Защо евкалиптът от Мадейра е уникален и къде да намерите това етерично масло

Защо евкалиптът от Мадейра е уникален и къде да намерите това етерично масло
от декември 27, 2022 0 Коментар

Защо евкалиптът от Мадейра е уникален и къде да намерите това етерично масло

Всеки е чувал за етеричното масло от евкалипт и за неговите чудни качества. Може да намерите етеричното масло от различни дървета – най-често Eucalyptus globulus или Eucalyptus radiata. Но знаете ли за етеричното масло от евкалипт от остров Мадейра? И защо то е уникално по своя произход и състав?

Етерично масло Евкалипт Мадейра идва от едноименния португалски, вулканичен остров, което дава характеристиката на почвата и определя ефективността му. Маслото се добива от Долина на монахините, място защитено от ветрове и течения, но и достатъчно влажно, което го прави прекрасен ареал за развитие на евкалиптови храсти и дървета. За направата на маслото се използват само младите листенца - до 2 годишни, защото дават на-доброто масло.  Те се берат на ръка, а клонките се измиват с вода и се дестилират.

Плантациите с евкалиптови дървета са собственост на местен фермер, който произвеждал само по 1-2 литра масло за собствени нужди. Проучване на Vivasan обаче установява, че това масло е с изключителни показатели - с над 80% съдържание на цинеол. Този процент се постига при другите видове евкалиптови дървета само след повторна дестилация или ако се добави цинеол. Но маслото от о-в Мадейра достига тези нива при първа, при това много щадяща дестилация. Компанията Vivasan предлага да започне по-широко производство и реално е единствената, която добива това уникално масло.  

Маслото от рода Eukalyptus globulus и маслото от евкалипт от о-в Мадейра имат както сходни, така и различни качества, но ползите, които носят за здравето са безценни.

За какво помага маслото от евкалипт?

То е изключително ефикасно при респираторни проблеми, ОВИ, грип. Отличава се със силни дезинфекциращи свойства – може да се дифузира, да се вдишва с инхалер, да се накапе на шал или някаква дреха и да вдишвате през целия ден.

Според проучване за маслото от евкалипт, в концентрация само от 2% във въздуха може да унищожи до 70% от стафилококите.

Маслото от евкалипт е помощник и при синуити – отпушва, помага да се втечни слузта и облекчава спазмите при хрема и синусна инфекция.

Може да се ползва при астма – подобрява дишането, при болки в гърлото, при ушни инфекции – може да се разтрие областта на шията или областта около  ушите или да се сложи разтворено в базово масло тампонче в ушите.

Маслото от евкалипт е чудесно и при сезонни алергии – полени, запушвания, носово дишане поради алергии.

Основните компоненто в маслото - евкалиптол и циналол имат противовъзпалително, но и имуномодулиращо действие, затова е подходящо при сезонни неразположения.

Доказано е, че маслото от евкалипт повлиява болката и възпалението, не само при локално нанасяне, но и само при вдишване.

ЕМ Евкалипт работи при висока температура, при респираторна или друга инфекция. Д-р Карабелова, сътрудник на Vivasan съветва при температура само да се разтрие тялото при лакътните, коленните гънки и подмишница.

Етеричното масло има регенеративни свойства – подобно на лавандула, чаено дърво заздравява кожата при повърхностни наранявания, изгаряния.

Освен това, то е ефективно е при въшки, комари, има противогъбично действие – конкурент на чаеното дърво. Чудесно е при защита срещу гъбични инфекции.

В емоционален план маслото помага възстановяването след преживян стрес, след боледуване, подобрява концентрацията, насищането на кръвта с кислород, прекрасно е за мозъка.

Маслото на Vivasan от о-в Мадейра има по-лек и не толкова натрапчива миризма, но подобно на обикновения евкалипт се отличава с антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Чудесно е като болкоуспокояващо средство, повишава концентрацията, освежава и ободрява.

Доказано е, че помага при диабет, като може да правят разтривки.

Кои са продуктите от серията?

Масажно масло


Евкалиптовото масажно масло с ментол и евкалипт от Мадейра има освежаващ и особено стимулиращ ефект върху кожата. Понася се много добре и оставя кожата мека и свежа. Ментолът освежава и облекчава напрежението - идеална предпоставка за масаж. Чудесно е при малки капилярни вени. Ефективно е при целулит за масаж на засегнатите участъци. Добавете карамфил, индрише или портокалово масло за по – голяма ефективност

Крем за тяло


Лосионът за тяло с евкалипт е направен от 100% чисто евкалиптово масло от Мадейра. Лосионът за тяло с евкалипт е антисептичен, антибактериален и ободряващ. Помага при настинки. Подходящ и като ценен лосион за тяло поради антисептичния си ефект. Лосионът за тяло с евкалипт е освежаващ и оставя кожата невероятно мека

Крем дезодорант


Крем-дезодорант Eucalyptus с освежаващ аромат на прохладен евкалипт от Мадейра и ментол. Много освежаващо и еднакво подходящо както за мъже, така и за жени. Крем-дезодорант Eucalyptus не съдържа алуминиеви съединения. Много подходящ за чувствителни подмишници.

Тонизиращ крем евкалипт мадейра


Енергизиращ крем за лице с натурални растителни екстракти и евкалиптово масло от Мадейра възвръща блясъка на уморената кожа. Богат на стимулиращи и ободряващи активни съставки, нивото на кислород в клетките може да се повиши. Тенът ви изглежда розов и свеж, а кожата кадифено мека. За ежедневна употреба.

 Афтър шейф


Охлаждащ гел за след бръснене с евкалипт помага при зачервяване и раздразнение след бръснене и почистване. Успокоява кожата. В същото време възстановява еластичността и влагата на кожата и намалява фините линии, причинени от сухота. Изключителните свойства на евкалиптовото масло от Мадейра оставят кожата успокоена и освежена.

Оставете коментар