Как да си помогнем при световъртеж?

Как да си помогнем при световъртеж?
от август 17, 2022 0 Коментар

Как да си помогнем при световъртеж?

Усещали ли сте някога, че светът около вас внезапно се е завъртял, че не можете да се балансирате или че имате необясним звън в ушите заедно с промени в зрението? Ако е така, може да сте имали световъртеж, симптом, който е резултат от различни видове „нарушения на баланса“, обикновено причинени от необичайни промени във вътрешното ухо.

Световъртежът всъщност не е разстройство или медицинско състояние - по-скоро това е набор от симптоми, причинени от други разстройства, и има вероятност всеки да го преживее.

Способността ни да бъдем в баланс се контролира от няколко системи, включително - системата за сензомоторен контрол (която контролира сетивата ни, като зрението и слуха), проприоцептивната система (отговорна за докосването) и вестибуларната система (помага ни да се движим, без да падаме). Вътрешното ухо е важна част от вестибуларната система, която ни позволява да идентифицираме къде се намираме в пространството.

Когато почувства замайване, човек трябва незабавно да седне, за да намали шансовете да се нарани, ако падне.  Понякога световъртежът ще се появи само веднъж, но при други хора ще се появи отново, докато не се установи основната причина.

Симптомите могат да продължат от няколко минути до няколко часа и могат да се появят и изчезнат. Що се отнася до лечението, то ще зависи от причината. Хубавата новина обаче е, че има напълно натурални средства и набор от упражнения, които човек може да прави, за да предотврати или поне да облекчи симптомите на замаяност, гадене и прилошаване.

1. Научете как да правите маневрата на Еплей

Вестибуларната терапия включва упражнения за световъртеж, които можете да правите у дома, като маневрата на Еплей. Тя се прави от специалист и включва няколко кратки процедури от 10 до 15 минути.

Ето как се прави:

Обърнете главата си към страната, която причинява световъртеж.

Легнете по гръб с глава в същата позиция. Вероятно ще почувствате по-интензивно симптоми на световъртеж в този момент.

Бавно преместете главата си на противоположната страна.

Завъртете главата и цялото тяло, гледайки надолу за 30 секунди.

Изправете се бавно, но останете седнали поне няколко минути

2. Пийте гинко билоба

Гинко билоба е китайска билка, известна с разрешаването на симптомите на световъртеж. Той действа, като управлява притока на кръв към мозъка, за да облекчи замайването и проблемите с равновесието.

Гинко билоба е основна съставка в Гинколин Форте -  билков препарат с витамин С за подпомагане кръвоснабдяването на мозъка и укрепване на паметта. Допринася за повишена концентрация на вниманието, умствена дейност, подобряване на настроението и съня.

Биологично активната добавка на базата на екстракт от гинко билоба е обогатена с витамини от група В, които подобряват клетъчния метаболизъм, участват в синтеза на жизненоважни аминокиселини и хормони. Основната задача на лекарството е да поддържа работата на мозъчните съдове. Укрепване на паметта, удължаване на интелектуалната дейност, повишаване на концентрацията на вниманието, подобряване на настроението и съня. Лекарството е особено полезно за възрастни хора. Има положителен ефект върху тялото на възрастния човек, коригира поведенческите и психо-емоционалните разстройства, спомага за подобряване на паметта и настроението, повишава концентрацията и нормализира съня. Предпазва организма от разрушителното действие на свободните радикали. Предотвратява преждевременното стареене.

3. Чай от джинджифил

Изследване, публикувано в Journal of Acupuncture and Tuina Science установява, че коренът от джинджифил може да намали ефекта от световъртежа по-добре от техниката, като например маневрата на Еплей, самостоятелно.

Може да запарите корен от джинджифил в чаша вряла вода за 5 минути. Добавете мед, ако вкусът е твърде горчив.

4. Масаж

Масажирането на врата с лечебни кремове, заедно с леки упражнения за врата могат да намалят симптомите на световъртеж. Включете Крем Хвойна, Blue Relief или Масло 33 билки.

Натурално етерично масло от 33 билки - специална композиция от внимателно подбрани 33 етерични масла облекчава състоянието при простудни заболявания, мигрена, спазми, мускулни и невралгични болки, укрепва имунитета. Активира процесите на възприятие и памет, помага за преодоляване на стреса.

Композиция от 100% етерични масла Blue Relief съдържа редки етерични масла и е особено ефективен при ревматизъм, подагра, остеоартрит и ставни проблеми. Има спазмолитичен ефект, успокоява, облекчава възпалението.


Крем Хвойна е високоефективен крем с етерични масла от плодове на хвойна, планински бор, евкалипт и кипарис. Има локално загряващо действие, стимулира кожното кръвообращение, което има благоприятен ефект върху функцията на опорно-двигателния апарат, облекчава мускулното напрежение и възвръща усещането за лекота и комфорт при движение. Помага при синдром на студени крайници, дезинфекцира кожата.

5. Омега -3 мастни киселини

Известно е, че здравословните омега-3 мазнини помагат при възпаление. Омега-3 храните се препоръчват при диета при вестибуларна мигрена , както и при други заболявания на вътрешното ухо. Рибата, особено мазната, е богата на омега-3, а някои зеленчуци и ядки също са добри източници.
Не винаги обаче успяваме да си набавим необходимите Омега 3 с храна. Затова включете в диетата висококачествени добавки, които ще ви осигурят нужната дневна доза полезни мазнини.

Изследванията на "палеолитната диета" показват, че диетата на нашите предци е съдържала дневната норма на есенциалните мастни киселини Омега-3 и Омега-6 в равни пропорции. Сега консумацията на Омега-3 мастни киселини е намаляла до 1/20 от нормата поради прекомерната употреба на растително масло и животинско месо. Цивилизованият свят преяжда, но в действителност човечеството страда от липса на Омега-3 киселини и това може да е причина за много болести.

Капсулите Vital plus съдържат концентрат от масло от сьомга, която живее в студените води на Далечния изток. Това масло е особено богато на Омега-3 мастни киселини, сред които ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) киселини се считат за най-ценни. Доказано е, че капсулите са ефективни при  симптоми и заболявания на нервната система (деменция, болест на Алцхаймер, нарушение на паметта, мигрена, състояние след инсулт, невнимание, намалена концентрация и др.), както и при нарушения на функциите на централната нервна система, придружени от влошаване на функциите на интелекта.


6. Поддържайте хидратация

Дехидратацията може да причини симптоми на световъртеж. Дори лека дехидратация може да отключи състоянието. Тялото се нуждае от 8 до 12 чаши течност на ден. Въпреки че това включва всички течности, водата е най-добрият вариант, защото не съдържа калории и кофеин и не е диуретик. Диуретиците увеличават количеството вода и сол, които тялото изхвърля като урина.

7. Етерични масла

Етеричните масла са естествени и достъпни варианти за справяне със симптомите на световъртеж, включително гадене, главоболие и световъртеж. Когато се прилагат локално или се вдишват, различни етерични масла могат да помогнат за облекчаване на симптомите на световъртеж.

Сред най-добрите опции, които може да опитате са етерични масла от мента, джинджифил, лавандула и лимон.


Масажът е най-добрият начин за прилагане на етеричните масла за облекчаване на симптомите. Смесете с базово масло и нанесете зад ухото, по целия врат, върху ушната мида или върху външния ушен канал.

8. Акупресура

Акупресурата прилага същите концепции като акупунктурата , но е без игли. Целта на акупресурата е да насърчи здравето и релаксацията. Може да помогне за справяне със световъртежа чрез стимулиране на точките на натиск в цялото тяло.

Всеки, който има често повтарящ се световъртеж, трябва да се обърне към лекар. За повечето хора световъртежът обикновено не е вреден, но трябва да се установи основната причина. Лекарят може също така да предпише лекарства и други лечения за намаляване на симптомите, особено ако домашните средства не помогнат.

Оставете коментар