Най-скъпите етерични масла в света

Най-скъпите етерични масла в света
от януари 17, 2023 0 Коментар

Най-скъпите етерични масла в света

Векове наред билките и етеричните масла са използвани за изчистване на ума, за подобряване на здравето на тялото и на емоционалното състояние, и дори за увеличаване на физическата сила и издръжливост.

Днес все повече хора, в търсене на естествени методи за лечение, отново обръщат поглед към ароматерапията. За да могат обаче етеричните масла да окажат очаквания ефект, е важно опитен ароматерапевт да препоръча не само точната доза, но и честота на използване.

Светът на етеричните масла се разраства бързо и всеки ден на пазара се появяват нови видове и марки. Но за да има едно масло терапевтични качества, да бъде безопасно за вас и вашето семейство, както и да получите всички ползи от него, избирайте само 100% чисти и натурални масла, сертифицирани от квалифицирани органи, в тъмно шише, запечатано фабрично и не на последно място – от доказал се производител.

А знаете ли кои са най-скъпите в света? Ето един списък, който може да бъде интересен.

 Етерично масло от нероли

Използвано растение: горчив портокал (Citrus aurantium)

Аромат: Интензивен флорален, цитрусов, сладък и екзотичен

Етеричното масло от нероли е любимо на италианските благородници от 17 век. Херцогинята на Брачано е известна с това, че използва етерично масло от нероли, за да ароматизира ръкавиците си и добавя по няколко капки към ваната си. Тя толкова харесва маслото, че дори я наричат „принцеса Нерола“.

Етеричното масло от нероли се използва широко в парфюмерията като средна до горна нотка и се счита за висококачествено масло.

Доказано е, че етеричното масло от нероли е полезно както за емоционалното състояние, така и за здравето на кожата. Може да се използва за противодействие на скръбта, намаляване на емоциите на меланхолия и отчаяние, насърчаване на спокойствието и повишаване на настроението.

Знаете ли?

Заради своите релаксиращи качества и като афродизиак, етеричното масло от нероли традиционно се използва в сватбени церемонии.

Етерично масло от жасмин

Използвано растение: Жасмин

Аромат: Интензивен маслено-плодов, восъчен флорален аромат

Това забележително масло е широко използвано в парфюмерията заради уникалния си, екзотичен флорален аромат. То се смята за афродизиак, защото засилва чувствата на страст и любов.

Етеричното масло от жасмин е приятно за сетивата и допринася за щастлива среда. Помага при възпаленото гърло, за освежаване и ревитализиране на кожата.

Парфюмът от абсолют на жасмин е изящно ароматен и отличителен сам по себе си. Тъй като цветовете на жасмин не могат да бъдат успешно дестилирани с пара, за извличането им се използва разтворител, което дава силно концентриран абсолют. Както мъжките, така и женските ценни ароматни продукти използват абсолют на жасмин.

Знаете ли?

Има доказателства в подкрепа на ефективността на ароматерапията при облекчаване на симптомите на депресия. Според проучване етерично масло от жасмин повишава поведенческата възбуда в сравнение с плацебо.

 

Етерично масло от ванилия

Използвано растение: ванилова орхидея

Аромат: Богат, топъл, сладък, плътен

Цъфтящото тропическо растение от семейството на орхидеите, известно като ванилия, е изключително скъпа и трудоемка култура. Първите цветове на ванилия се появяват около четири до пет години след засаждането на растението и само 600 ръчно опрашени цвята могат да дадат един килограм изсушени шушулки ванилия.

Същата ванилова орхидея, която произвежда екстракт от ванилия, Vanilla planifolia, се използва за производството на етерично масло от ванилия. Ароматът на ванилия се смята за успокояващ от някои хора и като примамлив от други. Независимо от това, ваниловото чисто масло е един от най-ценените дестилати в областта на парфюмерията поради сладкия си и съблазнителен аромат.

Над две трети от световното производство на ванилия идва от района на Мадагаскар, където ваниловите шушулки за се отглеждат органично.

Вариациите в търсенето и предлагането, както и средата на растеж на орхидеите, играят голяма роля за високата цена на ванилията.

Знаете ли?

Мощно антиоксидантно, противовъзпалително и антимикробно вещество със сладък, топъл и приятен аромат, абсолют от ванилия е полезно средство за лечение на акне, както и при увреждане на кожата от свободните радикали.

Етерично масло от сандалово дърво

Използвано растение: сандалово дърво

Аромат: Дълбок, дървесен аромат, смесица от флорални, богати, балсамови, меки и сладки акценти

Сандаловото дърво, което често се култивира в Индия, се използва и за производството на някои от най-скъпите аромати в света. Етеричното масло, извлечено от кората на дървото е ефикасно при редица здравословни проблеми, включително кашлица и обикновена настинка, както и кожни заболявания.

Освен че се използва за медицински цели, етеричното масло от сандалово дърво е тясно свързано с религиозни ритуали в източните цивилизации.

Знаете ли?

Не само индийската народна медицина -  Аюрведа, отдавна използва източноиндийското сандалово масло като лечебно средство, но то е широко застъпено и в конвенционалната китайска медицина.

 

Етерично масло от морски водорасли

Използвано растение: водорасли

Аромат: Океански, зелено-тревист, дървесен аромат

Ключов компонент на идеята за „морски” аромат и силна парфюмна съставка е абсолютът от водорасли. Отличава се с донякъде солени морски нотки и често се използва за добавяне на нюанси на сено, дим и орех.

Използвайки минералите, витамините и другите ензими, присъстващи в морските водорасли, етерично масло от морски водорасли има куп полезни свойства. Когато се прилага локално, етеричното масло от морски водорасли помага за омекотяване на кожичките и подпомага хидратацията на кожата.

Знаете ли?

Етеричното масло от абсолютни морски водорасли е ефективно за детоксикация на тялото, насърчаване на здравословно храносмилане и подобряване на сърдечната функция.

Етерично масло от роза

Използвано растение: роза

Аромат: Богат, опияняващ, сладък флорален аромат, романтичен

Розата е била възхвалявана за достойнствата си от поети и любители от много дълго време, но тя е цвете, което предлага много повече от просто ароматни цветове. Розовото етерично масло е едно от най-често използваните масла.

То балансира нивата на влага в кожата, намалява видимостта на кожните дефекти и предлага релаксиращ и ободряващ аромат.

Знаете ли?

Етеричното масло от роза е гъсто, силно концентрирано етерично масло, което има способността да контролира кръвното налягане, помага за понижаването на сърдечната честота при хора със сърдечни заболявания.

Етерично масло от агарово дърво

Използвано растение: Агарово дърво

Аромат: Сладък и дървесен аромат

Едно от най-редките и най-скъпите етерични масла в света е от агаровото дърво. То помага за вдъхване на смелост и повишаване на самосъзнанието на емоционално ниво.

Етеричното масло от агарово дърво има отчетлив и силен аромат и се извлича от дървото агар. В Азия отдавна се използва за церемониални цели и конвенционално лечение заради антибактериалното и противовъзпалителното действие.

То е ценено и за лечение на психични проблеми и облекчаване на депресия, има силен релаксиращ ефект.

Знаете ли?

Освен че помага за справяне с болката, етеричното масло от агарово дърво има успокоителни качества е мощно сънотворно средство.

Етерично масло от цвят на канабис

Използвано растение: Цвят от канабис

Аромат: Флорален с лека пикантна нотка, земни нотки на трева, топъл мускус и кедър

Етеричното масло от цвят на канабис е доказателство, че растението канабис има различни терапевтични приложения. Етеричното масло от цветя на канабис може да се намери в много видове алтернативна козметика - от сапуни и свещи до аромати и фармацевтични продукти.

Екстракцията на масло от канабис, понякога наричана конопено масло, има по-ниско съдържание на THC (Тетрахидроканабинолът (THC) е основната психоактивна съставка на канабиса и един от най-малко 113 общо канабиноиди, идентифицирани в растението).

Знаете ли?

Маслото от канабис е скъпо поради огромната му популярност и факта, че се смята, че помага и при лечение на пациенти с рак.

Етерично масло от тубероза

Използвано растение: многогодишно растение

Аромат: Богат, чист, интензивно сладък флорален

В ароматерапията, туберозата обикновено се среща, като абсолют. То се смята за афродизиак и се смята, че може да помогне при безплодие. Неговият съблазнителен аромат го прави прекрасно допълнение към смеси, създадени за романтика, чувственост или релаксация.

Съчетава се прекрасно с други флорални абсолюти и етерични масла, смесва се добре с дървесни и цитрусови етерични масла, с подправките, смолистите и земните етерични масла.

Знаете ли?

Освен че се използва в любовни заклинания, етеричното масло от тубероза се използва и за помощ при безсъние и се предполага, че ви помага да мислите по-ясно и да ви помага да останете фокусирани.


Етерично масло от франжипани

Използвано растение: цвете на франжипани/ плумерия

Аромат: Ефирен, богат, опияняващ, изключително сладък аромат с приятни земни нотки

Приятно миришещо етерично масло се извлича от цветето плумерия. Според проучвания, тези, които вдишват маслото, се чувстват обновени и ободрени в тялото, ума и душата си.

Етеричното масло от франжипани се използва в аромати от висок клас и локално за успокояване на кожни дразнители. То подпомага чистата, здрава кожа и дори намалява видимостта на стриите. Освен това може да се използва за намаляване на стреса и възпалението, а поради релаксиращите си свойства е полезно за справяне с тревожност и нервни проблеми.

Знаете ли?

В Индия франжипани се нарича Дървото на живота. Когато клонът бъде отстранен от дървото, той продължава да цъфти, символизирайки безграничната връзка на нашата душа с Бог.

 Как да имате някое от най-скъпите етерични масла у дома си?

От Vivasan знаем колко важно е качеството на етеричните масла и осъзнаваме, че цената се определя от множество фактори – от растението, от което се добива, през качество на почвата, до метод на екстракция и добив.

Затова правим нашите етерични масла - Натурално Етерично Масло от Египетски ЖАСМИН и Натурално Етерично Масло НЕРОЛИ достъпни, като предлагаме 100% чисто натурално етерично масло, разтворено в натурално масло Жожоба. Така гарантирано получавате качествен продукт със същите терапевтични качества и ефекта, който търсите.

Оставете коментар