Shinrin-yoku или защо японската практика за преодоляване на стреса става толкова популярна

Shinrin-yoku или защо японската практика за преодоляване на стреса става толкова популярна
от октомври 11, 2022 0 Коментар

Shinrin-yoku или защо японската практика за преодоляване на стреса става толкова популярна

Независимо дали ще го приемете за физическо упражнение, за духовно изживяване, за медитация или практика на внимание (или всичко това), shinrin-yoku е една уникална практика, която идва в отговор на случващото се - тук и сега.

И ако вече заострихме вниманието ви, ето за какво точно говорим.

Shinrin-yoku или „горско къпане“, „поемане на горската атмосфера“ и е термин, който се появява в Япония през 80-те години на миналия век като физиологично и психологическо упражнение. Целта е двойна: да се предложи еко-противоотрова срещу прегарянето на технологичния бум и да се вдъхновят жителите на градовете да се свържат отново с горите в страната и да ги защитят.

Японците бързо прегръщат тази форма на екотерапия. През 90-те години на миналия век изследователите започват да изучават физиологичните ползи от къпането в гората, насочвайки науката в подкрепа на това, което знаем: времето, прекарано в природата, е от полза за всеки.  Въпреки че терминът shinrin-yoku се приписва на Япония, концепцията, която стои в основата на практиката, не е нова. Много култури отдавна са признали значението на естествения свят за човешкото здраве, а японски лекари насърчават горското къпане като релаксираща почивка от забързания градски живот.

Реално, ако някога сте били в гора, слушали сте птиците и сте гледали как слънчевата светлина се процежда през листата, вие вече сте били част от тази терапия за тялото и душата.

Къпането в гората не е само за любителите на планината и ходенето по пътеките. Практиката може да бъде толкова проста, колкото ходене във всяка естествена среда и съзнателно свързване с това, което е около нас.

Как да практикувате горско къпане?

Оставете телефона си у дома и дайте шанс за дигитална детоксикация. Насочете се към най-близката гора, разходете се между дърветата. Тук не говорим за туризъм, бягане или планинско катерене. Можете дори да седнете, ако искате. Отделете малко време, за да оцените заобикалящата среда и да се вслушате в звуците около вас: цвърченето на птици, шумоленето на храсти, ромонът na потока. Вдишайте чист, ароматен въздух, усетете мириса на земята, разгледайте формите на листата в небето, докоснете мекия, зелен мъх, покриващ сенчестите камъни, или грубата кора на дърветата. Позволете на тишината около вас да ви обгърне и да ви накара да забравите забързания ритъм на града, за ежедневните грижи и стрес. Горското къпане е сетивно преживяване.

 

Ползи за здравето от горското къпане

Къпането в гората се превърна в жизненоважна част от превантивното здравеопазване в Япония. Резултатите от японски проучвания показват, че къпането в гората подобрява качеството на съня, настроението, способността за фокусиране и нивата на стрес. Хроничният стрес може да допринесе за развитието на заболявания като тревожност, депресия и безсъние, но и за физиологични проблеми, като високо кръвно налягане, мускулно напрежение и дори нисък имунитет. Прекарването на време сред природата, далеч от модерните технологии и големите градове може да подобри физическото и психическо здраве, да намали ефектите от стреса върху тялото ви.

Горско къпане у дома? Възможно е!

В последните години светът започна да осъзнава отрицателните ефекти на депресията, стреса, липсата на концентрация, бърнаут и дори физическа болка. Тези проблеми продължават да се влошават с времето и се превръщат буквално в глобална пандемия. На хората им е все по - трудно да се отпуснат истински в мегаполисите със сензорно претоварване, причинено от интензивен трафик, гъсто население и дълги часове, прекарани в офиси. Допълнително засиленото строителство допринесе за обезлесяването на градовете – все по - малко дървета и паркове, които да дадат дори илюзията за природа.

Д-р Куинг, лекар в медицинското училище Нипон в Токио, президент на Дружеството по горска медицина и автор на Forest Bathing: Как дърветата могат да ви помогнат да намерите здраве и щастие, изчислява, че прекарваме 93 процента от времето си на закрито. Той идентифицира нарушение на природния дефицит в обществото, което допринася за негативни чувства към живота, но може да бъде значително подобрено само с няколко часа къпане в гората.

Ето защо тук идва решението, наречено Смес от Етерични Масла "Шинрин Йоку" SHINRIN YOKU, която Vivasan създаде в отговор на напрегнатото ежедневие. Поставяйки здравето като приоритет за всички, швейцарската компания комбинира 100% натурални етерични масла от иглолистни дървета, за да може да пренесете гората в помещението чрез силата на ароматерапията. И тъй като стресът е в основата на много проблеми, именно тази комбинация дава така ефективната японска терапия за вътрешно спокойствие, отпускане, добър сън и укрепване на имунитета.


Внимателно подбраните етерични масла от иглолистни дървета - кедър, планински бор, борови и елхови иглички - ще ви помогнат да се отпуснете, да понижите кръвното налягане, да облекчите депресията, да подобрите концентрацията, да се почувствате активни и енергични, както и да укрепите сърдечно-съдовата система и да нормализирате метаболизма.

Сега истинската стойност на горското къпане е много по-достъпна. Просто сложете няколко капки Смес от Етерични Масла "Шинрин Йоку" SHINRIN YOKU в аромалампа, на аромамедальон, накапете завесите и се пренесете в гората, позволете на сетивата си да се съсредоточат върху малките, неусложнени промени около вас.

Оставете коментар