Каква е разликата между абсолютите и етеричните масла?

Каква е разликата между абсолютите и етеричните масла?
от февруари 12, 2023 0 Коментар

Каква е разликата между абсолютите и етеричните масла?

Ако сте любители на етеричните масла, знаете колко важно е да избирате качествени и напълно чисти масла, от доказан производител и със сертификат за качество.

В търсене на етеричните масла обаче, може би сте попадали и на абсолюти. Но дали това е пак 100% етерично масло? Каква е разликата с тях и какви са предимствата на едните и на другите?

Терминът абсолют на етерично масло всъщност е неправилен термин, тъй като абсолютът и етеричните масла са две различни неща.

Абсолютните масла са много подобни на братовчедите си етерични масла, когато става дума за ароматни, произхождащи от растения, летливи съединения и могат да се използват за различни грижи за здравето и уелнеса.

Откъде започва разликата? Първата и най-съществена разлика между етеричното масло и абсолюта е в метода на извличане

Има няколко начина на извличане на етерично масло, а най-популярният е чрез парна дестилация.

В този случай растителният материал се поставя в дестилатор, добавя се вода, след което към уреда се прилага топлина. Докато водата се нагрява, растенията освобождават своето етерично масло. Маслото се издига с капчици пара, които се засмукват в тръба. Маслото и водата (хидрозол) се свързват в тази точка и след това се разделят.

Студено пресоване е друг метод, като той се прилага често при цитрусови плодове. В случая от кората на плода се извлича масло, без да се използва топлина.

При извличането със CO2 се използва въглероден диоксид, който е под налягане до плътността на течност. Точно както химическите разтворители се използват за извличане на масло от растителен материал, CO2 действа като разтворител. Въпреки това, за разлика от химическите разтворители, които трябва да бъдат внимателно отделени от маслата, които произвеждат, въглеродният диоксид се отделя от маслото, като просто се връща в газообразното си състояние, без да оставя следа от разтворител.

 При екстракция с разтворител разтворителят се комбинира с растение Разтворителят извлича маслото от растението и след това той и маслото се разделят внимателно. Маслата, произведени чрез екстракция с разтворител, се наричат ​​„абсолюти“.

Някои растения  са по-подходящи за екстракция с разтворител, като цветни листенца. Парната дестилация и студеното пресоване могат да бъдат пагубни за деликатните цветя, произвеждайки масло с нежелан аромат или по-лошо качество. В някои случаи екстракцията с разтворител също произвежда повече масло, отколкото с други методи на производство.

 

Етерични масла срещу абсолюти

Етеричните масла и абсолютите от едно и също растение могат да имат характеристики и химически състав, които се различават в по-голяма или по-малка степен. Парната дестилация произвежда летливи етерични масла, съставени от по-малки молекули, които могат да изветреят бързо, когато са изложени на въздух. От друга страна, екстракцията с разтворител произвежда масла с по-тежки молекули – ето защо много абсолютни масла често са по-гъсти от етеричните масла. Поради това някои молекули, които естествено се срещат в растенията, са твърде големи и следователно не се появяват в маслата, които се произвеждат от парната дестилация, но ще се появят в абсолютните масла.

Ползите от използването на абсолютни масла

Най-непосредственото предимство на абсолютните масла може да се отдаде на самото им съществуване. Истината е, че без процеса, който се използва за създаване и дестилиране на абсолютни масла, не бихме могли да използваме мощните естествени съединения и фитонутриенти, които се срещат в определени видове растения и цветя.

Това до голяма степен се дължи на факта, че определени форми на органична материя не са подходящи за топлинна обработка, каквато има при парната дестилация, и няма да произведат никакво етерично масло - нито в студена, нито в гореща преса.

Вместо това, растения като лотос, жасмин, нероли се подлагат на серия от бани с химически разтворители, които помагат за извличането на етеричните масла и фитохимикалите, съдържащи се в тях. Това е и най-евтината форма на дестилация, налична днес и обикновено се използва в контекста на широкомащабни промишлени производствени цикли.

Именно този метод на извличане е причина експертите да препоръчват абсолютите да се използват само локално, разтворени с базово масло.

Флоралните абсолюти са чудесни за арома масажи, арома вана, арома парна баня, за релакс или за успокоение. Една от най-честите им приложения обаче е под формата на парфюми или като добавка към флорална вода.

Дори качествените и надеждни марки абсолютно масло обикновено съдържат около 5-10% остатъчни химикали в крайната им форма, а някои могат да достигнат до 40%, затова внимавайте какво избирате.

Що се отнася до ползите от използването на етерични масла, те са безкрайни. Етеричните масла са едни от най-мощните и ефективни природни продукти, достъпни за нас днес, и имат дълга история по отношение на древните лечебни практики – те са едни от най-ранните форми на медицина.

Когато са качествени, етеричните масла могат да направят чудеса с тялото ни, като спомагат за повишаване на общия имунитет, лечение на храносмилателни проблеми, освобождаване от свободните радикали и токсини, както и подпомагане при възстановяване на рани, лечение на белези, подхранване на кожата, лечение на възпаление и подпомагане на лечението на вирусни и гъбични инфекции и още много.

Етеричните масла също са изцяло натурални – така че не е нужно да се притеснявате за някои от по-честите странични ефекти, които обикновено идват с конвенционалните фармацевтични продукти или лекарства.

Въпреки че могат да се използват за ефективно лечение и облекчаване на симптомите на общо заболяване и здравословни неразположения, те също помагат за лечение на основната причина за проблема, като по този начин елиминират проблема напълно – така че няма повече повтарящи се заболявания или инфекции. Те са практични, гъвкави и невероятно добри за вас.

Абсолютно масло срещу етерично масло: Кое да изберете?

Етеричното масло е по-чисто и по-ефективно от абсолюта, но изборът зависи изцяло от вас и вашите специфични нужди. Дори когато става въпрос за избор на етерично масло, видът на етеричното масло, който избирате, силно зависи от естеството на проблема конкретно.

Например някои етерични масла може да са по-добри при лечение на актуални проблеми, свързани с кожата и косата, докато други са по-добри при лечение на вътрешни проблеми.

Препоръчително е да направите проучване, преди да закупите етерично масло – за качество, производител, чистота…Често хората, които са нови в света на етеричните масла, са склонни да избират просто масло, което мирише по-добре или което е направено от растение, към което имат лични предпочитания, отколкото такова, което е терапевтично, органично е и работи за конкретен проблем.

Избирайки етеричните масла на Вивасан, може да бъдете сигурни, че получавате най-добро качество, сигурност при правилна употреба и не на последно място – ще получите ефекта, който очаквате!

Оставете коментар