Предимства на ароматерапията като метод на лечение

Предимства на ароматерапията като метод на лечение
от януари 20, 2023 0 Коментар

Предимства на ароматерапията като метод на лечение

Представете си - прибирате се у дома след дълъг работен ден и когато влезете, ви посреща спокойният аромат на лавандула или гераниум. Kолко релаксиращо! Стресът от деня избледнява, усещате спокойствие и вътрешен мир. Това не е чудо, това е ароматерапия.

Ароматерапията е изцяло натурална алтернативна медицина, която се основава на етерични масла, извлечени от цветове, кори, листа, стъбла, кора, семена и корени на растения. За силата на етеричните масла се знае още от времето на древните египтяни и гърци, когато те са използвани както за религиозни, така и за медицински цели. По време на Първата световна война френските войници, които се връщат у дома, се възползват от силата на ароматерапията не само за лечение на раните си, но и за намаляване на тревожността и посттравматичния стрес. Eтеричните масла могат да бъдат намерени навсякъде - от свещи и парфюми до спа процедури и като помощно средство при медитация.

Днес те се използват дори в болниците. Тяхната сила да лекуват вече е призната от лекари и все повече експерти се обръщат към тях заради способността им да помагат при тревожност, депресия и инфекции, включват се в сеанси от психолози и хиропрактики, използват се за масажи от рехабилитатори.

Според д-р Волфганг Щефлич , вицепрезидент на Австрийската асоциация по ароматерапия (Österreichische Gesellschaft für wissenschaftliche Aromatherapie und Aromapflege ) има доказателства, че етеричните масла са ефективни при лечението на вирусни, бактериални, гъбични и паразитни инфекции и за облекчаване на проблеми със съня и болка. „Маслата могат също да подобрят настроението, като тревожност, депресия и да намалят стреса“, добавя той.

Как работи ароматерапията

Етеричните масла в ароматерапията активират рецепторите за обоняние в носа, които изпращат съобщения директно до лимбичната система на мозъка. Лимбичната система влияе на вашите емоции, памет, учене, апетит. Вдишването стимулира различни телесни реакции, като модели на дишане, кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Това означава, че ароматерапията може да помогне за подобряването както на краткосрочни здравословни проблеми, така и на по-сериозни разстройства като хроничен стрес или безпокойство, депресия, безсъние и проблеми със съня, болка в мускулите и ставите, респираторни инфекции, храносмилателно разстройство, кожни проблеми, умора.

Ключът към постигането на резултати от ароматерапията е да се използват чисти масла от терапевтичен клас, а не такива със синтетични съставки или аромати. Ефективността на ароматерапевтичните практики винаги зависи от качеството на използваните масла плюс дозировката.

Ето кои са топ ползите от ароматерапията и как може да заместите конвенционалните лекарства:

1. Намалява стреса

Стресът е част от живота и засяга всеки по различен начин. Въпреки че е почти невъзможно да се избегне, има начини да се управлява.

Доказано е, че етеричното масло от лавандула успокоява нервната система, понижава кръвното налягане, сърдечната честота и влияе на мозъчните вълни, помагайки ви да останете по-спокойни.

Най-добрите етерични масла срещу стрес са лавандула, лимонова трева, здравец, жасмин и лайка.

 

2. Облекчава безпокойството

Все повече възрастни хора страдат от тревожно разстройство, а етеричните масла са естествено решение. В проучване на Американския колеж по здравни науки пациенти са получавали ръчен масаж веднъж на ден в продължение на една седмица със смес от етерични масла от лавандула, бергамот и тамян. Пациентите съобщават за по-малко болка и депресия, а резултатите потвърждават, че масажът с тази смес от етерични масла има по-силна лечебна сила, когато става въпрос за управление на болката и депресията, в сравнение с масаж със  самостоятелно прилагани масла.

Най-добрите етерични масла за безпокойство: роза, лавандула, бергамот, лайка.

 

3. Повишава енергията

Ако често усещате спад в енергията следобед, не посягайте към поредната чаша кафе. Добрата новина е, че има етерични масла, които могат да ободрят сетивата и да ви освежат. Всички цитрусови масла са пълни с антиоксидантни терпени като лимонен, които имат естествен енергизиращ ефект.

Според проучване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition , ментата повишава производителността при упражнения, повишава концентрацията на кислород в мозъка, представянето и намалява изтощението.

Най-добрите етерични масла за повишаване на енергията: мента, лимон, портокал.

 

4. Подобрява фокуса

Трудно ли ви е да се концентрирате върху поставената задача? Когато става въпрос за подобряване на концентрацията, паметта и когнитивните способности, етеричните масла могат да направят чудеса.

Подобряването на мозъчната функция е една от основните причини хората да се обръщат към етерични масла като розмарин, босилек и градински чай.

5. Намалява физическата болка

В преглед, публикуван в Pain Research and Treatment, ароматерапията има по-голямо положително въздействие в сравнение с плацебо или контролни лечения , когато става въпрос за намаляване на болката – по-специално гинекологичната, следоперативната и акушерската болка.

Най-добрите етерични масла за намаляване на физическата болка: евкалипт, куркума, лайка, мащерка и джинджифил.

 

6. Подобрява съня

По отношение на ефективността за подпомагане на съня, лавандуловото масло е фаворит. Според проучване, публикувано в Nursing in Critical Care, участници, вдишвали лавандулово масло в продължение на 15 дни, показват значителни подобрения в качеството на съня си в сравнение с контролната група, която не е получила терапия.

Най-добрите етерични масла за подобряване на съня: лайка, иланг-иланг и бергамот.

7. Подпомагат храносмилането

Разстроен стомах? Диария или лошо храносмилане? Етеричните масла могат да помогнат за поддържане на здравето на стомаха, като стимулират храносмилателните ензими, които помагат за разграждането на хранителните вещества.

За намаляване на коремната болка и облекчаване на газовете, маслата от джинджифил и фенхел са с доказани лечебни свойства. Ментата е полезна, когато става въпрос за лечение на синдром на раздразнените черва.

Най-добрите етерични масла за подпомагане на храносмилането: джинджифил, мента, копър, плодове от хвойна.

 

8. Укрепва имунната система

Със съвременната медицина резистентността към антибиотиците е много голям проблем. Тук на помощ идват етеричните масла и техните силни противовъзпалителни свойства. Например риганът е известен със своите антивирусни и антибактериални свойства, които предпазват тялото от бактериални инфекции .

Най-добрите етерични масла за укрепване на имунната ви система: риган, джинджифил, смирна, евкалипт, тамян, чаено дърво.

9. Балансирайте нивата на хормоните

Научно доказано е, че етеричните масла като роза и здравец помагат на жени, които имат проблеми с нивата на естроген.

Според проучване, публикувано в Neuro Endocrinology Letters , етеричните масла могат да повлияят на естрогена и да помогнат на жените, изпитващи симптомите, които идват с менопаузата и по-ниските нива на естроген.

Най-добрите етерични масла за балансиране на хормоналните нива: градински чай, здравец и мащерка.

 

10. За красота

Искате ли по-плътна и силна коса? Бленувате ли за по-млада и добре изглеждаща кожа? Тук на помощ идват етеричните масла като безопасна алтернатива.

Редица проучвания показват, че след използване на масло от розмарин в продължение на шест месеца, участници в експеримента забелязват увеличение на количеството коса.

За кожата може да добавите по 1-2 капки етерично масло от здравец, роза, сандалово дърво, нероли или жасмин към крема за лице или към лосион.

Най-добрите етерични масла за красота: чаено дърво, розмарин, здравец, нероли, портокал, жасмин

Най-важното е да обърнете внимание и внимателно да прочетете безопасността на продуктите преди употреба – особено ако имате медицинско състояние.

Готови ли сте да изпитате лечебната сила на етеричните масла? Ако търсите естествен и холистичен подход към здравеопазването, ароматерапията е вашето решение, а етеричните масла на Vivasan и специално приготвените от опитни дрогеристи композиции могат да помогнат за всеки проблем.

 

Оставете коментар