Ползи от етеричното масло от лимонова маточина

Ползи от етеричното масло от лимонова маточина
от септември 15, 2022 0 Коментар

Ползи от етеричното масло от лимонова маточина

Ако харесвате аромата на лимон, мента и сладникавата свежест на цитронелата, маслото от лимонова маточина е за вас. За съжаление у нас това етерично масло е сравнително слабо познато, по-скоро познаваме билката маточина, което хората употребяват, за да привлича пчели.

Името на етерично масло от лимонова маточина винаги събужда въпроси относно името му. По принцип говорим за маслото от яванската цитронела, род Cymbopogon winterianus и мелиса (Melissa indicum).

Маслото от лимонова маточина е получено чрез дестилация на трева цитронела заедно с листа от маточина. Качеството на маслото зависи от добавено количество листа от маточина. Маслото не трябва да бъде бъркано с обикновено масло от маточина (Melissa officinalis). В ароматерапия, маслото от маточина има много общо с масло от цитронела или лимонова трева. Въпреки това, в комбинация от билка цитронела с листа от маточина, ароматът е по-ясно изразен, по-благороден и по-ценен.

То съдържа 14,2% линалол, 12% гераниол, 8,2% цитронелол, 1% цитрал. Има свеж билков аромат с ярък лимонов нюанс.

Етеричното масло от лимонова маточина (Cymbopogon winterianus) на VIVASAN има антисептично, антивирусно, ободряващо, тонизиращо, стимулиращо, освежаващо действие. Повишава имунитета, насърчава храносмилането. To помага за понижаване на кръвното налягане и учестява сърдечната честота.

Но нека да видим още от неговите невероятни ползи.

1. Въздейства върху нервната система

Маслото е много ефективно при неврози. Когато става дума за умора, изтощение, при психологически травми – раздяла, трудни периоди, при емоциоанално изчерпване, това е идеалното масло, особено в комбинация с иланг – иланг.

Ефективно е и при нарушение на вестибуларната система. То подобрява концентрацията, което го прави чудесен избор за студенти и ученици, когато учат и трябва да поемат много информация.

2. За опорно – двигателния апарат

Надали това е първото масло, за което се сещаме, когато става въпрос за опорно двигателния апарат, но маслото от лимонова маточина е много подходящо. Действа при травми, отоци, растежния, преди и след физическо натоварване.

То повишава еластичността на съединителната тъкан, тонизира мускулите. Може да направите компрес от 1 ч. л сметана мляко или алкохол, 2-4 к. лимонена маточина и 250 мл. топла вода. Компресът облекчава болката, намалява спазмите и помага при мигрена.

3. Предотвратява и лекува инфекции

Както много от вас вече знаят, честата употреба на антимикробни агенти причинява резистентни бактериални щамове, които могат сериозно да компрометират ефективността на антибиотичното лечение. Това се дължи на създадената антибиотична резистентност . Изследванията показват, че употребата на билкови лекарства може да бъде предпазна мярка за предотвратяване на развитието на резистентност към синтетични антибиотици.

Маслото от лимонова маточина е оценено от изследователи за способността му да спира бактериални инфекции, благодарение на своите съединения - цитрал, цитронелал и транс-кариофилен. То показва по-висока степен на антибактериална активност от маслото от лавандула срещу грам-положителни бактериални щамове, включително кандида.

 

4. Подпомага здравето на кожата

Маслото от лимонова маточина се използва за естествено лечение на екзема, акне и леки рани, тъй като има антибактериални и противогъбични свойства. В проучвания, които включват локално използване на маслото, е установено, че времето за заздравяване е статистически по-добро в групите, лекувани с него. То е достатъчно нежно, за да се нанесе директно върху кожата и помага за изчистване на кожни състояния, причинени от бактерии или гъбички.

5. Лекува херпес и други вируси

Лимонена маточината е билка, която успешно се прилага за лечение на афти, тъй като е ефективна в борбата с вирусите от семейството на херпесните вируси. Може да се използва за спиране на разпространението на вирусни инфекции - особено при хора, които са развили резистентност към често използвани антивирусни средства.

6. Служи като чудесен репелент

Ароматът на маслото изпраща „алармен сигнал“ и гони насекомите насекомите, затова през лятото може да нанасяте върху нашийника на вашия домашен любимец, за да отблъснете бълхи и кърлежи. Наред с това облекчава сърбеж, парене, подуване и зачервяване след ухапване от насекоми.

7. Може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане

Доказано е, че маслото от лимонова маточина има силата да понижава нивата на кръвното налягане поради своите хипотензивни, антихиперлипидемични, антиаритмични, невропротективни и хепатопротективни свойства.

8. Облекчава ПМС и менструалните симптоми

Масаж с масло от лимонова маточина и носещо масло (кокос, жожоба, бадем) доказано повлиява на симптомите на ПМС. Това се дължи на неговите спазмалогични и болкоуспокояващи свойства.

Как да използвате етерично масло от маточина

Когато купувате етерично масло от лимонова маточина, се уверете, че купувате само и единствено най-висококачествен продукт, в тъмна стъклена бутилка и 100 % чисто, само от надеждна и реномирана компания. Това е особено важно, ако планирате да използвате маслото вътрешно.

 

Етеричното масло от маточина може да се прилага локално (чрез масаж) и да се дифузира, да се накапе в аромамедальон. За хора с чувствителна кожа, е добре да използват базово масло. Ако приемате етерично масло за вътрешна употреба започнете с много малки количества и задължително под консултацията на ароматерапевт.

Ето няколко лесни начина за използване на етерично масло от лимонена маточина у дома:

За лечение на кожни заболявания, като екзема, използвайте пет капки на 10 мл масло-носител. Като алтернатива можете да добавите пет капки към овлажнител или спрей бутилка с вода и да напръскате върху лицето си.

За лечение на рани и херпес, нанесете две до три разредени капки маточина локално върху засегнатата област.

За да се преборите с чувството на депресия и тревожност, дифузирайте или нанесете етерично масло от маточина локално върху китките, задната част на врата и ушите.

За да се отървете от световъртеж и нервност, нанесете две до три капки локално върху задната част на врата или ушите. Така ще облекчите нервността, гаденето, повръщането и световъртежа.

За да облекчите хипертонията, нанесете локално върху гърдите или задната част на врата или вземете една до две капки вътрешно.

 

Оставете коментар