За здравето на очите - най-добрите хранителни добавки и витамини

За здравето на очите - най-добрите хранителни добавки и витамини
от декември 16, 2022 0 Коментар

За здравето на очите - най-добрите хранителни добавки и витамини

Знаете ли, че в офталмологията има повече от 200 очни заболявания? Те варират от често срещани проблеми като сухота в окото, катаракта и глаукома, до по-редки заболявания (например очен меланом и пролетен кератоконюнктивит). Някои от тях нямат симптоми, но могат да причинят загуба на зрение, още преди пациентите да осъзнаят какво се случва.

За съжаление много хора се обръщат към очен лекар в момент, в който усетят някакъв симптом – замъглено виждане, чести болки в главата, зачервяване на очите. Истината е, че само детайлен преглед може да установи дали в действителност има проблем и да се предприемат адекватни мерки.

Очите ни, подобно на всеки орган в тялото, не трябва да се приемат за даденост, а трябва да полагаме грижа за тях профилактично.

За много хора може да е изненадващо, но храненето и хранителните добавки са от съществено значение за поддържане на здравето на очите и зрението. Затова приемът на определени витамини, минерали и хранителни вещества е критично важен за предотвратяване на очни заболявания и за намаляване симптомите на сухо око.

Как да разберете откъде да започнете? Вижте нашите съвети за храни, витамини и добавки, които са от полза за вашите очи.

1. Хранете се балансирано

Доброто здраве на очите започва с храната в чинията ви. Хранителни вещества  като омега-3 мастни киселини,  лутеин , цинк и  витамини  С и Е могат да помогнат за предотвратяване на свързани с възрастта  проблеми със зрението  като макулна дегенерация  и  катаракта . За да ги получите, хапвайте:

Зеленолистни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зеле

Сьомга, риба тон и други мазни риби

Яйца, ядки, боб и други немесни източници на протеини

Портокали и други цитрусови плодове или сокове

Стриди и немазно свинско месо

 

Добре балансираната диета помага за поддържане на здравословно тегло, което намалява риска от затлъстяване и свързани с него заболявания като диабет тип 2 - водещата причина за слепота при възрастните.

В съвременната диета обаче малко хора успяват да набавят всички тези полезни вещества. Ето защо Vivasan има решение под формата на хранителни добавки, които могат не само да попълнят ежедневната липса, но и да донесат още много ползи за тялото и здравето.

Всеки ден взимайте Омега 3 Форте с Крил или Витал Плюс Омега 3, с които ще подкрепите здравето на очите и ще подпомогнете нормалното функциониране на ретината. Добавките с Омега 3 способстват за подобряване на мозъчната дейност, паметта и концентрацията, предпазват централната нервна система и очите от увреждания, причинени от свободните радикали.

2. Взимайте витамини

Докато омега-3 може да е най-препоръчителното хранително вещество за сухите очи, храните, богати на витамин А намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта.

Витамин А помага за поддържане на чиста роговица, позволявайки на светлината да навлиза правилно в окото. Той е и компонент на родопсин , протеин, намиращ се във фоторецепторните клетки, важен компонент за зрение при условия на слаба светлина.

Друг витамин – витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, нестабилни молекули, които могат да навредят на клетките. Диетите, богати на витамин С, помагат за поддържане на ясното зрение и за слъзния филм.

В допълнение, витамин С е необходим за производството на колаген, структурен протеин, който поддържа костите, кожата, съединителната тъкан и сухожилията. В окото роговицата и склерата (предната част на окото) съдържат големи количества колаген.

Подпомагането на колагена в окото може да намали риска от развитие на катаракта и да забави прогресирането на свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Най-забележителната полза за здравето на очите е ролята на витамин Е като антиоксидант. Диетите с високо съдържание на витамин Е могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, предотвратявайки очни заболявания. По-специално, някои проучвания показват, че витамин Е може да намали риска от развитие на катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

3. Приемайте добавки с лутеин

Лутеинът е каротеноид, произведен от растения и придава на плодовете и зеленчуците жълт или червеникав оттенък. Каротеноидите (в макулата и ретината ) помагат за филтриране на синята светлина, за да се предотврати увреждане. Те също могат да предотвратят множество проблеми с очите, включително катаракта , UV увреждане и сухота. Лутеинът забавя прогресията на дегенерация на макулата, което може да доведе до увреждане на зрението и слепота.

Храни, богати на лутеин и зеаксантин са броколи, яйчен жълтък, кейл, киви, магданоз, червени чушки.

Един доказано ефективен продукт за здравето на очите е ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал - хранителна добавка в течна форма. Натурална напитка e на базата на боровинки, пшеничен зародиш и ацерола и е предназначена да възстанови витамините и минералите в организма и да повиши имунитета. Доказано е, че черната боровинка намалява вътречерепното налягане, подобрява зрението. По време на Втората световна война британските пилоти са яли  боровинки преди нощни полети, за да подобрят зрението си. И тъй като е в течна форма ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал е с висока бионаличност.

 

3. Откажете пушенето

Редица изследвания показват, че пушенето увеличава риска от развитие на катаракт, увреждане на зрителния нерв и макулна дегенерация. Затова, ако искате да се радвате на здрави очи, намалете или най-добре, спрете пушенето.

4. Носете слънчеви очила

Качествени слънчеви очила ще ви помогне да защитите  очите си  от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Твърде многото излагане на ултравиолетови лъчи увеличава шансовете ви за  катаракта  и макулна дегенерация.

Изберете такива, които блокират 99% до 100% от UVA и UVB лъчите. Ако носите  контактни лещи, но те нямат UV защита, задължително помислете и за чифт очила към тях.

5. По-малко време пред екрана

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но прекалено дългото взиране в екрана на компютъра или телефона може да има много последствия:

Напрежение в окото

Замъглено виждане

Проблем с фокусирането от разстояние

Сухи очи

Главоболие

Болки във врата, гърба и  раменете

За да защитите очите си, носете специални очила за компютър. Преместете екрана така, че очите ви да са на нивото на горната част на монитора. Това ви позволява да гледате леко надолу към екрана.

Опитайте се да избегнете отблясъците от прозорците и светлините. Използвайте екран против отблясъци, ако е необходимо.

Изберете удобен стол. Поставете го така, че краката ви да стъпват на пода.

Ако очите ви са сухи, мигайте повече или използвайте изкуствени сълзи.

Почивайте очите си на всеки 20 минути. Погледнете на 5 метра за 20 секунди. Ставайте на всеки 2 часа и си правете 15-минутна почивка. 

Някои храни, богати на витамин Е, включват :

Бадеми

Броколи

Киви

Манго

спанак

Домат

Витамин Е, подобно на витамин А, е мастноразтворим. Така че, когато го приемате под формата на добавка, най-добре е да добавите здравословни мазнини.

Оставете коментар