Защо киселинно-алкалният баланс е важен за здравето?

Защо киселинно-алкалният баланс е важен за здравето?
от февруари 16, 2023 0 Коментар

Защо киселинно-алкалният баланс е важен за здравето?

За да функционира правилно тялото ни, кръвта се нуждае от правилния баланс на киселинни и основни (алкални) съединения. Това се нарича киселинно-алкален баланс. Може би много от вас са чували колко важно е да поддържаме такъв, но доколко обръщаме внимание? Тъй като живеем в една постоянно променяща се среда, телата ни се стремят да поддържат  относително постоянство на вътрешната среда на организма – т.нар. pH. Оптималното pH на тялото е 7.36, което е съвсем малко алкално.

Едно балансирано pH защитава телата ни отвътре навън. Някои дори казват, че болестите и вирусите не могат да съществуват в тяло, чието pH е в баланс. Киселинната среда в тялото от своя страна ще намали способността му да възстановява увредените клетки и да детоксикира тежките метали. Тя също така създава среда за процъфтяване на туморните клетки и прави тялото по-податливо на умора и болести.

Съвременният начин на живот, лошата диета и замърсената околна среда са само част от предпоставките, повечето хора да имат по-киселинна среда. За щастие това е обратим процес, а промяната в баланса може да дойде чрез диета с повече алкални храни.

И така, кои храни са алкализиращи и кои киселинни?

Скалата на киселинност варира от 0 до 14, а ние трябва да се стремим към балансирано рН от 7. Храната ни днес е с твърде високо съдържание на произвеждащи киселина животински продукти като месо, яйца и млечни продукти.

Алкално произвеждащи храни са спанак, броколи, моркови, карфиол, зеле, ягоди, кафяв ориз.

Произвеждащи киселина преработени храни и напитки са бяло брашно, месо и яйца, захар, шоколад, крема сирене, кафе, безалкохолни напитки, плодови сокове.

Неутрални храни (леко кисели) са варен боб, кокосов орех, сьомга.
Неутрални храни (леко основни) са ябълки, маслини, банани.

Всички зърна, независимо дали са цели или не, повишават киселинността в тялото. Много хора приемат голяма част от растителната храна под формата на преработена пшеница или царевица, а проблемът е, че ако не консумирате достатъчно храни, стимулиращи алкалността, за да противодействате на това, тялото може да стане предразположено към заболяване.

Всеки знае, че богатите на калций млечни продукти са важни срещу остеопорза. Въщност точно те водят до такава, защото създават киселинност в тялото. Когато кръвта е с високо Ph, тя ще извлече калция от костите, защото калцият е алкално вещество.

Затова най-добрият начин за предотвратяване на остеопорозата е да ядете и много алкални зелени листни зеленчуци.

Как да разберете дали тялото ви е алкално или киселинно

Големият въпрос тук е: „Как можете да разберете дали тялото ви е твърде алкално или киселинно?“

Най-бързият начин да получите тази информация е да измерите нивото му с помощта на ленти за ниво на pH, които можете да закупите от аптека. Ако обаче нямате такива, ето някои симптоми, че сте твърде алкални или твърде киселинни.

Симптоми на прекалена киселинност

Ако тялото ви е твърде киселинно, има вероятност да изпитате силна умора, дори да спите достатъчно през нощта. Може също да имате болки в ставите, главоболие, хронична болка или схванат врат. Много хора, чиито тела са твърде киселинни, също страдат от раздразнителност и мозъчна мъгла.

Симптоми, че сте твърде алкални

Това е много по-рядко срещано състояние, но може да дойде със също толкова обезпокоителни симптоми. Хората, които са твърде алкални, могат да страдат от треперене на ръцете, гадене, повръщане, объркване, замаяност и мускулни потрепвания.

Как да постигнем оптимално ниво неутрално ниво на pH?

В напрегнатото ежедневие обаче не всеки успява да приготви питателна, пълна с витамини, минерали и важни за организма вещества, храна. Полуфабрикатите заместиха домашната вечеря, а фаст фууд индустрията се намести в обедното меню. Ако държите на здравето си обаче и търсите начин да осигурите така важният за здравето алкално – киселинен баланс, е важно да се храните правилно.

 

Зеленчуците са задължителни и може да консумирате, без да се притеснявате. Те съдържат много витамини и алкални минерали, а за да вземете най-доброто от тях, хапвайте ги приготвени на пара, но без да се разваряват.

За сметка на тях обаче, плодовете трябва да бъдат консумирани с едно наум. Макар и богати на здравословни вещества като витамини, минерали и фибри, те имат и много фруктоза, която може също така да образува киселина. Ограничете се до две порции плод на ден.

Що се отнася до месото, избягвайте червени меса, а заложете на риба, но до 2-3 пъти седмично.

Захарите, в частност рафинираната бяла захар трябва да се избягва, защото може да предизвика киселини. По-добре е да заместите с тръстикова захар или стевиа.

Ако имате високо Ph, препоръчително е да правите детокс 2 пъти в годината. В този случай е добре да минете на изцяло растителна (постна) храна и да приемате сироп от Артишок. Той е в течна форма, което означава, че е с висока бионаличност, т.е усвоява се напълно от организма.

Лечебните свойства на ябълковия оцет са известни на хората отдавнa, но днес като че не отдаваме заслужена почит на този иначе достъпен продукт. Ябълковият оцет съдържа 20 от най-важните минерали и микроелементи, оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселина, ценни баластни вещества, редица ензими и аминокиселини. Основна роля за здравето на организма играе пектинът, който се съдържа в ябълковия оцет - баластно вещество, което подпомага процеса на храносмилане и изпълнява редица полезни функции за организма: понижава нивото на холестерола в кръвта , подобрява състоянието на кръвоносните съдове, предотвратява развитието на атеросклероза, хипертония и др. Той съдържа и витамин Е (токоферол), който се счита за един от най-силните антиоксиданти, тоест неутрализира отрицателното въздействие на свободните радикали върху тялото. Ябълковият оцет регулира храносмилането, нормализира стомашната киселинност, стимулира изработването на жлъчен сок и синтез на храносмилателни ферменти, извежда токсини и шлаки от организма. Включете таблетки ябълков оцет за бърз метаболизъм в ежедневието и ще усетите ефекта от благотворното му действие съвсем скоро.

 

 

Ето няколко начина да го направите:

1. Пийте много вода.

Адекватният прием на вода поддържа всички системи на тялото и изчиства излишните токсини. За допълнителен стимул за баланс, добавете лимон! Водата с лимон е силно алкална и съдържа витамин С, който подпомага храносмилането.

2. Заменете кафето с билков или зелен чай.

Зеленият чай е силно алкален. Опитайте жасмин, сенча или матча или преминете към по-малко киселинно кафе.

3. Заменете захарта със стевия, кокосова захар или малки количества мед.

Захарта е една от най-киселинните храни и се появява навсякъде в ежедневието ни. Опитайте се да балансирате количеството, което приемате, като използвате колкото е възможно повече алтернативни подсладители.

4. Добавете салата или зеленчуци към всяко хранене.

Листните зеленчуци са силно алкални и богати на кислород. Опитайте се да имате такива на обяд и вечеря, пийте пресни сокове от зелени зеленчуци възможно най-често.

5. Дъвчете храната си.

Това може да звучи ясно, но е важно да запомните, че храносмилането започва в устата! Слюнката е алкална, така че дъвченето на всяка хапка 20 до 40 пъти е идеалният вариант.

6. Изпотете се (или изкъпете).

Колкото повече се потим, толкова повече токсини освобождаваме. Колкото по-малко токсини има в нашите системи, толкова по-малко киселинни са телата ни. Сауна, парна баня и тренировки са фантастични начини да се изпотите. Ако имате вана, може да си правите процедура с английска сол няколко пъти седмично. Една чаша английска сол плюс 10 капки лавандулово масло се равнява на пълно алкално блаженство.

7. Движете тялото си.

Упражнявайте се редовно, за да изведете активно киселините от тялото. Това поддържа движението на лимфната система и създава по-алкална кръв. Танците, бягането и плуването са чудесни за раздвижване на лимфата.

8. Сън и премахване на стреса.

Стресът създава клетъчна киселинност. Винаги работете върху възстановяването на баланса, като създавате възстановяващи ритуали, които ви карат да се чувствате добре и балансират връзката между ума и тялото ви. Лягайте рано, медитирайте възможно най-често, отидете на разходка след вечеря - правете всичко, което ви кара да се чувствате спокойни.

Оставете коментар