Защо е важно да пием зелен чай

Защо е важно да пием зелен чай
от юли 16, 2022 0 Коментар

Защо е важно да пием зелен чай

Вероятно сте чували много за ползите за здравето от пиенето на чай, особено зелен. Не е случайно, че наричат зеления чай най-добрата „напитка против стареене“. В Окинава, Япония - една от "сините зони" в света, която се свързва с дълголетието - пиенето на зелен чай е ежедневие. Интересен факт е, че японците са сред най-запалените пушачи, но въпреки това те рядко се разболяват. Смята се, че зеленият чай може да ограничи разрушителните ефекти на тютюнопушенето, а също така има антиоксидантен ефект, тоест потиска действието на опасните за нашето тяло свободни радикали, които провокират ракови заболявания на стомаха, черния дроб, белите дробове и кожата.

За какво е полезен зеленият чай?

Зеленият чай съдържа един от най-мощните естествени антиоксиданти, наречен EGCG (епигалокатехин-3-галат). Научните изследвания показват широк спектър от действия на EGCG срещу заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, сърдечно-съдови заболявания, инфекции, диабет, хипертония, остеопороза, артрит, зъбен кариес, гингивит, затлъстяване и преждевременно стареене.

За да получи човек най – високи дози EGCG, се нуждае от много чаши зелен чай, което е трудно да се постигне в ежедневието. Ето защо Вивасан разработи уникален продукт - Зелен чай с мента, получен като екстракт от листа по специален метод на екстракция (т.нар. квинтесенция). Това е супер концентриран продукт под формата на таблетки, а по ефективност една таблетка се равнява на няколко чаши зелен чай.

Доказано е, че зеленият чай с мента е ефективно оръжие в борбата със свободните радикали, което се дължи на комплексът от антиоксидантни витамини и микроелементът селен под формата на биоорганично съединение.

Именно комбинацията от антиоксиданти – селен, витамини Е и С – могат напълно да неутрализират различните видове свободни радикали и да предотвратят преждевременното стареене, възпалителните и онкологичните процеси.

Изследване, проведено от Института по биофизика в Китай, потвърждава ефективността на зеления чай при лечението на много заболявания.

Какво е зелен чай?

От какво точно се правят различните зелени чайове и напълно натурални ли са? Зеленият, черният и оолонг чай идват от растението Camellia sinensis. Зеленият чай се състои от листа, които не са ферментирали, така че съдържат най-високо ниво на антиоксиданти. Например флавоноидните антиоксиданти представляват около 30 процента от сухото тегло на листата на зеления чай.

Някои от антиоксидантите и лечебните съединения, открити в зеления чай, включват полифеноли, катехини и различни други видове флавоноиди - същите съединения против стареене, открити в продукти като червено вино, боровинки и черен шоколад. Въпреки че съдържа малки количества кофеин, консумацията на зелен чай се смята, че носи повече ползи за здравето, отколкото много от най-здравословните храни, което наистина го прави мощна „суперхрана“.

Ето кои са някои от многото предимства на зеления чай:

1. За здравето на сърцето

Различни проучвания показват, че консумацията зелен чай, е полезна за метаболитното и сърдечно-съдовото здраве. Това се дължи на множество съединения, флавоноиди и антиоксиданти, което помага да се увеличи количеството кръв, което сърцето ви изпомпва, и понижава кръвното налягане.

2. Може да помогне за предотвратяване на Алцхаймер или загуба на паметта

През 2004 г. учени от университета в Нюкасъл изследват ефектите на черния и зеления чай върху болестта на Алцхаймер . В лабораторни изследвания двата чая предотвратяват разграждането на ацетилхолина, невротрансмитера, който е тясно свързан с паметта.

Учени също са открили, че антиоксидантите флавоноиди могат също да предпазват мозъка от оксидативен стрес.

3. Може да помогне при загуба на тегло

Екстрактът от зелен чай е богат на катехини и съдържа количество кофеин, комбинация от съставки, която е отговорна за скромните свойства на екстракта от зелен чай за отслабване.

Доказано е, че както катехините, така и кофеинът подпомагат загубата на тегло чрез регулиране на хормоните, които могат да подобрят термогенезата - процесът, чрез който тялото ви изгаря калории, за да смила храната и да произвежда топлина.

Зеленият чай засилва този процес, като прави тялото по-ефективно при изгаряне на калории, което може да доведе до загуба на тегло.

4. Може да е от полза за чернодробната функция

Катехините в екстракта от зелен чай също могат да помогнат за намаляване на възпалението, причинено от някои чернодробни заболявания, като неалкохолна мастна чернодробна болест. В проучване се дава на 80 участници 500 mg екстракт от зелен чай, или плацебо дневно в продължение на 90 дни. Групата с екстракт от зелен чай показва значително намаляване на нивата на чернодробните ензими, което е индикация за подобрено здраве на черния дроб.

5. Може да е полезен за кожата

Независимо дали се приема като добавка или се прилага върху кожата, екстрактът от зелен чай подобрява здравето й.

Голям проучване показа, че когато се прилага върху кожата, екстрактът от зелен чай може да помогне при лечението на различни кожни проблеми, като дерматит, розацея и брадавици. Като добавка е доказано, че помага при стареене на кожата и акне.

Според проучване показа, че консумацията на 1500 mg екстракт от зелен чай дневно в продължение на 4 седмици води до значително намаляване на червените кожни подутини, причинени от акне.

Освен това, добавките и локалното приложение на екстракт от зелен чай изглежда помагат за предотвратяване на кожни заболявания като загуба на еластичност на кожата, възпаление, преждевременно стареене и рак, причинени от излагане на UV лъчи.

6. Може да помогне за понижаване на кръвната захар

Доказано е, че катехините в зеления чай повишават инсулиновата чувствителност и регулират производството на кръвна захар.

Друг анализ на 17 проучвания заключава, че екстрактът от зелен чай е полезен за намаляване на нивата на кръвната захар на гладно и също така да помогне за по-ниски нива на хемоглобин A1C, който е индикатор за нивата на кръвната захар през последните 2-3 месеца.

Доказано е, че екстрактът от зелен чай повишава инсулиновата чувствителност и толерантността към кръвната захар, като същевременно намалява хемоглобина A1C и нивата на кръвната захар.

Лесен е за добавяне към вашата диета

Екстрактът от зелен чай се предлага под формата на течност, прах и капсули. Важно е да знаете, че не всички добавки с екстракт от зелен чай са еднакви. Някои добавки съдържат само сухи листа от зелен чай, докато други съдържат изолирани форми на един или повече катехини. Затова когато избирате добавки, избирайте само такива, които са от доказан производител и с гарантиран произход.

 

Оставете коментар