Как да подсилим имунитета си тази есен

Как да подсилим имунитета си тази есен
от август 27, 2022 0 Коментар

Как да подсилим имунитета си тази есен

Въздухът започва да носи онзи познат хлад, все по-често посягаме към топлото одеяло и обличаме по – дебели дрехи. Листата падат, а слънцето, колкото и да е ярко, вече не е така топло. Есента, един от красивите и цветни сезони вече е на прага ни, а настъпването й е знак, че е време да помислим за здравето и имунитета си.

Това е времето от годината, когато ежедневните ни навици започват да се променят, вече не сме толкова активни и търсим топлина в по-комфортната храна. Но това е и времето на повече настинки, ставаме по-уязвими на сезонните неразположения и вируси.

Затова ви предлагаме няколко съвета, които да започнете да прилагате още в първите дни на новия сезон и които ще ви осигурят по-здрави и спокойни хладни месеци, ще засилите имунната система и ще се справяте по- лесно с неизменните заболявания.

1. Нов сезон, нова продукция

Сезонните плодовете и зеленчуците са истинско богатство на вкусове, цветове и хранителни вещества, когато става въпрос за защита на здравето и засилване на имунната ни система. Започнете да консумирате повече затоплящи подправки, супи и печени зеленчуци с цвекло, тиква, моркови, сладки картофи, тиквички и патладжани. Хапвайте плодове като смокини, грозде, ябълки и круши.

2. Не забравяйте здравето на червата

Вече знаете, че здравето на човек започва от червата и те са жизненоважна част от имунната система. Погрижете се за добрата чревно микрофлора и увеличете приема на пробиотици чрез кисело мляко и ферментирали храни (и напитки) като кефир, кисело зеле, туршии.

Ако не може да консумирате или не обичате такива храни, взимайте пробиотик. Floramax Vivasan е чудесен пробиотик с лактобацили за подпомагане микрофлората на стомашно-чревния тракт. Съдържа витамини B1, B2, B6 и 3 вида млечнокисели бактерии: Lb Casei (2 милиарда), Lb Acidophilus (1 милиард), Lb.Salivarius (2 милиарда), които оптимизират храносмилателните функции, почистват стомашно-чревния тракт, подпомагат имунната система.

3. Добавките са важни

Хранителните добавки са необходими и задължителни за съвременния човек във всеки етап на живота. И може би трябва да разбием мита, че те трябва да се приемат когато сме болни. Не качествените хранителни добавки ни помагат да не стигнем до това състояние. Те са здраве и те допълват нашия здравословен начин на живот.

Идването на нов сезон е още една основателна причина да се фокусираме върху тях и да ги включим по – пълноценно в ежедневието си. Тъй като през по – хладните месеци телата ни се изчерпват от определени хранителни вещества и витамини, е добре да се заредите с ценни и незаменими витамини, минерали и микроелементи.

Някои билки и хранителни вещества също могат да помогнат за намаляване на честотата на настинка, както и да съкратят тежестта и продължителността на симптомите, ако хванем такава.

 

Доказано е , че ехинацеята, шипката и медът помагат в борбата с инфекциите на горните дихателни пътища, а изследванията показват също, че витамин С и цинкът играят важна роля в имунната защита.

Ето защо като профилактика препоръчваме да взимате по 1 с.л Имун Фит 2-3 пъти на ден в продължение на един месец, за да подпомогнете защитните сили на организма.

Мултивитаминната напитка е на базата на екстракт от корен от пурпурна ехинацея, салвия и мащерка, мед от манука, пчелен мед; концентрат от сокове от черен бъз, круши, лимони и шипки; екстракт от цветове на бъз, прах от плодовете на ацерола, малина и каму-каму – всяко от които е чудесно средство за подпомагане функциите на имунната система, адаптация и профилактика на простудни заболявания.
 Препоръчва се за подпомагане на защитните функции на организма, за нормализиране дейността на стомашно-чревния тракт.
Медът от Манука е особен тип моно-цветен мед, който съдържа вещества с мощни антибактериални, противъзпалителни, антимикробни, противовирусни, антиоксидантни, антисептични, и антигъбични свойства. Професор д-р Питър Молан открил в Медът от Манука активен елемент, който нарекъл UMF ®– Unique Manuka Factor. Ефективно средство против  широк спектър бактерии: Helicobacter Pylori (причиняващ язва), Staphylococcus Aureus, Escherichia Coli и Streptococcus Pyogenes (при възпаления в гърлото). Той доказал, че медът от манука остава най-мощният убиец на бактерии даже при 10-кратно разреждане.

Надали има човек, който да не е чувал за лечебните качества на плодовете от бъз. За съжаление не всеки може да намери и да приготви екстракт от тези пълни с безценни хранителни вещества плодчета. Ето защо Vivasan разработи натурална напитка от черен бъз (Elderberry Black). Тя съдържа концентрат от сок от черен бъз и сироп от цвят на черен бъз, сух екстракт от цвят на черен бъз.

Експерти препоръчват по 4 с.л всеки ден за подпомагане функцията на дихателната и отделителната система. Наред с това черният бъз премахва излишните течности и токсини от тялото.

4. Спортувайте на открито

Не само, че времето през есента обикновено е по-подходящо за тренировки навън – без горещини и изгарящо слънце – но и спортът е изключително важен за имунитета. Освен това ежедневните упражнения е доказано, че намаляват значително вероятността да развиете симптоми на сезонно афективно разстройство, от което много хора се оплакват в по – мрачните и студени месеци.

Ако не сте спортен тип, не е нужно да се насилвате. Разходки в парка, уикенд сред природата, малко движение в обедната почивка са чудесно начало.

 

5. Повече витамини

По-късият ден и по – малкото слънчева светлина може да повлияе на настроението ни. Много хора са подложени на сезонно афективно разстройство, сезонно разстройство на настроението. По-често срещан при жените, то обикновено започва през есента, когато дневните часове намаляват и продължава до късна пролет, когато светлинните цикли започват да се променят. Симптомите включват депресия, умора, социално оттегляне, жажда за въглехидрати и общо чувство на неразположение. Смята се, че по-ниските нива на слънчева светлина намаляват количеството серотонин, което влияе на настроението. Ако сте страдали от това през последните есенни и зимни сезони, важно е да наблюдавате нивата на основни витамини, за да поддържате производството на мелатонин и серотонин, „хормоните на добро настроение“. Взимайте по една таблетка Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт – идеалната добавка от витамини и минерали за укрепване на имунитета, за превенция от развитието на атипични клетки, за здрава нервна система, за оптимална и стабилна обмяна на веществата.



Редовният прием е доказана превенция за грижа за органите на зрението, за кръвообразуване и кръвообращение, за профилактика на стави и опорно двигателна система, при сезонна хиповитаминоза, при физическо и умствено натоварване и преумора, при активна спортна дейност, при ежедневно практикуване на всички видове спорт, за възстановяване по време на и след прекарани тежки заболявания, превенция от преждевременно стареене, за по-добри общ тонус и самочувствие.

6. Не забравяйте „добрите мазнини“ за здравето на кожата

Омега-3 мастните киселини имат невероятно количество данни, показващи подобрение при депресия, намаляване на възпалението, повишаване на концентрацията и фокуса, повишаване на когнитивната функция, настроението, здравето на кожата, здравето на мозъка и др. колкото и да обичате риба и морски продукти обаче, надали успявате да си набавите оптималното дневно количество. Ето защо е важно да включите качествени добавки с Омега 3 мастни киселини. При избора търсете такива с три омега-3 мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA) и алфа-линоленова киселина (ALA). Имайте предвид, че са необходими около три седмици, за да се постигне терапевтично ниво на омега-3 мастни киселини в кръвта, така че имайте това предвид, ако започнете да приемате добавки. Омега трябва да се приема с храна с мазнини.

А най-хубавото е, че Омега-3 мастните киселини също поддържат здравето на кожата в най-добрия й вид. Докато топлината на закрито може да изсуши кожата, мастните киселини в рибата и ядките поддържат здравето на кожата и намаляват възпалителните кожни проблеми като розацея и псориазис.

7. Уважавайте съня

С по-ниски температури есента също е чудесен сезон да наваксвате със съня. Освен това редица изследвания доказват, че липсата на сън ни прави по-податливи на вируси. Освен това лишаването от сън пречи на имунната ни система да изгради своите сили, което води до по-слаба защита срещу болести.

Ако не успявате да заспите или имате проблеми с дълбокия сън, вземете Sleep Well. Toва е композиция от 100% натурални етерични масла, специално разработена с цел подобряване на съня. Има успокояващо, отпускащо, сънотворно, антидепресивно действие. Подпомага пълноценната почивка.

Просто капнете няколко капки на възглавницата или пуснете в дифузер, за да се насладите на пълноценен сън и почивка.

8. Отделете време за себе си.

Есента е чудесно време да отделите малко време за себе си. Най – малкото, защото сега започват редица празници, в които ще бъдете по – заето от всякога. Затова почивайте, релаксирайте, създайте си навика да имате вашия 1 час на ден – с книга, чаша чай, за йога или медитация. Изборът е ваш, а ефектът върху здравето ще бъде видим.

Оставете коментар