Депресията – кои са най-често срещаните причини за нея

Депресията – кои са най-често срещаните причини за нея
от декември 05, 2022 0 Коментар

Депресията – кои са най-често срещаните причини за нея

Депресията е едно от най-често срещаните състояния на психичното здраве по света, а според различни изследвания почти всеки човек е изпитвал симптоми на депресия в даден момент в живота си.

Депресията е състояние, което не трябва да се пренебрегва, защото може да повлияе негативно на начина, по който се чувствате, мислите и действате. Депресията може да причини чувство на тъга, загуба на интерес към дейности, които някога са ви харесвали, или неспособност да се справяте със задълженията на работа и у дома.

Експертите смятат, че има множество фактори, които причиняват депресия, включително гени, промени в химията на мозъка, личността и околната среда. Много пъти това е комбинация от два или повече от тези фактори, които предизвикват депресия или я влошават. Преминаването през травма, мъка, финансови проблеми, загуба на работа и големи житейски преходи (като развод или загуба) също може да предизвика депресия. И ако някои от тези тригери са по-известни, има други, които са по-малко очевидни.

Ето някои причини за депресия, които трябва да имате предвид.

Сезонни промени

Сезонното афективно разстройство е вид депресия, която е свързана с промените в сезоните. Тя започва и завършва приблизително по едно и също време всяка година, а обикновено продължава четири до пет месеца годишно.

Обикновено този тип депресия най-често се свързва със зимния сезон, но някои хора я изпитват през по-топлите месеци.

Депресията при топло време възниква, когато тялото изпитва „забавяне в адаптирането към новите сезони“, твърдят лекари от Орегонския здравен и научен университет. Вместо да се събуди и да се наслади на слънцето, тялото трудно се аклиматизира, което може да се дължи на дисбаланс в мозъчната химия и хормона мелатонин.

Пушенето

Ясно е, че депресията води до тютюнопушене, но знаете ли, че и тютюнопушенето води до депресия.

След като човек спре да пуши, тялото трябва да свикне с липсата на никотин. Този период, известен като абстиненция, може да бъде придружен от тъга, раздразнителност и промени в настроението. Отказът от цигарите също е свързан с увеличаване на депресията, но според изследванията това е временно явление и то ще изчезне.

Проблеми с щитовидната жлеза

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, състоянието е известно като хипотиреоидизъм, а депресията е един от неговите симптоми, според клиниката Mayo . Като цяло, колкото по-тежко е заболяването на щитовидната жлеза, толкова по-тежки са промените в настроението. Депресията, дължаща се на хипотиреоидизъм, може да стане по-сериозна с течение на времето.

Лош, неспокоен сън

Не е изненада, че липсата на достатъчно сън или достатъчно добър сън може да доведе до раздразнителност. Но също така може да увеличи риска от депресия.

Наред с това хиперсомнията – усещане за изключително сънливост през деня – и обструктивната сънна апнея – когато неволно спрете да дишате за кратки периоди от време по време на сън, също е доказано, че са свързани с депресия.

Претоварване със социалните медии

Ако прекарвате твърде много време в социалните медии, без значение дали проверявате вашия профил или само четете публикации, може да причини депресия.

Доказано е, че използването на четири или повече социални медийни платформи, усещането за интензивна емоционална връзка със социалните медии и/или чувството, че сте пристрастени към социалните медии, са свързани с повишен риск от депресия.

Мястото, където живеете

Изследванията показват, че хората, живеещи в градски условия са с 12-20% по-голям риск от депресия, отколкото тези в по-слабо населените региони. Това може да се дължи на физическите фактори, които идват с живота в градска зона, включително по-високи нива на замърсяване на околната среда и шумово замърсяване (като клаксони на автомобили), както и на ландшафта на града (например високите сгради), нива на злополуки и насилие, според проучване от 2017 г.

Какво ядете (или не ядете)

Съвременната диета, която съдържа добавена захар, газирани напитки и нездравословна храна, се свързва с повишен риск от депресия, според проучване от 2020 г., публикувано в Международния журнал за изследване на околната среда и обществено здраве. Консумацията на големи количества храна, която причинява възпаление, като преработено месо и алкохол, също може да увеличи риска. От друга страна, храни, които имат противовъзпалителен ефект , като ядки и зехтин, могат да намалят шансовете за депресия, сочи изследване.

Някои лекарства

Лекарствата могат не само да помагат, а напротив, понякога могат да причинят повече вреда. Според онлайн изданието Health някои лекарства като бета-блокери и блокери на калциевите канали, понижаващи холестерола статини, антиконвулсанти, опиоиди и кортикостероиди са свързани с депресията. Ако усетите подобни симптоми на депресия, се консултирайте с вашия лекар.

Промени след раждането

Нормално е след раждане една жена да бъде щастлива, окрилена и изпълнена с грижи за детето си. За съжаление има случаи, в които емоционалната реакция е обратна и се стига до следродилна депресия.

 Сексуалният живот

Колкото по-малко сексуално удовлетворени сте, толкова по-застрашени сте от депресия. Проучване на International Journal of Environmental Research and Public Health през 2020 г. показва, че по-ниските нива на сексуално удовлетворение при младите възрастни са свързани със значително по-високи нива на депресия, независимо дали имат връзка. Тези, които са имали по-високи нива на сексуално удовлетворение, са имали по-ниски нива на депресия.

 

Оставете коментар