Признаци на депресия–симптоми, за които трябва да внимавате

Признаци на депресия–симптоми, за които трябва да внимавате
от декември 01, 2022 0 Коментар

Признаци на депресия–симптоми, за които трябва да внимавате

Всички имаме дни, в които нищо не върви. Може би сме уморени или просто кисели, или страдаме от сезонно неразположение…. Всичко това води до лошо настроение и апатия. Но когато „лошият ден" премине в лоша седмица, а после в лош месец, тогава говорим за депресия.

Депресията е често срещано психично разстройство и е доста различно от усещане за тъга и нещастие. Депресията принадлежи към групата на общите психични разстройства и причинява значителен емоционален стрес, пречи на способността на човек да се фокусира и да върши работата си.

Признаците на депресия могат да се различават, но основните симптоми са усещане за безнадеждност и нещастие, които продължават повече от няколко седмици. Никой не е застраховат от това да развие депресия, а причините за това са много - от генетично предразположение (хората с фамилна анамнеза за депресия са по-склонни да я изпитат), до събития, променящи живота, като смъртта на любим човек. Дори положителни събития като раждането на бебе могат да предизвикат депресия (т.нар следродилна депресия) при жените.

Има различни признаци на депресията, като понякога те могат да бъдат и изненадващи.

1. Липсата на настроение, което продължава повече от две седмици, може да е признак на депресия

Ако се чувствате отпаднали, отчаяни или безнадеждни повече от две седмици, може да сте депресирани. Тези чувства могат да се появят следствие събитие или да се появят изневиделица, без да има причина за това. Затова, ако усещате промени в мислите, чувствата и поведението, те се отразяват на ежедневния ви живот, обърнете се към някой, на когото имате доверие.

2. Депресията може да бъде причина за загуба на удоволствие

Ако забележите, че правенето на нещата, които някога сте обичали – като определено хоби или прекарване на време с приятели, деца или домашни любимци, вече не ви доставя удоволствие, това може да е признак на депресия. Среща се и при хора, страдащи от хронични заболявания или злоупотреба с вещества.

3. Летаргия

Летаргията е състояние, близо до депресията и означава липса на енергия и ентусиазъм в ежедневния живот. Въпреки че отначало може да се почувства просто като умора, тя е по-близка до онова усещане, което изпитвате, когато сте безразлични към всичко около вас. Дори на хора с лека депресия може да им е по-трудно да се грижат за себе си, за своите домашни любимци или за семействата си.

4. Загуба на апетит или постоянно желание за храна

Когато сме в състояние на депресия, нашите основни функции, като хранене и сън, са засегнати. Някои хора – особено тези, чиято депресия е придружена от чувство на безпокойство, може да изгубят желание да се хранят, докато при други, ефектът е обратен – постоянното ядене им действа успокояващо.

5. Депресията може да доведе до проблеми със съня

Проучванията показват, че депресията, стресът и тревожността влияят на съня. И както е ясно, това се отразява на ежедневни дейности, на работата, на способността да се концентрираме, на комуникацията с хората, дори.

Липсата на сън също е един от доказаните рискови фактори за самоубийство при хора с тежко депресивно разстройство, което го прави ключов компонент за психичното здраве. 

6. Гняв или раздразнителност

Някои от по-малко известните признаци на депресия са гняв и раздразнителност. Следствие на депресията човек може да контролира по – трудно емоциите и дори да стане причина за конфликти.

7. Мозъчна мъгла

Мозъчната мъгла е форма на когнитивна дисфункция, която засяга паметта, продължителността на вниманието и способността ни да мислим ясно и да учим, да задържаме информация. Приоритизирането на задачите и вземането на решения също може да стане по-трудно. Мозъчната мъгла е един от признаците на депресия и е симптом, на който трябва да се обърне повече внимание.

8. Сексуална дисфункция

Ниското либидо също може да бъде признак на депресия, а в последно време все повече хора се оплакват от такава. Установено е, че това влияе както на жените, така и на мъжете и е причина за конфликти в семейството дори.

 

Депресията не е само диагноза, а много сериозно състояние, което изисква мерки и повече внимание. Ако установите, че имате някой от горепосочените симптоми, се обърнете за помощ към експерт или лекар, за да вземете бързо адекватни мерки и да се справите със ситуацията.

 

 

Оставете коментар