Сезонните алергии - да победим невидимия враг

Сезонните алергии - да победим невидимия враг
от юли 01, 2021 0 Коментар

Сезонните алергии - да победим невидимия враг

Това, което прави пролетта и лятото прекрасни за много хора, е мъчение за тези, които страдат от сезонните алергии. И ако миризмата на прясно окосената трева, цъфналите дървета и цветя, пухчетата от тополите и цветния прашец могат да предизвикат усещане за романтика у вас, за други хора са истински кошмар. 

Проучванията показват, че ако не се вземат мерки, различните видове алергии може да повлияе на ежедневните дейности и понякога дори да предизвикат  астматични пристъпи. Добрата новина е, че има лесни начини за справяне с алергиите, при това, също толкова ефективно, колкото и приемът на лекарствени препарати. 

Някои от най-добрите решения за управление на симптомите на сезонни алергии включват диета с по – малко алергени и възпалителни храни, прием на добавки, които поддържат имунната система, и използване на натурални средства за почистване у дома. 

Какво представляват сезонните алергии?
Алергичният ринит - медицинският термин за сенна хрема и сезонни алергии, засяга носните пътища и се характеризира с наличието на възпалителни клетки в лигавицата. Важно е да се уточни, че това не е сезонен проблем. Той може да се появи не само през пролетта, но през цялото лято и през есента и да е провокиран от различни дразнители. 

Какви са симптомите на сезонна алергия? 

Най-честите симптоми на алергичен ринит включват:
Запушен нос / хрема
Течащ нос
Кихане
Сърбящи, сълзящи очи
Драскане в гърлото
Гъделичкане / дразнене в ушите
Намалена концентрация и фокус
Изтощение и нарушения на съня
Промени в настроението
Раздразнителност
Ниско кръвно налягане
Астма
Уртикария 
Екзема
Инфекция на средното ухо
Същият прашец и алергени, които предизвикват сезонни симптоми на алергия, понякога могат да доведат и до по-сериозни симптоми , като пристъпи на астма, хрипове, задух, стягане в гърдите и затруднено дишане. Хората със слаба имунна система, ХОББ и респираторни заболявания е важно да обръщат внимание на сезонни симптоми на алергия, за да предотвратят допълнителни усложнения. Наред с промените в диетата, естествените добавки, етеричните масла и натуралните средства за почистване на дома, е важно да се консултирате с лекар, ако състоянието не се повлиява. 

Симптомите на алергия се дължат на освобождаването на телата ни от хистамин в отговор на алерген. Следователно силната имунна система е ключова за борбата с тях, тъй като помага да се контролира отделянето на хистамин.



Естествени средства за справяне със сезонните алергии
Ограничаването на времето, прекарано на открито, може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия от полени, но това не е най-доброто решение. Разбира се, алергиите не могат да бъдат напълно предотвратени, но алергична реакция на кожата или на респираторната система обикновено може да бъде намалена.

Целта е да се избегне контакт с алергена, но това може да бъде изключително трудно в зависимост от начина ви на живот, освен ако не направите многобройни тестове за алергия. Справянето с алергиите обикновено изисква многостранно действие, насочена към вашата диета, начин на живот и хранителни добавки.

Храни, които трябва да избягвате по време на алергичния сезон:
Всички храни, към които сте алергични или имате чувствителност, трябва да се избягват. Ако не сте сигурни каква е вашата чувствителност към храната, елиминационната диета може да помогне да идентифицирате тези, които влошават състоянието.
Сред често срещани причини за алергия са алкохол, кофеин, млечни продукти, шоколад, фъстъци, захар, изкуствени подсладители, преработени храни, семена, черупчести, цитруси, пшеница, соя и други.
Тук влизат и много често срещани хранителни консерванти - включително натриев и калиев бисулфит, изкуствени подсладители. 
Списъкът с храни, които трябва да се избягват, може да изглежда дълъг, но за щастие има храни, които помагат за облекчаване на симптомите, като същевременно укрепват имунната система. Такива са: костен бульон, богати на пробиотици храни, ябълков оцет, пресни, органични зеленчуци, чист протеин -пасищни животни, свободно отглеждани птици, риба, мед, кефир, кисело зеле, кисело мляко, камбуча, сирене. 
Най-добрите добавки за алергични симптоми:
Най-добре е да започнете добавки 30–60 дни преди сезона на алергиите за най-добри резултати. Последните проучвания показват, че спирулината, маслото и фототерапията обещават лечение на симптомите на сезонни алергии.

Пробиотици - Пробиотиците възстановяват нормалната флора на стомашно-чревния тракт и спират растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др.). Наред с това те подобряват усвояването на желязо, калций и др. микроелементи, повишават нивото на хемоглобина. Както знаете, голяма част от имунитета се дължи на здравата чревна флора, което означва, че пробиотиците могат да бъдат ефективно лечение на алергии.
Спермидин – това е полиамин, който играе важна роля в метаболизма на клетките. Намира се във всички еукариотни клетки. 
Проучванията показват, че спермидинът може да подобри паметта и да забави когнитивния спад, както и да бъде ефективно средство при деменция. 
Спермидин се среща в храни като пшеничен зародиш, соя, ядки и някои плодове и зеленчуци. Повишеното усвояване на спермидин има защитни ефекти срещу рак, метаболитни заболявания, сърдечни заболявания и невродегенерация. 
Най-добрият начин да го получите е под формата на добавки. Спермидин може да се купи под формата таблетки като добавка. Капсулите на продукта са от растителна целулоза, което го прави подходящ и за вегани. Обикновено се предлага на пазара като притежаващи противостареещи качества. За да даде резултати и при алергии е добре да се комбинира с хранителна добавка Нигенол – капсули с масло от Nigela sativa, тъй като спермидин стимулира процеса аутофагия/самоизчистване и обновяване на всяка клетка.

Кверцетин - 1000 милиграма на ден: Изследванията показват, че кверцетинът, флавоноидът, който придава на плодовете и зеленчуците богатият цвят, спира производството и освобождаването на хистамин. 

Витамин А - 2000 микрограма на ден: Витамин А помага в борбата с възпалението и има антихистаминови свойства.

Бромелаин - 1000 милиграма на ден: Бромелаинът, ензимът в ананаса, помага за намаляване на отока в носа и синусите, за облекчаване на симптомите на сенна хрема.

Мултивитамини - Комбинацията от витамини и минерали помага за укрепване на имунитета, за превенция от развитието на атипични клетки, за здрава нервна система, за оптимална и стабилна обмяна на веществата, за грижа за органите на зрението, за кръвообразуване и кръвообращение, за профилактика на стави и опорно двигателна система, при сезонна хиповитаминоза, за по-добри общ тонус и самочувствие.

Зелен чай с мента, селен и натурален витамин Е - Все повече авторитетни издания препоръчват комбинация от зелен чай, мента, селен и натурален витамин Е за профилактика при възпалителни заболявания на дихателните пътища; артрити и други ставни заболявания; анемии; алергия; възпаления и алергия на кожата.  

Етерични масла – дифузирането на етерични масла като мента, евкалипт, лавандула, спомагат за отварянето на носа и белите дробове, подобряват циркулацията и облекчават стреса. 

Акупунктура - Акупунктурата  може да помогне за намаляване на симптомите, свързани със сезонни алергии, без странични ефекти. 

Малки промени в начина на живот, които могат да помогнат за облекчаване и лечение на алергии
Бъдете хидратирани - пийте осем до 10 чаши прясна вода всеки ден. 
Ограничете разходките сред природата - в дни с голям брой полени или дни, които са особено прашни или ветровити, ограничете излизанията си. Носете маска, ако не можете да ограничите времето си на открито.
Душ преди лягане - поленът и прахът, оставени върху кожата и косата ви през нощта, могат да влошат симптомите.
Махнете химичните препарат – купувайте само натурални или безвредни препарати, а най-добре е да почиствате с домашни средства като оцет, сода за хляб и лимон. 

Оставете коментар