6 често срещани причини за болки в ставите

6 често срещани причини за болки в ставите
от февруари 05, 2023 0 Коментар

6 често срещани причини за болки в ставите

Ставите свързват костите, помагат ни да се движим и ни поддържат през целия ден. Увреждането на ставите – без значение дали е от нараняване или заболяване, може да причини болка, да затрудни движението и да попречи да се наслаждавате на любимите си дейности.

Обикновено болката в ставите засяга коленете, ръцете, ходилата, тазобедрената става, рамото. Освен възрастта, има редица рискови фактори, причиняващи болка в ставите. Такива фактори са наднормено тегло, заседнал начин на живот, ген, травми, пола – жените са по-често уязвими, нездравословни хранене.

 Кои обаче са най-честите причини за болки в ставите?

1. Причини за болки в ставите - Остеоартрит

Остеоартритът е най-често срещаното заболяване на ставите. Причина за него е когато хрущялът между две от костите се разпадне, така че откритите краища се търкат един в друг. Това води до подуване, скованост и болка. Остеоартритът може да бъде причинен от спортове с голямо натоварване, затлъстяване, нараняване, затлъстяване, подагра, диабет. 

2. Причини за болки в ставите - ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит също може да причини болка в ставите. Това е автоимунно заболяване, което води до възпаление на ставите и тъканите около ставите. Ревматоидният артрит е най-често срещан на средна възраст, но може да се появи при всеки и обикновено се изразява като сутрешна скованост, която продължава повече от един час, както и болка и подуване на ръцете, краката и китките.

3. Причини за болки в ставите - Бурсит

Причина за болки в ставите може да бъде бурситът. Той се появява, когато вашите бурси са възпалени. Бурсата е пълна с течност торбичка, която омекотява костите, сухожилията и мускулите се намира близо до ставите. Най-честите области за бурсит са рамото, лакътя, бедрото и коляното.

 

4. Причини за болки в ставите - подагра

Подаграта често причинява силна болка в една става - обикновено пръст на крака или друга става на стъпалото или глезена. Болка и възпаление възникват в засегнатата става, когато се образува и отлага твърде много пикочна киселина. Обикновено първите симптоми на подагра са внезапно и болезнено подуване, често през нощта и обикновено със зачервяване.

5. Причини за болки в ставите - остеопороза

Остеопорозата е най-често срещаното заболяване на костите и предизвиква силна болка в ставите. Сред признаците на остеопороза са загуба на височина и прегърбена поза. Лекарства, здравословна диета и упражнения са сред начините да се предотврати загубата на костна маса или да се укрепят вече слабите кости.

6. Причини за болки в ставите- тендинит

Тандинитът е още едно състояние, което води до болка в ставите и представлява възпаление на сухожилията. Състоянието се определя като болка и силна чувствителност около ставата и може да бъде следствие от травма, неправилната стойка, настинка, спортна травма.

Оставете коментар