Масло с аромат на свежест - портокал

Масло с аромат на свежест - портокал
от септември 21, 2022 0 Коментар

Масло с аромат на свежест - портокал

Всеки от нас се е наслаждавал на сочните портокали по един или друг начин – като студен фреш през лятото, като освежаващ десерт с аромат на Коледа през зимата или като част от сочен сладкиш. И, разбира се, портокаловият сок, който е любима напитка и част от закуската за много хора.

Но какво ще кажете за етеричното масло от портокал? Всъщност това е много универсално и ценно масло и ако не сте запознати с него, ще се изненадате за колко много неща може да се използва в ежедневието.

Какво представлява портокаловото масло?

Портокаловото масло или етеричното масло от портокал е цитрусово масло, което се извлича от плодовете на сладки портокалови дървета.

Има няколко различни портокалови масла в зависимост от вида на портокаловото дърво, от което са получени, както и от частта на дървото - нероли (от цветята на Citrus Aurantium), масло от петитгрейн (от листата на Citrus Aurantium), масло от мандарина (от Citrus Reticulata Blanco) и масло от бергамот (от Citrus Bergamia Risso и Piot).

Маслото от бразилски портокал на Vivasan се извлича от плодовете на дървото Citrus sinensis L. То се получава чрез парна дестилация на пресни портокалови кори. Сравнително големият добив – от 200 - 300 кг кора - около 1 литър етерично масло, го прави много достъпно и широко разпространено.

Китайските лечители използвали сушени портокалови кори за лечение на анорексия нервоза, настинки, кашлица и злокачествени тумори на гърдата. От цветовете на портокаловото дърво се дестилира портокалова вода, която се препоръчва като потогонно и кръвоспиращо средство. Римляните са използвали портокалова вода за лечение на махмурлук и лошо храносмилане.

Свойствата на портокаловото масло са подобни на тези на маслото от нероли, което се получава от портокалов цвят. Въпреки приликите с него, портокаловото масло се отличава с по-топла миризма.

И въпреки, че е по – достъпно, не означава, че трябва да подценявате етеричното масло от портокал. Защото то крие много тайни и носи куп ползи за здравето, красотата и духа.

Ето някои от най – популярните:

Може да лекува спазми

Известно е, че масаж с етерично масло от портокал, което може да отпусне мускулни и нервни спазми - конвулсии, мускулни крампи.

Може да има седативен ефект

След тежък ден в офиса или при нервно напрежение, потърсете спасение в естественото успокоително средство, каквото е маслото от портокал, което може да ви помогне да се отпуснете. Вдишване или лек масаж може да облекчи безпокойството, гнева, депресията и някои възпаления.

Портокаловото масло е известно не само с облекчаването на депресия и нервност. Показан е и при професионални и лични претоварвания. Повишава концентрацията и способността за учене, осигурява хармонично и приятно настроение.

Използването на портокаловото масло в ароматна лампа има положителен ефект върху нервната система на децата. Помага за концентрация, повишава ефективността и концентрацията на вниманието.

Може да има свойства на афродизиак

Етеричното масло от портокал може да има свойства на лек афродизиак. Систематичната и редовна употреба може да излекува проблеми като фригидност, еректилни проблеми, импотентност, загуба на интерес към секса и намалено либидо.

Може да облекчи възпалението

Етеричното масло от портокал може да осигури бързо и ефективно облекчаване на възпалението, независимо дали е вътрешно или външно. Независимо от причината,  етеричното масло от портокал може да намали  дразненето и болката.

Може да предотврати инфекции

При порязване или ожулване, винаги има шанс раната да стане септична поради бактериална инфекция. Етеричното масло от портокал може да потисне растежа на микробите и да дезинфекцира раната.

Може да облекчи депресията

Само миризма на етерично масло от портокал напомня за щастливи моменти и навява приятни мисли. Ето защо то се използва често в ароматерапията, създава щастливо, спокойно усещане и повишава настроението, което е идеално за хора, които страдат от депресия или хронична тревожност. Изследване, публикувано в списание Advanced Biomedical Research, показва, че натуралното етерично масло от портокал може да помогне за намаляване на пулса и кортизола в слюнката, който се секретира, когато човек е в състояние на тревожност.

Помага за загубата на мазнини

Масаж с портокалово масло стимулира извеждането на вредните вещества от организма, нормализира работата на червата и въглехидратно-мастния метаболизъм, има холеретичен ефект, предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур, пречиства кръвта, а също така допринася за отслабване и намаляване на целулита. Наред с това е доказано, че етеричното масло от портокал може да стимулира уринирането, да елиминира токсини като пикочна киселина, жлъчка, излишни соли, замърсители и излишна вода в урината.

При безсъние

Портокалът е добър при безсъние и може да се редува или комбинира с масло от лавандула или нероли. Маслата, използвани дълго време, винаги трябва да се сменят. Ароматните бани с портокаловото масло са ефективни при безсъние и нервна възбуда.

За почистване на кухня и средство против мравки

Портокаловото масло има естествена свежа, сладка, цитрусова миризма, която ще изпълни вашата кухня с чист аромат. В същото време, когато е разреден, той е чудесен начин за почистване на плотове, дъски за рязане или уреди, без да е необходимо да използвате белина или силни химикали.

Просто добавете няколко капки в спрей бутилка, самостоятелно или може да комбинирате с масло от чаено дърво и лимон и вода, за да направите универсален препарат за почистване. Можете също да използвате портокалово масло за мравки, тъй като този почистващ препарат също е чудесен естествен репелент срещу тях.

При високо кръвно налягане

Портокаловото масло е натурално средство срещу високо кръвно налягане и може да подобри притока на кръв, бори се с хипертонията – един от най-големите рискови фактори за сърдечни заболявания.

За кожата

Портокаловото масло е чудесно за кожата! Известно е, че цитрусовите плодове са с високи нива на витамин С, които помагат за защитата и заздравяването на кожата. Етеричното масло от портокал е много полезно за борба с признаците на стареене като бръчки и тъмни петна, а  витамин С спомага за насърчаване на производството на колаген.

 

Как да използвате етерично масло от портокал?

Аромалампа/дифузер :

4-7 капки масло от портокал Vivasan са достатъчни за аромалампа/дифузер. Използва се при настинки, стрес, безсъние, хипертония, за повишаване на концентрацията. Добър за успокояване на неспокойни деца, както и деца, страдащи от недостатъчен апетит. Ароматът на портокаловото масло е свеж, плодов, подобрява настроението, балансира чувствата, действа като антидепресант и подобрява концентрацията. Отлично средство за ободряване по време на всяка професионална, образователна, интелектуална или физическа дейност. Дарява хармония и радост от живота.

Инхалации (парни бани) :

Разтворете 2-4 капки масло от портокал Vivasan в 0,25-0,5 литра топла вода. Инхалациите ще помогнат добре при лечението на уморена, изсъхнала, груба и увредена кожа.

Масаж :

Смесете около 10-20 мл Vivasan масло от жожоба или авокадо с 2-4 капки Vivasan портокалово масло и третирайте кожата с тази смес. Помага за премахване на замърсяванията, намалява кожни проблеми, при целулит и помага за образуването на бръчки. При масажиране на рефлекторните зони на ходилата се стимулира движението на лимфата, премахва шлаките от съединителната тъкан, облекчава депресията и раздразнителността. 

Масаж :

7-8 капки на 10 грама основа. Разтриването с портокаловото масло помага при болки в ставите, миозит, невралгия.

Баня :

Смесете 1 чаена лъжичка сметана, мляко или сол с 4-6 капки портокалово масло Vivasan и разтворете във вана с топла (38°C) вода. Такава релаксираща вана подобрява притока на кръв, помага за премахване на замърсяванията, изглажда и ревитализира кожата. Дарява добро настроение, освобождава от негативни мисли, създава усещане за хармония и балансира тялото и духа. Баните с портокаловото масло се използват при отслабване, целулит и безсъние.

Обогатяване на шампоани :

5 капки портокалово масло на 10 грама основа. Портокаловото масло се използва за суха коса и за лечение на пърхот.

Обогатяване на кремове :

3 капки портокалово масло на 10 грама крем - използва се за грижа за вяла кожа. Портокаловото масло стимулира процесите на регенерация на кожата, почиства, избелва, овлажнява кожата, както и за получаване на бърз и добър тен.


Оставете коментар