Вечерна иглика - най-женскaтa билка

Вечерна иглика - най-женскaтa билка
от юли 19, 2022 1 Коментар

Вечерна иглика - най-женскaтa билка

Едва ли има жена, която да не е чувала за вечерната иглика. Тя е известна с невероятните си ползи за здравето, но и с въздействието, което може да има върху хормоналното здраве, кожа, коса и кости.

Американци и европейските заселници са използвали вечерната иглика, диво цвете, което расте в източната и централната част на Северна Америка, за храна. И до днес семената на цветето се събират, а чрез студено пресоване от тях се прави масло, което след това се капсулира, за да се направят хранителни добавки.

За какво е полезно маслото от вечерна иглика?

Това масло е с високо съдържание на незаменими мастни киселини , които осигуряват градивните елементи за клетъчните мембрани и различни хормони и хормоноподобни вещества.

Известно е, че помага за намаляване на болката, свързана с ПМС и менопаузата, подобрява хроничните кожни оплаквания като екзема, акне и псориазис. Маслото от вечерна иглика може да се използва и като противовъзпалително средство и е известно, че е полезно при артрит.

Ползите от маслото от вечерна иглика за хормоналния баланс включват облекчаване на симптомите на ПМС, балансиране на хормоните, намаляване на възпалението, балансиране на нивата на естроген и други.

Има много фактори, които могат да допринесат за хормоналния дисбаланс, включително стрес, диета и начин на живот. Въпреки това, най-често срещаният виновник е естрогенната доминация, която възниква, когато в тялото има твърде много естроген в сравнение с други хормони, като прогестерон. Това може да бъде причинено от редица фактори, включително излагане на токсини от околната среда, употребата на противозачатъчни хапчета и храни, съдържащи естроген.

Естествените добавки могат да бъдат много полезни за възстановяване на хормоналния баланс и могат да бъдат добра заместителна терапия и по-здравословна алтернатива. Една такава добавка е маслото от вечерна иглика.

То е с високо съдържание на гама-линоленова киселина (GLA) - основна мастна киселина, която тялото не може да произведе само. GLA помага за поддържане на оптимално хормонално здраве, включително нивата на естроген и тестостерон. Доказано е, че маслото от вечерна иглика е полезно за облекчаване на симптомите, свързани с предменструалния синдром (ПМС), и изследователите смятат, че може да бъде полезно за жени, които страдат от безплодие, ендометриоза и маточни фиброиди.

Основното предимство, свързано с маслото от вечерна иглика е наличието на здравословни мазнини, по-специално омега-6 мастни киселини. То има два вида омега-6-мастни киселини, включително линолова киселина (60%-80% от мазнините) и γ-линолова киселина, наричана още гама-линолова киселина или GLA (8%-14% от мазнините).

Известно е, че есенциалните мастни киселини са необходими за здравето на човека, но тялото не може да ги произвежда само, затова трябва да се набавят от диетата. Нашите тела се нуждаят от здравословен баланс на незаменими мастни киселини, като омега-6, открити в маслото от вечерна иглика, и омега-3, които се съдържат в рибеното масло.

Заедно с омега-3 мастните киселини, омега-6 мастните киселини играят решаваща роля за имунната функция и мозъчната функция, както и за нормалния растеж и развитие.

Освен това мазнините действат като носители на важни мастноразтворими витамини —витамин А, витамин D , витамин Е и витамин К.

Ето повече за това как маслото от вечерна иглика може да бъде от полза за вашите хормони, кожа, мозък и други:

1. Хормони (ПМС + симптоми на менопауза)

Какво прави вечерната иглика с хормоните? Като начало, жените по света приемат добавки с масло от вечерна иглика за естествено лечение на симптомите на ПМС поради съдържанието на есенциални мастни киселини в него и може да помогне за намаляване на нежеланите симптоми на менопаузата.

Доказано е, че набавянето на достатъчно омега-6 мастни киселини, като LA и GLA, поддържа цялостната хормонална функция в тялото, когато се приема в продължение на около три до шест месеца.

През 2013 г. са публикувани резултатите от клинично проучване, което разглежда ефектите на маслото от вечерна иглика върху 56 жени в менопауза (на възраст 45-59 години). Те са приемали две капсули от 500 милиграма масло от вечерна иглика или плацебо всеки ден в продължение на общо шест седмици.

След това изследователите сравняват горещите вълни между двете групи и откриват, че при първата група намалява интензивността на горещите вълни и смущенията, произтичащи от тези атаки.

 

2. Плодовитост

Маслото от вечерна иглика може да помогне за увеличаване производството на цервикална слуз, фактор за успешна репродукция и следователно естествено лечение на безплодие.

Високите нива на незаменими мастни киселини, присъстващи в маслото, също имат пряк ефект върху клетките на матката, като подпомагат свиването и отпускането на мускулната тъкан. Това помага за тонизиране на мускулите на матката в подготовка за бременност.

3. Балансирайте нивата на естроген

Хормоните на тялото са в постоянно движение, а здравословните хормонални нива гарантират, че тялото работи гладко. Въпреки това, когато има твърде много естроген в сравнение с други хормони като прогестерон, това означава, че има дисбаланс. Маслото от вечерна иглика помага да се поддържа здравословен баланс между естроген и прогестерон, което е от съществено значение за оптималното здраве.

 

4. Помага при СПКЯ

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е състояние, което засяга жени в детеродна възраст и се характеризира със симптоми като нередовен цикъл, акне, безплодие и прекомерно окосмяване. Той също се свързва с инсулинова резистентност и високи нива на тестостерон, което води до повишен риск от метаболитен синдром. Жените, които имат СПКЯ, са по-склонни да изпитат естрогенна доминация, защото телата им произвеждат твърде много естроген в сравнение с прогестерона. Маслото от вечерна иглика може да подпомогне възстановяване на правилния хормонален баланс и да понижи високите хормонални нива, намалявайки риска от развитие на синдрома.

5. Фиброиди и ендометриоза

Маслото от вечерна иглика е полезно и за жени, които страдат от миома и ендометриоза . Фиброидите са доброкачествени тумори, които растат в матката и могат да причинят болка, обилна менструация и безплодие. Ендометриозата е състояние, при което маточната тъкан расте извън матката, което води до болка, спазми и безплодие. Една теория зад това защо маслото от вечерна иглика е полезно при тези състояния е, че GLA намалява възпалението. Смята се, че възпалението играе роля в развитието както на фиброиди, така и на ендометриоза. Гама-линоленовата киселина се превръща в простагландини, които регулират възпалението и помагат за контролиране на кървенето в случаи на ендометриоза.

6. Нощно изпотяване и горещи вълни

Жените, които преживяват менопауза, често съобщават за симптоми като нощно изпотяване и горещи вълни. Те могат да бъдат изключително разрушителни за съня, водещи до умора и раздразнителност през деня. Проучванията са установили , че добавянето на масло от вечерна иглика благоприятства хормоналния баланс чрез регулиране на нивата на естроген и намаляване на тежестта на симптомите. В пилотно проучване, проведено върху жени в постменопауза, изпитващи тежки горещи вълни, приемането на 250 mg масло от вечерна иглика в продължение на осем седмици намалява честотата и тежестта на горещите вълни с 50% при 12 от 15 жени.

7. Акне

Маслото от вечерна иглика може ли да изчисти акне? Въпреки че няма много проучвания, които да доказват ползите от вечерната иглика при акне, е известно, че дерматолозите я препоръчват като част от режим против него.

Смята се, че подходящият баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини от здравословни източници може да помогне за преодоляване и предотвратяване на хормонално акне. Тези мастни киселини също играят роля в клетъчната структура, като подобряват нервната функция и насърчават еластичността на кожата.

 

8. Косопад

Мъжете и жените, които се борят с косопад, знаят, че понякога най-добрият начин за предотвратяване на този проблем е с диета или добавки. Хормоните както при мъжете, така и при жените са отговорни за много процеси в тялото, включително и за косата.

Въпреки че до момента няма много изследвания за използването на масло от вечерна иглика конкретно като средство срещу косопад, е доказано, че маслото подобрява възпалението и сухотата на кожата, логично е тези ползи да се прехвърлят върху кожата на скалпа и вероятно да помогнат за подобряване на растежа и качеството на косата.

9. Здраве на кожата

Маслото от вечерна иглика се оказа ценен избор за лечение на хора, страдащи от кожни заболявания като екзема, псориазис и атопичен дерматит. Проучвания, публикувани в International Journal of Cosmetic Science дори показват, че то може да помогне и при свързаните с възрастта структурни и функционални промени в кожните тъкани.

Важно е да приемате правилната доза масло от вечерна иглика, за да изпитате неговите ползи за здравето. Жените, които се опитват да балансират хормоните, трябва да започнат с 500-1000 mg всяка вечер преди лягане. Жени, страдащи от миома или ендометриоза, трябва да приемат 1500-3000 mg на ден, разделени на три дози. Жените, които изпитват горещи вълни, трябва да приемат 500-1000 mg два пъти на ден.

Масло от вечерна иглика Forever Young на Vivasan на капсули(500 mg масло във всяка капсула), получено по метода на студено пресоване, съдържа до 75% полиненаситени мастни киселини, включително най-малко 8% гама-линоленова киселина, обогатена с витамин Е, неговата активна форма - алфа- токоферол - 7,8 mg в капсули. 

Полиненаситените мастни киселини на маслото от вечерна иглика са представени от линолова, линоленова и араходонова киселини и принадлежат към витамините F. От линоловата киселина се образуват ейкозапентаенова и декоксахексаенова киселина. Тези киселини участват в регулирането на метаболитните (обменни) процеси, синтеза на хормоноподобни вещества простагландини, в изграждането на клетъчните мембрани, намаляват нивото на холестерола и триглицеридите, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, предотвратяват развитието на атеросклероза, нормализират работата на ендокринните жлези, регулират менструалния цикъл, помагат при менопауза, имат противовъзпалителен ефект, понижават кръвното налягане.

На всички жени (независимо от възрастта, дори и на момичета от 12-годишна възраст) се препоръчва да приемат масло от вечерна иглика два пъти годишно за предотвратяване на остеопороза по-късно, в напреднала възраст. Маслото от вечерна иглика се използва ефективно и за подготовка на шийката на матката за раждане.

Лечебният ефект на маслото от вечерна иглика се засилва от витамин Е (токоферол ацетат) , който има изразени антиоксидантни свойства, стабилизира биологичните мембрани на структурните образувания на клетките, стимулира образуването на междуклетъчно вещество, колагенови и еластинови влакна на съединителната тъкан, гладка мускулите на съдовете, храносмилателния тракт. Това значително повишава ефективността на действието на този продукт и значително разширява показанията за неговото приложение.

Коментар (01)

  • Avatar
    kamena kaspar
    яну 23, 2023

    Искам да си поръчам-вечерна иглика капки!

Оставете коментар