Студеното време може да увеличи риска от очни инфекции

Студеното време може да увеличи риска от очни инфекции
от януари 28, 2023 0 Коментар

Студеното време може да увеличи риска от очни инфекции

Макар и да няма толкова слънце, по-студените месеци също могат да причинят проблеми със здравето на очите. Силните ветрове, съчетани с настинки и грип , сухият въздух от отоплението и отблясъците от зимното слънце са сред основните фактори, водещи до парене и сърбеж. 

Когато времето навън е студено, въздухът около нас става по-сух, а повърхността на окото, която е предимно вода, губи влага поради изпарение. Важно е да поддържаме влажни очите, за да намалим симптомите на сухота в очите.

Експертите съветват да не търкате очите си, тъй като рискувате да внесете бактерии, които могат да причинят конюнктивит. Препоръчително е да използвате капки за очи, които са предназначени специално за облекчаване на очни инфекции.

Носете слънчеви очила
Снегът и ледът са отразяващи, което означава, че ултравиолетовите лъчи (UV) се отразяват от повърхността на снега, което може да причини слънчево изгаряне, наречено фотокератит, на окото. Това означава, че слънчевите очила могат да бъдат също толкова важни през зимата, колкото и през лятото.

Доброто осветление е важно
Слабото осветление може да причини умора на очите и също може да повлияе на производителността. Опитайте се да седнете близо до прозорец през деня. Вечер използвайте няколко източника на светлина в една стая, за да увеличите количеството светлина, без да разчитате на супер ярка горна светлина и помислете за крушки с топла светлина вместо крушки със студено синьо, за да създадете по-естествено усещане.

Правило 20-20-20
Може да е изкушаващо да се потопим в лаптопи, телефони и таблети, когато прекарваме повече време на закрито, но това може да бъде вредно. Взирането в цифрови устройства за дълги периоди от време може да причини главоболие и уморени или сухи очи. Затова правете редовни почивки далеч от екрана си, като гледате нещо на 20 фута (6 м) разстояние за 20 секунди на всеки 20 минути.“

Хранете се балансирано
Вашите очи са сложни органи, които се нуждаят от много различни витамини и хранителни вещества, за да функционират правилно. Витамини А, С, Е, витамини от група В, лутеин, зеаксантин и омега-3 са важни за здравето на очите. 

Оставете коментар