4 опасности за здравето през лятото и как да ги избегнем

4 опасности за здравето през лятото и как да ги избегнем
от май 21, 2022 0 Коментар

4 опасности за здравето през лятото и как да ги избегнем

В началото на лятото всички сме нетърпеливи да излезем навън и да се възползваме от слънчевите часове и топлите лъчи, да се радваме на срещи с приятели, партита на двора или барбекю със семейството.

За мнозина лятото не би било истинско без тези летни класики, но наред с това не трябва да забравяме и рисковете - слънчево изгаряне , алергии, ухапвания от насекоми и други потенциални проблеми, които вървят с тези забавления.

Познаването им, както и подготовката за това, как да се справим с тях гарантира спокойствието и комфорта, които всеки иска.

Проблеми, свързани с горещината

Свързаните с топлината симптоми, като топлинно изтощение и топлинен удар, са често срещани летни здравословни проблеми.

Топлинното изтощение може да се изрази като повишен пулс, виене на свят, умора, мускулни крампи, гадене и главоболие. Топлинното изтощение може да доведе до топлинен удар, по-тежко състояние, което изисква спешна медицинска помощ.

Ако забележите симптомите на топлинно изтощение, потърсете прохладен подслон и отложете всякакви физически дейности. Вашето тяло се нуждае от почивка и хидратация.

Също трябва да вземете предпазни мерки в горещи дни, за да намалите риска от заболявания, свързани с горещината:

  • Вземете под внимание нивото си на риск - децата, възрастните хора и хората, които не са свикнали с високи температури, са по-застрашени от заболявания, свързани с горещината.
  • Упражнявайте физически дейности на открито за сутрин или вечер, когато времето е най-хладно. Избягвайте дейности с висока интензивност в обедните часове.
  • Носете широки, леки и светли дрехи от естествени материи – лен, памук…
  • Внимавайте за дехидратация – пийте много вода и хапвайте храни с високо съдържание на вода, като диня, ягоди, домати, краставици, целина и маруля.

 

Стомашни проблеми

Без значение дали е след парти с обилна храна и алкохол, заради смяна на мястото, пиене на негодна вода, стомашният дискомфорт – диария, гадене, газове – е често срещан „летен проблем“. Имайте предвид, че горещото време може да развали храната, която не е охладена, и да доведе до образуване на бактерии. Особено внимателни бъдете с месо и млечни продукти.

Опитването на нови храни, студените или разнообразни ястия в комбинация с горещото време също често водят до болки, гадене, диария. Ето защо, ако досега не сте взимали, е добре да започнете да приемате пробиотик.

Разбира се, идва и въпросът – кой да избера, при положение, че има десетки марки и видове. Един от най-добрите е Флорамакс на Vivasan - пробиотик с лактобацили, който съдържа витамини B1, B2, B6 и млечнокисели бактерии от 3 вида: Lb Casei (2 милиарда), Lb Acidophilus (1 милиард), Lb.Salivarius (2 милиарда), които оптимизират храносмилателните функции, прочистват стомашно-чревния тракт, поддържат имунната система и нормална микрофлора, предотвратяват развитието на дисбактериоза.

Може да приемате Флорамакс за профилактика и лечение на чревна дисбактериоза и кандидоза след антибиотици, при различни храносмилателни нарушения: метеоризъм, киселини, диария, запек, лактозна непоносимост, ензимна недостатъчност, при колит, гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е един от онези летни рискове за здравето, които могат да имат дългосрочни последици. Немаловажен факт е, че слънчевите лъчи, колкото и да са приятни, крият рискове за здравето на кожата.

Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем, който блокира UVB и UVA лъчите, дори в облачни дни, защото лъчите преминават през облачната покривка.

Избягвайте излагане на слънце в най-горещите часове, когато е възможно. Търсете сенчести места.

Ако все пак слънцето нанесе щети върху кожата, облекчете изгарянето като нанесете успокояващ лосион на базата на невен или лавандула, за да туширате бързо болката от изгарянето.

Лосион Календула е много добър избор в подобни случаи. Освен екстракта от златен невен, той съдържа и висококачествено масло от авокадо, сладък бадем, здравец, витамини, алантоин и бизаболол, които осигуряват интензивна хидратация, подхранване, успокояват, омекотяват и изглаждат кожата. Попива се лесно и напълно, без да оставя мазен блясък. Кожата ви ще стане гладка, мека и кадифена.

И тъй като този лосион естествено предпазва кожата от UV лъчите, е много ефективно използването му преди и след дълъг престой на ярко слънце (на плажа например).

Етеричното масло от лавандула е едно от най-ефикасните при изгаряния. Разредете 1 ч.л. масло от жобоба с 2-3 капки лавандулово масло и нанесете на болезненото място. Или пък винаги имайте под ръка Лосион за тяло с лавандула и масло жожоба. Освен чисто етерично масло от лавандула и първокласно натурално масло от жожоба, в състава му влизат екстракт от хамамелис и витамин Е, които помагат в грижата за раздразнена и чувствителна кожа, успокояват и подхранват.

В тази статия споделяме няколко съвета как да се насладите на здравословно лято без болести.

 

Защитете се от буболечки и насекоми

Една от най-неприятните „екстри“ на лятото са комарите, оси, пчели, кърлежи и всякакви насекоми, които ни нападат в парка, в планината или просто докато се наслаждаваме на вечерното спокойствие на терасата или в градината. Ухапването им може да причини не само ужасен сърбеж, но и да доведе до подуване и дори болка на мястото. В този случай превенцията е най-доброто решение. На помощ идва Go Away .

Репелентът „Go Away“ е композиция от натурални етерични масла от лавандула, цитронела, карамфил, кедър. Ако сте у дома може да пуснете в аромадифузер 4-5 капки Go Away. В случай, че сте навън, смесете функционално масло Аргана или Крем за ръце и нокти Аргана с 2-3 капки Go Away и масажирайте върху кожата, за отпъждане на комари и други насекоми.

А ето и една рецепта за спрей против комари, която може да опитате.

100 мл вода от хамемелис

100 мл ябълков оцет

40 капки Go Away

Смесете добре в бутилка от 200 мл. със спрей. Разбийте добре и пръскайте откритите части на тялото.

Оставете коментар