ХОББ – превенцията е възможна

ХОББ – превенцията е възможна
от септември 18, 2022 0 Коментар

ХОББ – превенцията е възможна

Вероятно всеки един е чувал за ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). В световен мащаб тя заема 4-6 място между причините за смъртност, а прогнозите сочат, че тази негативна тенденция ще се задълбочи в следващите години. Според различни оценки между 4-6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства с възрастта.

ХОББ е респираторно заболяване, което се характеризира с необичаен възпалителен отговор в белите дробове и ограничен въздушен поток. Резултатът – затруднения в дишането и в извършването дори на най-малките физически усилия.

ХОББ всъщност е общ термин, който включва емфизем и хроничен бронхит. Причина номер едно за ХОББ в развитите страни е тютюнопушенето, но за съжаление застрашени са и хора, които са пасивни пушачи, които живеят и работят в условия на силно замърсяване, работа с химикали, прах или изпарения, дефицит на алфа-1 антитрипсин (AAT), генетичен рисков фактор за ХОББ, както и с много респираторни инфекции в детството.

ХОББ възниква често когато с времето има недоизлекуване или неправилно лечение на пневмония или на респираторен проблем, хроничен бронхит и емфизем.

Каква е разликата между астма и ХОББ?

Много хора бъркат астмата и ХОББ, тъй като са сходни по много начини, включително симптоми като задух и трудно дишане. ХОББ обаче е хронична и прогресираща, а астмата често се предизвиква от алергени. Важно е да се уточни, че хората с астма не развиват автоматично ХОББ, а хората с ХОББ не винаги имат астма. Въпреки това е възможно да имате и двете респираторни заболявания.

Симптомите на ХОББ често не се появяват, докато не настъпи значително увреждане на белите дробове и обикновено се влошават с течение на времето, особено ако излагането на причините продължи. При хроничния бронхит основният симптом е ежедневна кашлица и отделяне на храчки за продължителен период.

Признаците и симптомите на ХОББ включват:

Недостиг на въздух при извършване на ежедневни дейности или по време на физически дейности
Хронична кашлица
Хрипове
Стягане в гърдите
Чести респираторни инфекции
Посиняване на устните или ноктите
Обща умора и липса на енергия или синдром на хроничната умора
Произвеждане на много слуз или храчки
Излишна слуз в белите дробове
Нежелана загуба на тегло (в по-късните етапи)

Ако имате един или повече от тези симптоми редовно, тогава определено трябва да потърсите лекарска помощ. Ранното откриване на ХОББ е ключът към успешното лечение. Прост тест, наречен спирометрия, може да се използва за измерване на белодробната функция и за откриване на ХОББ при всеки с проблеми с дишането.

Как се лекува хроничната обструктивна белодробна болест?

Лечението на ХОББ се фокусира върху облекчаване на симптомите, като кашлица и проблеми с дишането, и избягване на респираторни инфекции. Обикновено лекарите препоръчват бронходилататори, противовъзпалителни лекарства, допълнителен кислород, антибиотици, антихолинергици, отхрачващи средства, антихистамини.

За щастие обаче има и естествени методи и средства, с които може да помогнете за решаване на проблема.

Избягвайте дима по всякакъв начин

Най-съществената стъпка в плана за конвенционално и естествено лечение на ХОББ е същата — спрете всякакви форми на пушене. Да, това включва електронната цигара. Ако пушите, това е единственият начин да се предпазите от влошаване.

Като цяло трябва да избягвате всякакъв вид дим. Също така трябва да избягвате замърсяването на въздуха, доколкото е възможно. Ако не сте пушач, ограничете посещението на места, където другите пушат. Самото пушене определено е най-лошото нещо, което можете да направите, когато става дума за ХОББ, но пасивното пушене и замърсяването на въздуха могат да увредят и раздразнят и белите дробове. Доказано е, че дори вътрешните камини създават опасно замърсяване на въздуха в помещенията.

 Вземете мерки преди да възникне проблема

Много хора започват да лекуват даден проблем, когато той възникне. Тогава натуралните средства може да не помогнат толкова бързо и се стига до прием на лекарства.

Ето защо, превенцията е ключова за цялостното здраве! Приемът на правилните хранителни добавки не трябва да бъде само ако вече имате симптом за някакво заболяване, а да бъдат част от вашето ежедневие. Хранителните добавки вече са неизменна част от живота ни и те реално дообогатяват храната, снабдяват организма с така нужните витамини и минерали, които няма как да приемаме по една или друга причина.

При преходните сезони, например, включете сироп ИМУН ФИТ с МЕД от МАНУКА. Това е напълно натурална хранителна добавка с много висока биодостъпност, с мед от манука, ехинацея, ацерола и черен бъз. Прекрасно поддържа защитните сили на организма и подпомага възстановяването на имунитета.

Витамин С е задължителен за силния имунитет, затова по една таблетка Ацерола 2-3 пъти на ден е силно препоръчителна при инфекциозни и вирусни заболявания; като допълнително средство по време на рехабилитация след продължителни и тежки заболявания; при пушачите и при хората, които имат сърдечно – съдови заболявания.

Подобрете дишането си

Има техники за дишане, които могат да ви помогнат да дишате по-ефективно при ХОББ. Тези дихателни техники могат също така да помогнат за подобряване на дишането на хора с астма, както и на хора, които в момента нямат белодробни проблеми, но искат да оптимизират дишането си.

Освен това може да включите ароматерапия. Дори и при симптоми на ХОББ, вдишвайте (студени инхалации) или дифузирайте RESPIRA. Това е специално разработена композиция от натурални етерични масла, която спомага за освобождава носа, отваря дихателните пътища, увеличава обема на белите дробове. Идеално решение е при бронхиални заболявания и стрес астма.

Евкалиптовото масло също може да бъде много полезно за хора с ХОББ. Проучване в Respiratory Research показа, че цинеолът, основната съставка на етеричното масло от евкалипт, действително намалява екзацербациите при хора с ХОББ, намалява диспнеята (недостиг на въздух) и подобрява белодробната функция, както и здравословното състояние като цяло.

Може да използвате евкалиптово масло в дифузер и/или овлажнител и да вдишвате.

Много ефикасен метод е инхалация с чаено дърво, лавандула и евкалипт. Имайте предвид, че може да приложите този тип лечение само при деца над 7-8 години и възрастни.

Следвайте здравословна диета

Здравословната диета може да помогне за справяне и подобряване на симптомите на ХОББ, според холистичният лекар д-р Джош Акс. Той препоръчва диетата да включва много пресни зеленчуци и плодове, особено цитруси. Препоръчителни са също дивоуловена риба, лененото семе и семената от чиа, богати на омега-3 храни.

На хората със симптоми на ХОББ, Акс препоръчва да се избягват конвенционалните млечни продукти, тъй като пастьоризираните млечни продукти произвеждат слуз и могат да запушат дихателните пътища в белите дробове. Освен това не трябва да се консумират преработени, консервирани и замразени храни, както и захар. Добавките, консервантите и хранителните бои също са известни с това, че допринасят за проблеми с дишането и дори астматични пристъпи.

Хидратация

Един от честите симптоми на ХОББ е натрупването на слуз в дихателните пътища. Тази слуз може да бъде трудна за изчистване и да доведе до упорита и неконтролируема кашлица. Един от начините да подобрите състоянието си е да много вода през целия ден. Пийте поне осем чаши вода дневно, за да разредите слузта и да останете хидратирани.

И тъй като кожата е най-големият орган, осигурете хидратация и за нея. Използвайте дифузер, най-добре с етерични масла, за да поддържате балансирана влажност на въздуха (особено ако сте с климатик или парно), но и за да улесните дишането. Особено полезен е дифузерът нощем, защото спомага за отваряне на дихателните пътища и улеснява дишането.

Тренирайте

Когато имате проблеми с дишането, упражненията може да изглеждат като ужасна идея, но заседналият начин на живот няма да помогне с нищо за симптомите на ХОББ. Чрез редовни упражнения, особено кардио тренировки, може да укрепите дихателните мускули и да подобрите цялостната издръжливост.

Около 40 процента от хората с ХОББ изпитват високи нива на депресия и тревожност, което прави още по-трудно отказването от пушенето и спазването на лечението. Упражненията повишават нивата на ендорфин, което подобрява настроението, намалява депресията и тревожността и улеснява отказването от цигарите.

Вземете крем Мащерка

Мащерката е сред най-популярните у нас билки и това не е случайно. Тя съдържа няколко вида антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат.

Билката съдържа и тимол - специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми - вируси, гъбички, паразити, бактерии.

Един от най-добрите начини да се възползвате от силата на мащерката е чрез етеричното масло мащерка.

Именно етеричното масло е ключова съставка в крем Мащерка на Вивасан. Кремът съдържа още етерични масла от евкалипт, планински бор, блатен бор, розмарин, лимон, камфор, римска лайка, соево масло, масло от сладък бадем, екстракт от сребриста ела. Кремът от мащерка е идеално средство при настинка. Когато се прилага върху областта на назолабиалния триъгълник, гърба и гърдите, кремът има благоприятен ефект върху дихателните пътища. Облекчава бронхиалния спазъм, има дезинфекциращо, противовъзпалително, отхрачващо и имуностимулиращо действие благодарение на наличието на иглолистни масла: бор, ела, евкалипт, кипарис.

Избягвайте химикали

Почистващите препарати, парфюми, някои козметични продукти са причина за симптоми на ХОББ, сочат проучвания. Опитайте се да избягвате употребата им и заложете на „Направи си сам “ продукти, с които да избегнете химикалите и да подобрите състоянието си.

Оставете коментар