6 начина за предпазване от ухапвания от комари

6 начина за предпазване от ухапвания от комари
от август 04, 2022 0 Коментар

6 начина за предпазване от ухапвания от комари

С летните горещини нараства и пикът на активността на комари, бълхи, кърлежи и всеки търси най-добрият репелент. Но наред с търсенето на всякакви репелент против комари, препарат против кърлежи, препарат против мухи, има начини да намерим друг подход, за да предотвратим ухапвания от насекоми.

Независимо дали пътувате до някоя екзотична дестинация, планирате да прекарате време на брега или просто да се насладите на пикник по залез в парка, спрей против комари е задължителна част от багажа, но ето още няколко начина да защитите себе си и дома си от комари.

1. Избягвайте места с вода наблизо.

Ако сте решили да прекарате нощта някъде на открито, намерете място, което да няма наоколо вода – река или езеро. Комарите обожават влагата и шансът да ви нападнат е огромен. Ако държите да сте около воден басейн, вземете със себе си качествен репелент против комари и препарат против кърлежи. За да се защитите през деня, носете със себе си и препаарат против мухи.

2. Дръжте комарите навън.

У дома алтернатива на препарат против мухи и спрейове против комари са мрежи на прозорците. На пазара може да намерите фини мрежи, които не само ще пропускат въздух и светлина, но и ще ви защитят от нашественици. Някои мрежи дори са третирани със спрей против комари, което дава допълнителна защита.

3. Използвайте репелент против комари.

Репелентите против комари, препарати против кърлежи и мухи – на пазара има огромно разнообразие от какви ли не репеленти. Смята се, че най-ефективните химически репеленти съдържат инсектицид DEET, пикаридин, PMD или IR3535, които се считат за безопасни, когато се използват според указанията.

4. Използвайте етерични масла като репелент против комари

Доказано е, че етеричните масла са мощен природен репелент против комари, могат да се използват като препарат против кърлежи или в спрей за мухи. Сред най-мощните масла – репеленти срещу насекоми са мента, цитронела, босилек, лимонов евкалипт, гераниум.

5. Носете светли дрехи, особено навън.

Смята се, че тъмните цветове - като черно, наситено синьо и червено - се открояват и  привличат насекоми. По-светлите тъкани и по-свободните кройки предлагат повече защита. Разбира се, когато излизате, особено привечер, не забравяйте да вземете със себе си репелент против комари.

5. Стойте на закрито по здрач и на зазоряване.

Комарите могат да хапят по всяко време на деня, но е добре да ограничите излизанията си по здрач и на зазоряване. В тези часове, задължително се защитете със спрей против комари и се подсигурете с препарат против кърлежи.

6. Направете си естествен репелент.

Както вече стана дума, етеричните масла са мощен репелент срещу комари. Блендът –репелент  етерични масла „Go Away“ е чудесна основа за направата на репелент против комари или препарат против кърлежи.

Композицията от чисти етерични масла "Go Away!" е на базата на използвани от векове масла като лавандула, цитронела, карамфил и кедър. Ароматът на сместа действа директно върху усещането за ориентация на насекомите и го нарушава толкова много, че те вече не разбират къде се намират и бързо отлитат. Сместа е с доказано от много години репелентно действие, понася се много добре и може да се използва и в шкафовете за борба с молци.

За да направите репелент против насекоми, смесете със 100 мл. чист спирт или вода от хамемелис и добавете 15-20 капки от композицията.

Оставете коментар