Замръзналото рамо и как решим проблема

Замръзналото рамо и как решим проблема
от юли 09, 2022 0 Коментар

Замръзналото рамо и как решим проблема

Непрекъсната скованост и болка в рамото, трудна подвижност, навъзможност да движим ръката си. Това са някои от симптомите на замръзнало рамо или т.нар. адхезивен капсулит.

Това състояние не е опасно, но е доста неприятно и може да продължи и няколко седмици.

За развитието на замръзналото рамо има много причини. Обикновено се появява, когато някой носи гипс, лекува се след операция, страда от артрит или има много ограничено движение на ръката.

Най-честите симптоми на замръзнало рамо включват:

  • скованост в и около рамото; това обикновено се случва в едно рамо наведнъж (не и двете) и е по-вероятно да повтори на същото рамо.

  • мускулни, ставни и костни болки в и около раменете или ръцете

  • ограничен обхват на движение

  • проблеми при движение и нормално използване на раменете или ръцете (като проблеми с достигането, обличането, шофирането, държането на предмети пред вас, носенето на нещо)

Повечето случаи на замръзнало рамо обикновено се развиват постепенно, като симптомите се влошават в продължение на няколко седмици или месеци. Лекарите обикновено категоризират прогресията на замръзналото рамо в три до четири етапа, всеки от които обикновено продължава от 1 до 3 месеца и причинява различни нива на болка и скованост. Симптомите на замръзнало рамо зависят от това в кой стадий се намират.

Рискът за развитие на замръзнало рамо е най-голям при хора между 40 и 70 години. Сред рисковите фактори са още:
-  хормонален дисбаланс, включително нарушение на щитовидната жлеза или наскоро преминали през менопауза;
- възстановяване от инсулт или заболяване на шийните дискове, което засяга нервите около рамото;
- наличие на съществуващо възпалително заболяване, включително сърдечно заболяване или диабет.

Замръзналото рамо се причинява от липса на движение и гъвкавост около рамото, заедно с възпаление на раменната капсула, ставите и връзките. Тъй като възпалението, свързано със замръзналото рамо, започва с причиняване на болка, обикновено води до по-малко движение. Това стартира низходяща спирала, допринасяйки за по-малко движение и още повече скованост. По този начин, за съжаление, замръзналото рамо понякога се превръща в порочен кръг: първоначалната болка и намалената подвижност причиняват скованост, което причинява само допълнително намалена подвижност и болка. Точно затова разтягането и упражненията помагат за предотвратяване и подпомагане на състоянието.

Взимането на навременни мерки за лечение на замръзналото рамо с помощта на упражнения за раменете, разтягания и естествени противовъзпалителни, може да помогне за контролиране на симптомите.

Естествени лечения за замразено рамо

Някои лекари избират да лекуват много болезнени случаи на замръзнало рамо със стероиди (като кортикостероиди), обезболяващи лекарства или болкоуспокояващи и рядко, дори артроскопска хирургия за разхлабване на възпалената ставна капсула.

Естественият подход за лечение на замръзнало рамо включва постепенно подобряване на обхвата на движение чрез безопасни и целенасочени упражнения, разтягане на рамото, използване на естествени болкоуспокояващи лечения и намаляване на възпалението.

1. Загрейте и разтегнете рамото

Преди да започнете упражнения за раменете за замръзнало рамо, не забравяйте да загреете рамото си, за да засилите кръвоснабдяването в засегнатата област и да предотвратите по-нататъшни наранявания. Търпението е от ключово значение, когато става въпрос за лечение на замръзнало рамо, така че си дайте време да се лекувате и да напредвате бавно. Целта е внимателно, безопасно и постепенно да накарате рамото да се движи отново, но това понякога може да отнеме месеци, така че не бързайте.

Някои от най-ефективните начини за разтягане и загряване на рамото включват прилагане на топъл компрес за 10 до 15 минути, вземане на топъл душ или вана (включително такъв с английска сол ) и нежно движение на рамото с малки кръгови движения, ако е възможно.

2. Хранителни добавки 

Вместо да приемате лекарства с рецепта, има някои хранителни добавки, които могат да помогнат при замръзнало рамо. Като  PC28 Plus - ефективен фитопрепарат с екстракти от хризантема (пиретрум), Авраамово дърво (верболис), дяволски нокът (ароматно мартини), с витамин Е за облекчаване на болка от различен произход.

Приемът оказва бързо обезболяващо действие при заболявания на ставите и гръбначния стълб, като повишава подвижността и обхвата на движение в тях.

3. Масаж с етерични масла

Масажът с етерични масла е изключително ефективен начин за справяне със синдром на замръзналото рамо. Сред най-добрите масла, които може да нанасяте са карамфил, мента, розмарин.

За да бъде лечението ефективно обаче, е много важно да използвате само 100% натурални и качествени етерични масла, от сертифициран производител.

Етерично масло от карамфил на Vivasan e мощен енергиен тоник, има силно тонизиращо действие. Облекчава напрежението и спазмите, характеризира се с широк спектър от антибактериална и антивирусна защита. To има изразен аналгетичен ефект. Доказано е, че маслото подобрява състоянието при ревматизъм и е чудесен избор за стимулиращ и затоплящ масаж.

Етерично  масло от розмарин на Vivasan има силни тонизиращи свойства. То има тонизиращо и стягащо действие, помага за облекчаване на подуване, отпусната кожа, скъсява порите. Благодарение на аналгетичния ефект носи облекчение при подагра, ревматични болки и мускулни спазми.

Етеричното масло от мента на Vivasan има антибактериално, отхрачващо, антипиретично, антивирусно, противовъзпалително действие. То се отличава с антибактериални, антивирусни, антисептични свойства. Има аналгетично, спазмолитично, противовъзпалително, противотуморно, тонизиращо действие.

Как да ги използвате? На 10 мл. базово масло прибавете по 10 капки от всяко масло и масажирайте рамото по 3-4 пъти на ден.

Комбинацията на различни етерични масла, съчетани в определени пропорции са най-добрият начин да помогнете при болка, като такава при замръзнало рамо. Blue Relief e висококачествен продукт – композиция от редки етерични масла, който е особено ефективен при ревматизъм, подагра, остеоартрит и ставни проблеми. Има спазмолитичен ефект, успокоява, облекчава възпалението. Помага при навяхвания и болезнени отоци.

Натурално етерично масло от 33 билки е специална композиция от внимателно подбрани 33 етерични масла, предназначени за ефективно и икономично използване в различни ситуации. Облекчава настинки, облекчава мигрена, спазми, мускулни и невралгични болки, укрепва имунната система. Активира процесите на възприятие и памет, помага за преодоляване на стреса.

4. Терапевтични кремове

Когато говорим за болка, е много важен правилният подбор на терапията, която ще прилагате, за да има желания ефект. Затова не е случайно, че производителите разработват специализирани терапевтичен клас кремове, които са насочени изключително към облекчаване на болката.

Vivasan, залагайки на дългогодишните швейцарски традиции и опит, има няколко разработени продукта, които могат да помогнат за справяне с болката, причинена от симптоми на Замръзналото рамо.

Крем Хвойна е профилактично средство, произведено по древна швейцарска рецепта, на базата на етерично масло от алпийска хвойна, масло от дълголистен бор, масло от евкалиптови листа, масло от обикновен кипарис, плодово масло от обикновена смрика, глицинова соя, за ефективно и бързо въздействие при ставни болки, спортни травми, простудни заболявания и проблеми с кръвообращението.

Гел за стави P.C. 28 е обезболяващ гел, разработен на основата на етерични масла и екстракти от арника, дяволски нокът, новозеландски миди и бреза. Успокоява мускулни, ставни и невралгични болки, подобрява самочувствието. Има бързо действие и може да се използва като първа помощ след травми.

5. Правилно хранене

При лечение на симптомите на замръзнало рамо е много важно да включите противовъзпалителни храни. Храните, които помагат за борба с възпалението, включват всички видове пресни зеленчуци и плодове, богати на пробиотици храни (кисело мляко, комбуча, кефир и култивирани зеленчуци), говеждо месо, хранено с трева, дива риба, яйца без клетки и здравословни мазнини като ядки, семена , авокадо, кокосово и зехтин.

Опитайте се също да ограничите други фактори, които допринасят за възпалението, като високи нива на психичен стрес, наднормено тегло или затлъстяване, седене за дълги периоди, пушене, излагане на химикали или токсини и големи количества излагане на вибрации от превозни средства.

Оставете коментар