Най-добрите мултивитамини за мъже

Най-добрите мултивитамини за мъже
от януари 04, 2023 0 Коментар

Най-добрите мултивитамини за мъже

Всеки знае правилата за здравословен живот — спорт, правилно хранене, сън. Наред с това обаче  важно да си набавяме достатъчно витамини, минерали, микро - и макро елементи.  Когато говорим за прием на витамини, има значение когато те са за мъже или жени. Това се дължи най-вече на различните нужди на всеки организъм, на специфичните потребности, физиология и т.н.

Проучвания показват, че мнозинството от мъжете са наясно, че промените в диетата им могат да допринесат за цялостното им здраве, но много малко в действително следват тези съвети. Повечето мъже могат да си набавят почти всички витамини, от които се нуждаят, ако обръщат внимание на храненето, а нуждите от хранене може да се променят с възрастта.

Мъжете над 70 години например се нуждаят от повече витамин D, отколкото мъжете на средна възраст, но по-голямата част от тях не го получават.

Всъщност мъжете от всички възрасти изпитват дефицит в почти всяка хранителна категория, което означава че трябва да обърнат внимание на витамините за мъже, които приемат.

Ето кои са най-важните витамини за мъже: 

Основни витамини за мъжкото здраве: Витамин D

Трудно е да се набави достатъчно витамин D от храната, а ако човек не се излагат достатъчно на слънце, което е необходимо на тялото да произвежда витамин D, резултатът е дефицит. Витамин D става още по-важен с възрастта, защото е необходим за усвояването на калция и помага за предотвратяване на слаби мускули и кости.

Скорошни изследвания показват също, че дефицитът на витамин D при мъжете може да увеличи риска от рак на дебелото черво, а едно проучване установи, че мъжете с ниски нива на витамин D са два пъти по-склонни да получат инфаркт, отколкото мъжете с нормални нива.

Основни витамини за мъжкото здраве: фолат за здравето на сърцето

Фолатът или фолиевата киселина е един от важните витамини от група В и за мъжете. Фолатът може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, тъй като предотвратява натрупването на хомоцистеин, вещество, от което тялото се нуждае, за да изгради протеин, но което може да доведе до заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, ако се произвежда в излишък.

Основни витамини за мъжкото здраве: Витамин В12 за здрава нервна система

По-възрастните мъже, по-специално, може да имат повишена нужда от този витамин В, който подобрява здравето на мозъка. Витамин B12 поддържа нормалното функциониране на нервната система, включително паметта.

Препоръчителната дневна доза B12 е 2,4 mcg, които лесно можете да си набавите от вашата диета, но ако следвате ограничителна диета, приемайте мултивитамини за мъже, в които има от този витамин.

Основни витамини за мъжкото здраве: Витамин А за зрение и добра имунна система

Витамин А е важен за доброто зрение. Въпреки че рядко може да има дефицит на него, добре е да бъде в мултивитамините за мъже.

 

Основни витамини за мъжкото здраве: Витамин С за здравословно стареене

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе защитна роля в тялото, като неутрализира свободните радикали, които искат да атакуват здравите клетки. Високият прием на храни с витамин С може да помогне за забавяне на признаците на стареене. Ето защо е яажно да присъства в мултивитамините за мъже.

Основни витамини за мъжкото здраве: калций

Ръка за ръка с витамин D, калцият е необходим и за здравето на костите. Калцият също така помага за здрави мускули и сърдечна функция. Ежедневно е необходимо обаче много по-голямо количество калций. Възрастните мъже се нуждаят от  1000 милиграма калций дневно и допълнителни 200 милиграма след 70-годишна възраст .

Основни витамини за мъжкото здраве: Магнезий

Съдържащ се в ядките, семената и листните зеленчуци,  магнезият  е от съществено значение за регулирането на химичните реакции, мускулите и нервите, развитието на костите и производството на енергия. С мултивитамините за мъже, те трябва да получават  420 милиграма  магнезий дневно.

Основни витамини за мъжкото здраве: Цинк

Въпреки че тялото се нуждае само от малко количество цинк, той е основно хранително вещество за  производството на ДНК, клетки и здрави тъкани. Цинкът се намира най-често в месото и рибата. Ако следвате вегетарианска или веганска диета, се препоръчва добавка – мултивитамини за мъже, в които има и цинк.

Ако липсва някой от тези важни витамини или минерали в диетата, е добре да инвестирате в мултивитамини за мъже.

 

Оставете коментар