Първа помощ у дома - какво да правим при най-често срещаните неотложни проблеми

Първа помощ у дома - какво да правим при най-често срещаните неотложни проблеми
от януари 14, 2023 0 Коментар

Първа помощ у дома - какво да правим при най-често срещаните неотложни проблеми

Отново е онова време от годината, когато запушеният нос и неудържима кашлица започват да се появяват от нищото. И ако първата мисъл е „Трябва да отида на лекар“, помислете. Дали няма начин да се справите с първите симптоми у дома, без да се налага да се срещате с още болни и разнасящи вируси хора?

Има начин, при това, без лекарства, а само с натурални средства. „Тайната“ е да разполагате с няколко ключови добавки и етерични масла, с които лесно ще противодействате срещу най-неотложните проблеми, които могат да възникнат.

Ето защо решихме да ви покажем няколко често срещани състояния и лесни начини да се справите с тях в комфорта на дома си.

Проблем: Хранително натравяне, прекаляване с алкохол и храна, токсикация

Решението: Сироп Артишок



Това е хранителна добавка, която трябва да присъства във всеки дом, а приложението й е многостранно. Тъй като е в течна форма, той се усвоява напълно от организма и може да противодейства бързо при състояния, засягащи черния дроб, жлъчката и стомашно – чревният тракт.  Горчивата напитка от артишок предотвратява развитието на холецистит, намалява образуването на газове в червата, а наред с това предпазва чернодробните клетки от токсини, алкохол, премахва замърсяванията, понижава нивата на холестерола и пикочната киселина.

Проблем: изгаряне, повърхностни рани, синини

Решение: етерично масло лавандула, крем Календула


На всеки му се е случвало да се изгори – на котлон, ютия, на фурната. Децата пък често ни изненадват с всякакви охлузвания и ожулвания, рани следствие на падане или пък синини. В тези случаи винаги имайте под ръка етерично масло от лавандула и/ или крем Календула (Невен). Етеричното масло винаги разреждайте с малко базово масло, за да не раздразните чувствителната кожа и третирайте само затворени рани или ожулвания. Същите препоръки се отнасят и за крем Невен, не слагайте на открити рани, за да не замърсите мястото.

Кремът от невен е чудесен и за лечение на кожни заболявания, удари и наранявания, изгаряния и измръзвания. Ускорява процеса на зарастване на натъртвания и навяхвания, намалява мускулната болка.

Проблем: Болка в гърлото

Решение: етерично масло чаено дърво, евкалипт, портокал; таблетки Ацерола, крем Мащерка


Болката в гърлото е дразнеща и изключително неприятна, но ако вземете бързо мерки, скоро няма да има и спомен от тях. Разтрийте областта на гърлото и шията със смес от 2 к. чаено дърво, 2 к. масло от евкалипт и 1 ч.л. базово масло.

Вариант е да направите гаргара с масло от чаено дърво и масло от портокал, за да облекчите дразнето. Вземете и таблетка Ацерола.

Проблем: Хрема

Решение: спрей за нос и гърло, балсам 33 алпийски билки, масло Алпийски билки, крем Мащерка


Когато течащият нос вече не е само следствие на студеното време, това е сигурен знак за вирус или настинка. Това състояние е изключително неприятно и може да влоши ежедневието ни, води до притъпяване на вкусовите рецептори или пък предизвикват глъхнене на ушите. В тежки форми човек може дори да има затруднено дишане. За щастие може да се справим с хремата, без да се налага да прибягваме до спрей за нос на базата на кортикостероиди или със съставки, които могат да увредят лигавицата.

Нанесете балсам от Алпийски билки около входа на носа или вътре в него и ще усетите веднага как то бавно освобождава аромат и помага за отпушване и успокояване на хремата. Освен това е и идеално средство за първа помощ при кашлица, ангина, главоболие, световъртеж, при болки и налягане в ушите.

При хрема  много ефикасно средство е Спрей за нос и гърло. Той съдържа специално селектирана композиция от 100% натурални етерични масла от портокал, сладка мента (Spearmint - Mentha spicata), лавандула, карамфил, лимон, цитрусови плодове, мащерка, мастика, чаено дърво, манука, канука, мента и екстракт от семена на грейпфрут. Спреят е задължителен за свободно дишане и здрава имунна система. Силно се препоръчва при грипни вируси и като цяло при повишени бактериални замърсявания.

Проблем: Главоболие

Решение: етерично масло Мента, балсам 33 алпийски билки

Причините за главоболието могат да бъдат безброй – от преумора, през напрежение, дехидратация, високо или ниско кръвно. Универсално доказало се натурално средство, което може да помогне при главоболието е етеричното масло от мента.

Смесете около 10-20 мл масло от жожоба/авокадо с ментово масло и при необходимост втрийте със сместа шията, слепоочията, областта зад ушите, раменете. Този метод на използване на маслото помага при главоболие и мигрена.

Проблем: Схващане, мускулни и ставни болки

Решение: Blue Relief, Ready Steady Go, крем Хвойна

Нищо не помага по-добре при болка в мускулите както масаж. Освен, че е мощна терапия за отпускане на възпалени и напрегнати мускули, в комбинация с етерични масла като композиция Blue Relief има много по-мощно действие.

Наред с това може да опитате болкоуспокояващ микс READY STEADY GO - обезболяващо средство, разработено на основата на Мента, Камфор, Гаултерия(Уинтър грийн), Портокал, Смърч, Джинджифил. Подпомага регенерацията на тъканите и е ефективно при травми, спортни травми, мускулни, ставни и невралгични болки.

Крем Хвойна има много приложения, но този високоефективен крем с етерични масла от плодове на хвойна, планински бор, евкалипт и кипарис, е чудесен заради своето локално загряващо действие, стимулира кръвообращението на кожата, което има благоприятен ефект върху функцията на опорно-двигателния апарат, облекчава мускулното напрежение и възвръща усещането за лекота и комфорт при движение.

Оставете коментар