Как да си помогнем при херпес зостер с натурални средства

Как да си помогнем при херпес зостер с натурални средства
от август 22, 2022 1 Коментар

Как да си помогнем при херпес зостер с натурални средства

Херпес зостер е медицинско състояние, при което засегнатият получава обрив или мехури по кожата. Причина за него е вирусът варицела-зостер - същият, който причинява варицела. Херпес зостер може да бъде както само в една област на тялото, така и да се разпространи. Много хора се чудят защо варицелата не дава имунитет към херпес зостер. Според медицински експерти, след като човек изкара варицела, вирусът остава в тялото. За повечето от нас той остава латентен и не причинява проблеми, но при някои хора се реактивира, особено в при отслабена имунна функция, и това е моментът, в който възниква огнище на херпес зостер.

Херпес зостер обикновено засяга само малка част от едната страна на тялото, а болката е общият начален симптом на заболяването. Няколко дни по-късно вероятно ще видите червен обрив, но това не е задължително, защото някои хора изпитват болка, без да има обрив. Херпес зостер може да сърби, засегнатият може да усеща парене, изтръпване, чувствителност при допир и/или изтръпване в засегнатата област. Често срещан симптом са мехури, пълни с течност, треска, главоболие, умора или чувствителност към светлина.

Херпес зостер е най-често срещан от лявата или дясната страна на торса, но е възможно да имате херпес зостер на лицето – на едната страна на лицето или шията, дори около едното око.

Продължителността на херпес зостер най-често е между три и пет седмици. Повечето хора могат да страдат от него само веднъж, но не е невъзможно и да повтори.

При кои хора е най-голям рискът от развитие на херпес зостер:

С отслабена имунна система (като някой с рак)

На възраст над 50 години

Наскоро боледували

При прекомерен стрес

След голяма травма

 Естествено лечение на херпес зостер

Ясно е, че херпес зостер не може да бъде много болезнен и неприятен, но за щастие има много начини за естественото лечение. Повечето съвети за естественото лечение на херпес зостер са свързани със засилване на имунната система, тъй като се причинява от вирус.

Топ храни за херпес зостер

Ако страдате от херпес зостер, включете повече храни с високо съдържание на витамини от група В, като говеждо месо, култивирани млечни продукти, яйца, органично пиле и диво уловена риба.

Вода  — Адекватната хидратация е ключът към изхвърлянето на вируса от вашата система. Опитайте се да пиете поне 300 мл. вода на всеки 2 часа.

Чесън и лук  – както суровият чесън , така и лукът съдържат алицин, който може да помогне за засилване на имунната функция.

Храни, богати на витамин С  — Добавете оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, за да увеличите приема на витамин С , което ще ви помогне да засилите имунната система и да ускорите заздравяването.

Зеленолистни зеленчуци  – Тези зеленчуци са с високо съдържание на бета-каротин  и калций, които могат да засилят имунната функция.

Избягвайте храни като бяла захар, плодови сокове, кофеин, газирани напитки, пържени храни.

Хранителни добавки

Включването на хранителни добавки в ежедневието е ключов компонент в справянето и лечение на херпес зостер. Факт е, че чрез храната съвременният човек много трудно може да си набави всички необходими микро и макронутриенти, всички важни витамини и аминокиселини. Ето защо когато приемаме качествени хранителни добавки си гарантираме здраве. И още нещо, което е много важно. Повечето хора смятат, че човек трябва да започне да приема добавки само когато има проблем или е болен. Това не е вярно! Добавките могат и трябва да се приемат ежедневно, защото те ни помагат да останем здрави!

И така, кои са най-важните добавки, които да включим при херпес зостер.

#1 Витамин С (1000 mg 3-4 пъти дневно)

Помага за функцията на имунната система и повишава белите кръвни клетки. Взимайте по 1 таблетки ацерола 3 пъти на ден.

 Тропическата вишна (череша), ацерола е най-богатият по съдържание на витамин С от всички плодове в света – от 30 до 80 пъти повече, отколкото в лимоните и портокалите.


#2 Ехинацея (500 mg 3 пъти дневно)

Ехинацеята е билка, известна с това, че помага на тялото да се бори с инфекции и вируси. 2-3 пъти дневно взимайте по 1 супена лъжица Имун фит, за да подсилите имунната система. Натурална хранителна добавка е в течна форма и съдържа мед от манука, ехинацея, ацерола и черен бъз. Прекрасно поддържа защитните сили на организма, подпомага възстановяването на имунитета.


#3 Витамини

Когато говорим за витамини може да намерите огромно разнообразие. Но колко от тях ви дават пълният набор от всички? Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт са хранителна добавка във формата на таблетки, която съдържаща 27 витамини, микро- и макроелементи (калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, хлор; йод, манган, хром, селен, молибден, мед, цинк, желязо, силиций и други; захароза), витамини А, бета каротин, С, Е, В1, В2, В6, В12, К1, никотинамид, калциев пантотенат, фолиева киселина, биотин.

Необходимо е да взимате само по 1 таблетка 1 път на ден по време на хранене през първата половина на деня, за да си гарантирате оптималния дневен прием.

Етерични масла

Етерично масло от здравец

Етеричното масло от здравец е изследвано и е доказано, че действително намалява болката, дължаща се на постхерпетична невралгия след заболяване с херпес зостер. Доказано е, че при локално приложение етеричното масло от здравец облекчава болезнените усещания само за минути. То дори превъзхожда локалния капсаицин, който често се препоръчва при болки в херпес зостер, но може да отнеме седмици, за да облекчи болката.

Други етерични масла за естествено лечение на херпес зостер са:

Етерично масло от чаено дърво

Етерично масло от лимонова трева

Етерично масло от лавандула

Етерично масло от мента

Масло от семена на черен кимион

Изберете масло, вземете 2 капки и да го смесите с 1/4 чаена лъжичка кокосово масло. Втрийте върху областите с болка от херпес зостер. Хубаво е да направите тест с пластир върху по-малко чувствителна област от кожата, за да сте сигурни, че нямате негативна реакция към етеричното масло. Също така може да дифузирате етерични масла заради техните антивирусни ползи.

Други естествени методи за лечение:

Пчелен мед

Прилагането на мед локално върху обрив от херпес зостер е друго научно подкрепено естествено лечение на херпес зостер. Проучване in vitro от 2012 г. показа, че както  медът от манука показват значителна антивирусна активност срещу вируса на варицела-зостер. Просто нанесете меда директно върху проблемните зони няколко пъти на ден.

Бани с колоидни овесени ядки

Естествено лечение на херпес зостер, което не струва много, но наистина може да помогне с обичайния симптом на херпес зостер на сърбеж, е къпането във вода, напоена с колоидна овесена каша. Уверете се, че ваната е от по-хладната страна, тъй като горещата вода само ще влоши сърбежа.

Хладни компреси

Можете да използвате хладни, мокри компреси върху мехури от херпес зостер, за да намалите сърбежа. Тези охлаждащи компреси могат да помогнат при болка от херпес зостер, чувствителност и сърбеж.

Намалете стреса

Според изследвания намаляването на стреса е ключово естествено лечение на херпес зостер. Разбира се, много по – лесно е да се каже отколкото да се постигне този баланс и спокойствие, но с ароматерапия или с хранителни добавки. Тази промяна в начина на живот може да помогне за предотвратяване и лечение на херпес зостер, тъй като намаляването на стреса е толкова цялостен стимулатор на имунната система и здравето.

 

Коментар (01)

  • Avatar
    shannon harrison
    окт 15, 2022

    Πoлyчиx пoлoжитeлeн тecт зa НЅV2 и oттoгaвa пpиeмaм paзлични видoвe лeĸapcтвa, нo вce oщe нямa пoдoбpeниe, дoĸaтo нe видяx cвидeтeлcтвa в интepнeт зa тoвa ĸaĸ Poбинcън Бъĸлep лeĸyвa paзлични xopa oт paзлични видoвe бoлecти, вeднaгa ce cвъpзax c нeгo. Cлeд нaшия paзгoвop тoй пpигoтви лeĸapcтвoтo и ми гo изпpaти, ĸoeтo пoлyчиx и взex cпopeд нeгoвитe инcтpyĸции. Ceгa лeĸapят ми пoтвъpди, чe cъм НЅV2 oтpицaтeлeн. Cъpцeтo ми e тoлĸoвa изпълнeнo c paдocт, мнoгo ти блaгoдapя Poбинcън Бъĸлep, чe мe излeĸyвa. Aĸo чeтeтe тoвa и cтpaдaтe oт НЅV или дpyгo зaбoлявaнe, мoжeтe дa ce cвъpжeтe c Rоbіnѕоn Вuсklеr нa тoзи имeйл aдpec: [Rоbіnѕоn.buсklеr@уаhоо.соm] [Apтpит. [Xepпec. [Любoвнo зaĸлинaниe зa вpъщaнe нa бивш любoвниĸ. [Oпиoиднaтa eпидeмия. [Зaтлъcтявaнe. [Бeзплoдиe/импoтeнтнocт. [Πpoблeм c oчитe. [фибpoидeн тyмop. [Угoлeмявaнe нa пpocтaтaтa. [Epeĸтилнa диcфyнĸция.

Оставете коментар