Календулата – безценен дар от природата

Календулата – безценен дар от природата
от юли 09, 2021 0 Коментар

Календулата – безценен дар от природата

Надали има човек, който да не обича цветята - засадени в градината, сложени във вазата, а защо не и вплетени в косата! Но знаете ли, че цветята могат да бъдат невероятно полезни за вашата коса и кожа? Да наистина! Красивите растения съдържат множество полезни свойства, които успокояват, хидратират, стягат или предпазват кожата. Точно като невена. 

Невенът или календула получава името си от латинската дума kalendae , което означава новолуние или първия ден от всеки месец. Това е така, защото се смята, че ярко жълтото и оранжевото многогодишно растение цъфти само през първото число на месеца. Екстрактът му, който идва от листата, венчелистчетата и семената, традиционно се използва в аюрведическата и китайската медицина, но също и в западната за вътрешно лечение на язви, предотвратяване на мускулни спазми, намаляване на треска и др. Ползите от невена обаче съвсем не спират дотук. Локално, той е едно вълшебно растение. 

Неслучайно още в древни времена се е използвал за множество различни заболявания, главно тези, засягащи кожата, като при заздравяването на рани. Изследванията показват, че невенът може да бъде ефективен при лечение на обрив от пелени, рани, вагинални дрожди и други кожни заболявания. Невенът също се използва като средство, намаляващо болката и на възпалението. Той също така е незаменим като помощно средство при лечение на рак - особено за свързани с лечението странични ефекти (като радиация).

 Някои изследвания показват, че невенът може да бъде полезен като слънцезащитен крем. Други използват невен просто като овлажнител.

Лечебната част на растението се намира в красивия, наситено оцветен оранжев и жълт цвят. Цветните венчелистчета са богати на флавоноиди - естествено срещащи се съединения в зеленчуците и плодовете, за които е доказано, че имат противовъзпалително, антитромбогенно, антидиабетно, противораково и невропротективно действие чрез различни механизми на действие.
Днес на пазара може да се намерят разнообразни продукти с невен – под формата на базово масло, което се използва самостоятелно или като съставка в мехлеми, балсами, кремове или лосиони. Произвежда се и под формата на тинктура, чай или капсула. 
Всички тези безценни качества на невена вдъхновиха учените от швейцарската компания VIVASAN да създадат серия от продукти с невен – Шампоан Календула, Лосион Календула, Део стик Календула и Крем Календула. 
Кое ги прави обаче толкова добри и защо трябва да бъдат задължителна част от козметиката и аптечката на всяко семейство? 
Лятото предполага повече време на открито, под жарките лъчи на слънцето, а те, колкото и голещи, могат да бъдат и коварни. След ден на плажа, в планината или в парка, често резултатът е изгоряла и болезнена кожа. Тогава на помощ идва Крем Календула. 



В него има екстракт от невен, масло от сладък бадем, пчелен восък, витамин Е, алантоин, бизаболол (естествена съставка, която се извлича от лайката), омекотяващи и овлажняващи добавки. Резултатът от комбинацията на всички тези съставки е един изключителен продукт, с противовъзпалително и заздравяващо действие. 
Крем Календула е чудесен за бързо заздравява рани и кожни увреждания; витаминизира, стимулира процесите на регенерация;  спомага за запазване на еластичността и тургура на кожата; овлажнява сухата и чувствителна кожа, предпазва кожата от вредните въздействия на околната среда. Освен това Календула има естествен UV филтър, който защитава кожата от слънчеви изгаряния (при силно слънце задължително нанасяйте и крем с фактор). 

Установено е, че невенът има способността да насърчава растежа на здрава тъкан, увеличава притока на кръв към засегнатата област, което го прави чудесен за третиране на белези. За по – добър ефект може да добавите масло нероли, лавандула или индрише, ако белегът е стар, може да капнете и няколко капки розмарин. 

Той намалява опасността от памперс дерматит, което означава, че майките може да използват лосиона още от първите дни на бебето. Докато жената е бременна лосионът ще я предпази от стрии. Календула е прекрасен съдов протектор, затова е чудесно средство за разширени вени и хемороиди. Той може да се редува с Крема за вени на VIVASAN.. Освен това е успокояващ след бръснене, съчетан с капка масло от лавандула. 
За какво може да използвате още крема? 
-премахва болки при изгаряния, измръзване, травми (подходящ е за изгаряния – I – ва към II – ра степен, особено ако комбинирате с лавандула);
- може да се ползва при ПМС (нанесете на корема няколко дни преди цикъл)
- укрепва кръвоносните съдове, подобрява капилярното кръвообръщение;
- спомага за отстраняване на „съдовите звездички”;
- благоприятно действа на детската и проблемната мазна кожа на подрастващите;
- нормализира функцията на червата, особено при  запек - - втрива се в областта на корема; 
- премахва спазми, действа благоприятно на функциите на черния дроб и жлъчния мехур 
- при травми, натъртвания, хематоми – веднага се нанася на мястото на травмата;
- след оперативни шевове ( против образуване на келоидни ръбове) – редовно намазване на шевовете;

Ако имате слънчев дерматит, чувствителна кожа, зачервяване, раздразнение, Лосион Календула и авокадо е може би най-добрият избор, който може да направите.  Той съдържа екстракт от невен, слънчогледово масло, сладък бадем, натурален Витамин Е, бизаблол и алантоин и редица ключови съставки. 



Лосионът защитава кожата от UV лъчи ( след дълъг престой на слънце), овлажнява и подхранва  изсушената от слънчевите лъчи кожа;  дава идеална защита от вредните въздействия на околната среда; предотвратява и отстранява алергичните реакции на кожата; регулира водния  и липидния баланс. 

Лосион Календула може да използвате като дневен крем или като естествен слънцезащитен в градска среда, а в грижа за цялото тяло – нанасяйте след душ или вана. 

Ако страдате от разширени вени, комбинирайте с Крем за вени на Вивасан и Масло Лимон - 1 капка към 1.5 см. от крема, 2 пъти дневно. 

И ако повечето от нас полагат грижа за кожата и я защитават от слънцето, какво да кажем за косата? Колко често се сещаме за нея и й осигуряваме необходимата хидратация? Вече има решение – Шампоан Календула. Той е с изключително нежна измивна грижа и формула, включително и за деца, наред с това предпазва косата, благодарение на естествения слънцезащитен фактор. 



Шампоанът от невен нежно почиства косата, благодарение на меките почистващи вещества. Овлажнява роговия слой на епидермиса, предпазва косата от изсушаване. Ексфолира сухи и увредени кожни клетки. Екстрактът от невен в комбинация с хиалуронова киселина с високо молекулно тегло придава на косата подхранен и здрав вид. Има стягащ и успокояващ ефект, засилва бариерната функция на кожата. Това е най-подходящия шампоан за суха коса и стресиран скалп. 

Един проблем, който мъчи много хора е потенето. Всъщност в него няма нищо лошо. Това е естествен и необходим физиологичен процес, който регулира температурата на тялото, поддържа водно-минералния баланс и детоксикира. Самата пот няма миризма. Появата на неприятна миризма се дължи на дейността на бактериите, паразитиращи в кожната покривка. Те изработват специфични вещества – нитрозоамини, които и придават неприятна миризма. Бактериите използват потта и мазнините на кожата за размножаване, и ако не се спазва хигиена, при понижени защитни механизми могат да възникнат различни поражения на кожната покривка. Затова е важно да се използват хигиенни средства, регулиращи потоотделянето. 

Део крем Календула е изключителен продукт, който съдържа екстракт от невен, алуминиев хлорхидрат, масло от сладък бадем, цинков рицинолеат (активно се бори с бактериите и гъбите, които причиняват миризмата), глицерин, омекотяващи и овлажняващи добавки. 



Део стикът реално се нанася под формата на малка капчица крем. За да имате 24 часа защита е нужно количество колкото царевично зърно. Този крем няма да блокира изпотяването, може да го намали, но ще предпази от миризма, което е по-важното. 

Предимства на део – крема: 
- регулира функцията на потните жлези, препятства отделянето на пот;
- отстранява неприятната миризма – дезодорира; 
- има чудесен нежен аромат, който се съхранява за дълго и създава психо-емоционален комфорт;
-  не предизвиква парене и зачервеняване на кожата (не съдържа етилов спирт); 
-  успокоява чувствителна и лесно раздразнителна кожа.
Вече знаете какво да имате винаги под ръка за летните месеци ( а и не само). Само сега може да се възползвате и да имате тези продукти на още по – атрактивни цени - 10 % отстъпка за продукт на седмицата до края на месец юли. 

Ето кога, от кои продукти може да се възползвате: 
07.07 – 13.07.2021 – Шампоан 
14.07 – 20.07.2021 – Део Гела
21.07 – 27.07.2021 – Крем Календула
28.07 – 04.08.2021 – Лосион Календула

Оставете коментар