Признаци, че имате ниско ниво на витамин В12

Признаци, че имате ниско ниво на витамин В12
от февруари 09, 2023 0 Коментар

Признаци, че имате ниско ниво на витамин В12

Bитамин B12 е водоразтворим витамин, полезен за периферната и централната нервна система. Той поддържа активността на имунната система и здравето на нервните ĸлетĸи – вĸлючително тези, необходими за сигнализиране на невротрансмитерите, и за образуването на защитно поĸритие на нервите. Когато нивата на витамин B12 са ниски, почти всички ĸогнитивни функции могат да бъдат нарушени.

Дефицитът на B12, в човешкия организъм, може да доведе от храносмилателни нарушения до повишен рисĸ от сърдечни заболявания. Ето няколко признака, че може да имате ниски нива на този витамин В12.

Изтръпване

Чувствате ли ръцете, краката или краката си като на "иглички"? Недостигът на B12 може да увреди защитната обвивка, която покрива вашите нерви. Заболявания като цьолиакия, болест на Крон или други чревни заболявания могат да затруднят усвояването на витамина от тялото ви. Също така може да приемате някои лекарства против киселини.

По-студено ви е от обикновено

Без достатъчно B12 може да нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренасяте кислород в тялото си. Това може да доведе до ниско оросяване особено в ръцете и краката.

Мозъчна мъгла

Липсата на B12 може да доведе до депресия , объркване, проблеми с паметта и деменция . Това също може да повлияе на баланса ви. Добавките B12 обикновено са безопасни. За възрастни лекарите препоръчват 2,4 микрограма на ден. Ако приемете повече от необходимото, тялото ви отделя останалото чрез урината. Все пак високите дози могат да имат някои странични ефекти, като замаяност, главоболие , тревожност, гадене и повръщане.

Слабост

Може също да се почувствате уморени или замаяни. Вашият лекар може да провери колко B12 има в тялото ви, но не всички от тях може да са приложими. Затова е важно да обърнете внимание на всички симптоми – които могат да растат бавно или да се появят по-бързо – и да предупредите Вашия лекар.

Веган 

Дефицитът на B12 е рядък, защото тялото ви може да съхранява запаси от веществото за няколко години. Но растенията нямат B12. Така че веганите и вегетарианците, които не ядат никакви животински продукти, трябва да добавят малко преработени зърнени храни като обогатени хлябове, крекери и зърнени храни.

Сърцебиене

Ако сърцето ви внезапно препуска или прескача, си набавеет повече витамин В12 от пиле, яйца и риба. Но един от най-добрите източници досега е нещо, което може да не е редовно във вашето меню: телешки черен дроб.

Възраст

С напредване на възрастта тялото ви може да не абсорбира B12 толкова лесно. Ако не го лекувате, ниските нива на B12 могат да доведат до анемия, увреждане на нервите, настроение и други сериозни проблеми. Така че следете за всякакви симптоми и си направете кръвен тест, ако Вашият лекар го препоръча.

Бременност

Говорете с Вашия лекар относно добавките с  B12, както по време на бременност, така и по време на кърмене. Бебетата, които не получават достатъчно, могат да имат определени дефицити.  

 

Оставете коментар