Топ 9 на най-добрите етерични масла за коса - свойства и приложения

Топ 9 на най-добрите етерични масла за коса - свойства и приложения
от януари 02, 2023 0 Коментар

Топ 9 на най-добрите етерични масла за коса - свойства и приложения

Кой не мечтае за красива, гъста, копринена и добре поддържана коса? Ако търсите обаче натурални средства, за да поддържате здравето на косата си, се обърнете към …етеричните масла.

Резултатите от много проучвания показват, че ароматерапията е безопасно и ефективно средство за борба с пърхот, дерматит и алопеция ареата. В хода на научните експерименти експертите стигат до извода, че лечението с етерични масла понякога е много по-ефективно от лечението със синтетични лекарства, които имат редица странични ефекти.

И така, кои са най-добрите етерични масла за коса и за какво помагат?

1. Етерично масло от розмарин

Искате да подобрите дебелината или растежа на косата си? Ако е така, тогава маслото от розмарин е етеричното масло, от което се нуждаете! Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, то е чудесно за стимулиране на растежа на косата и помага за избягване на преждевременно побеляване или пърхот.

Разредете няколко капки етерично масло от розмарин и ги втрийте в скалпа, за да подобрите кръвообращението и да стимулирате растежа на нервите. Това може да помогне за предотвратяване на загуба на коса и помага при сух или сърбящ скалп.

2. Градински чай

Използва се за стимулиране растежа на косата и лечение на плешивост. Тъй като етеричното масло от салвия помага за намаляване на нивата на кортизола, балансиране на хормоните и премахване на стреса, то е особено ефективно при загуба на коса, свързана с високи нива на стрес. Линалил ацетатът, който е част от етеричното масло от градински чай, намалява възпалението на скалпа и регулира мастните жлези. Този компонент прави косата по-здрава, ускорява растежа й и предотвратява цепенето на краищата.

3. Етерично масло от мента

Маслото от мента е друго страхотно етерично масло, което помага за насърчаване на растежа на косата и намаляване на косопада. Това е така, защото ментолът в етеричното масло от мента често действа като вазодилататор. Ментолът може да подобри притока на кръв и циркулацията в скалпа, като насърчава по-бързия и по-силен растеж на косата. Също така е полезно за подпомагане при сърбеж на скалпа, сухота и др.

Добавете няколко капки масло от мента към шампоана, за да подпомогнете притока на кръв към недохранените космени фоликули.

4. Етерично масло от лавандула

Не е изненада, че кралицата на всички етерични масла е идеално за поддържане и грижа за косата! Проучванията потвърждават, че маслото от лавандула може да спомогне за по-бързия растеж на клетките и дори да насърчи по-бързото им възстановяване. Това етерично масло може също да помогне за намаляване на нивата на стрес, да помогне за минимизиране на загубата или накъсването на косата за хора, които изпитват косопад по време на силен стрес. Лавандуловото масло също може да подобри здравето на скалпа, поради своите антимикробни и антибактериални свойства.

Смесете с носещо масло и шампоан, втрийте в скалпа си преди душ за най-добри резултати.


5. Етерично масло от кедрово дърво

Кедровото дърво също е друго чудесно масло, което да добавите към естествената си рутинна грижа за косата. С антибактериални и противогъбични свойства, кедровото дърво е известно, че помага при лечение на заболявания на скалпа, които могат да допринесат за пърхот или косопад. Етеричното масло от кедрово дърво също помага за насърчаване на растежа на косата чрез балансиране на жлезите, произвеждащи масло в скалпа.

Когато се смеси с масло от лавандула или розмарин, е установено, че етеричното масло от кедрово дърво помага за намаляване на косопада при хора с алопеция.

6. Етерично масло от лимонова трева

Лимонената трева е едно от най-добрите етерични масла за грижа за скалпа и може да бъде особено полезно при пърхот. Маслото от лимонена трева също може да помогне за предотвратяване на падането на косата, да премахне сърбежа на скалпа и да облекчи дразнене на скалпа.

Смесете няколко капки във вашия шампоан или балсам и го масажирайте в скалпа си ежедневно за най-добри резултати.

7. Етерично масло от мащерка

Мащерката е и едно от най-добрите етерични масла за грижа за скалпа. То насърчава растежа на косата, като стимулира скалпа и активно предотвратява косопада. Установено е също, че е полезно за намаляване на косопада при тези с алопеция.

Тъй като етеричното масло от мащерка е доста силно и мощно масло, се препоръчва да използвате само 1 или 2 капки. Разредете го с любимото си базово масло и маска, преди да го нанесете върху скалпа. Не забравяйте да измиете след 10 минути.


Това етерично масло оглавява гамата като едно от най-добрите етерични масла за грижа за косата. Маслото от чаено дърво има мощни почистващи, противогъбични, антисептични, противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни свойства. Благодарение на тези свойства, то може да помогне за отпушване или отпушване на космените фоликули. Когато се прилага локално върху скалпа, може също да помогне за по-бърз растеж на косата. Като мощен антиоксидант, чаеното дърво също може да помогне за успокояване на скалпа и намаляване на пърхота. Като намалява възпалението и регулира производството на мазнини в скалпа, чаеното дърво може да ви помогне да прегърнете по-здрав скалп и по-здрава и блестяща коса.

Разредено с носещо масло, смесете няколко капки от чаено дърво във вашия шампоан или балсам и го масажирайте в скалпа си ежедневно за най-добри резултати.

9. Етерично масло от иланг-иланг

Идеален за тези със сух скалп, иланг-иланг може да помогне за стимулиране производството на себум и да предпази скалпа от пърхот и раздразнение. Иланг-иланг също може да помогне за подобряване на структурата и здравината на косата. Ако се борите със суха или чуплива коса, това е едно от най-добрите масла за укрепване на косата.

Намалете накъсването на косата, като смесите няколко капки с любимото си базово масло и маска. Масажирайте в скалпа преди душ. Увийте косата си с топла кърпа за 30, преди да я измиете.

Извлечени от растения, етеричните масла са естествени, но ефективни средства, които да използвате в рутинната си грижа за косата. Забравете химическите кремове и изкуствените продукти за коса, които често са пълни с неизвестни съставки, и вместо това изберете 100% естествени, органични и чисти най-добри етерични масла за скалпа и косата! Независимо дали се борите с тънка коса, цъфтящи краища, слаб растеж на косата, косопад или чуплива коса, има етерично масло, идеално за вас!

 

Оставете коментар