5 съвета за избягване на йо-йо диета

5 съвета за избягване на йо-йо диета
от февруари 01, 2023 0 Коментар

5 съвета за избягване на йо-йо диета

Усилията до това да се чувствате добре в тялото си и да достигнете здравословно тегло може да бъде дълго и трудно. Първоначално може да се радвате за бързия успех, който виждате от бързите диети, но веднага щом се върнете към обичайната си рутина, теглото често се връща– понякога дори повече, отколкото сте загубили. Защо така? И какво можете да направите по въпроса?  

Йо-йо диета е, когато си възвърнете теглото, което сте загубили след диета. Обикновено, когато наддавате или отслабвате драстично по този начин, това е резултат от бързи диети, при които не приемате достатъчно калории през определен период от време. Веднага щом започнете отново да се храните нормално, напълнявате. Проучване показва, че 95% от участниците са се върнали към началното си тегло, след като са отслабнали на диета с ограничен прием на калории.

Какво води до вариране на теглото?

Бързите диети често водят до кратки, но мимолетни резултати. Тялото губи основно водно тегло и мускулна маса. След това скоростта на метаболизма ви спада поради ограничаване на калориите и загуба на мускулна маса.

Веднага след като се върнете към старите си навици на хранене и начин на живот след диетата, бързо възвръщате теглото си, защото метаболизма е намалял, за да се справите с по-малко калории. След това калориите, които консумирате, се съхраняват в мазнините. Така че механизмът зад йо-йо ефекта всъщност е важна защитна функция за защита на тялото от периоди на глад.

В зависимост от количеството мускулна маса, което губите, основния ви метаболизъм и колко бързо се връщате към старите си хранителни навици, телесното ви тегло може дори да се окаже значително по-високо от теглото ви преди диетата.

5 съвета за избягване на йо-йо ефекта

1. Избягвайте бързите диети

Забравете нисковъглехидратните диети и други прищявки! Екстремните диети, които елиминират цели групи храни и драматично намаляват приема на калории, няма да дадат трайни резултати. Какво става? Връщате се към старите модели и бързо възвръщате теглото си.

Ако искате да отслабнете устойчиво и по здравословен начин , леко намалете калориите си (приблизително 300 до 500 калории на ден). Загубата на около 0,5 кг на седмица е реалистична и ще ви помогне да запазите теглото си.

 

2. Яжте достатъчно и балансирано

Да, за да отслабнете и да задържите теглото, трябва да ядете достатъчно. Ако промените диетата си за постоянно и се храните балансирано интуитивно, имате много по-голям шанс да избегнете йо-йо ефекта. Да се ​​храниш интуитивно означава да слушаш тялото си.

3. Увеличете скоростта на метаболизма (BMR)

Вашият BMR е количеството енергия, от което тялото ви се нуждае, за да поддържа всички жизненоважни функции. Ако не приемате достатъчно калории, ще спадне. Вашият метаболизъм преминава в режим на гладуване и няма да отслабнете. Какво може да направите? Увеличете мускулната маса. Мускулите изгарят глюкоза и мазнини всеки път, когато се движите, дори докато спите

4. Движете се повече през целия ден

Включването на упражнения в ежедневието ще ви помогне да изгорите повече калории. Правете редовни разходки, качвайте се по стълбите вместо по асансьора или ескалатора, оставяйте по-често колата у дома и вземете колелото си. Това е полезно не само за тялото ви, но и за душата ви! Освен това чистият въздух укрепва имунната ви система и ще получите дневната си доза витамин D на слънце.

 


5. Почивайте си

Ако не спите достатъчно или имате високо ниво на стрес, рискът от затлъстяване и наддаване на тегло е по-висок. Намаляването на стреса е ефективен начин да избегнете йо-йо ефекта след загуба на тегло. Упражнението намалява стреса. Запомнете: Възрастните трябва да спят от седем до девет часа всяка нощ, за да бъдат здрави.

Не винаги е лесно да се избегне йо-йо диета. Ако искате да запазите теглото си в дългосрочен план, следвайте балансирана диета, правете редовни упражнения и си почивайте много.

 

Оставете коментар