Помощ при епилепсия

Помощ при епилепсия
от февруари 24, 2023 0 Коментар

Помощ при епилепсия

Епилепсията е състояние, което засяга милиони хора по света. При него нарушаването на електрическата активност в мозъка води до гърчове, но за съжаление все още няма открит лек. Към момента най-често срещаното и ефективно лечение за епилепсия са антиепилептичните лекарства, отпускани с рецепта.

Трябва да се отбележи обаче, че има различни видове епилепсия и различни видове припадъци, а от тях не всички случаи се повлияват добре от лекарства. Хирургията може да е опция за някои хора, но това не винаги е възможно.

Антиепилептичните лекарства обаче могат да причинят нежелани реакции при някои хора, затова е много важно да има постоянна връзка между лекар и пациент, и когато се наложи, да бъде променен медикамента или дозата.

Но наред с лекарствените медикаменти, много хора с епилепсия търсят алтернативни, допълващи и нелекарствени терапии, като билки, добавки и етерични масла.

Важно е да каже обаче, че епилепсията е изключително сложно състояние, затова е от съществено значение да обсъдите всеки един метод с лекар, преди да го приложите, защото някои опции може да не са безопасни или ефективни за всички.

Ето някои нелекарствени възможности за овладяване на припадъци при епилепсия, разгледани в редица международни научни издания като PubMed, NCBI, www.cdc.gov, epilepsysociety.org.uk, www.fda.gov и други.

1. Кетогенна диета

Има някои доказателства, че кетогенна или кето диета (диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати), може да помогне за предотвратяване на гърчове. Изследванията показват, че тази диета може да намали честотата на пристъпите при някои хора с епилепсия, което се дължи на кетозата - химическо разграждане на протеини в мускулите. Това потиска гърчовата активност.

Тази диета обаче е много ограничителна и за повечето хора е трудно да я следват.

2. Билкови лекарства

Много хора по света използват билкови лекарства за епилепсия. Сп. PubMed публикува наблюдение, как съставките в растенията и билковите лекарства, като кумарин и флавоноиди, могат да бъдат от полза за хората с епилепсия.

Те разглеждат техния ефект върху баланса на невротрансмитерите, предотвратяване на невровъзпаления, оксидативен стрес, митохондриална дисфункция.

Смята се, че определени вещества в различните билки могат потенциално да взаимодействат с тялото. Такива са Salvia miltiorrhiza , или червен градински чай; куркумин, който присъства в куркумата; ресвератрол , който е антиоксидант, присъстващ в червеното грозде и други растения; котешки нокът; американски женшен; бял трън.

Тези открития обаче не означават, че приемането на някоя от тези билки ще излекува или намали епилепсия. Необходими са много повече изследвания, за да се потвърди как работят, дали са ефективни и дали има някакви рискове или не.

Понастоящем няма известни препоръки за дозиране, честота или начин на приложение за използване на тези билки за намаляване на гърчовете при хора.

3. Витамини

Според проучване от 2007 г. някои добавки могат да повлияят благоприятно на хора с епилепсията. Такива са витамин B6, магнезий, витамин Е, манган, таурин, диметилглицин, омега-3 мастни киселини.

Има предположения, че витамин D3 може да помогне за намаляване на гърчовете, но все още са необходими още изследвания.

Наред с това се смята, че дефицитът на магнезий може да е причина за тонично-клонични гърчове. Лекарите използват магнезий като лечение на определени неврологични състояния.

Други изследвания показват, че хората с епилепсия може да имат по-ниски нива на определени хранителни вещества - като фолиева киселина, витамин D или калций - както и по-високи нива на холестерол. Въпреки това може да има различни причини за това, включително странични ефекти от лекарства. Това не означава, че приемането на повече от тези хранителни вещества ще намали честотата на пристъпите.

4. Биологична обратна връзка

Когато антиепилептичните лекарства не действат, някои хора използват терапия с биофийдбек, за да намалят гърчовете. Биологичната обратна връзка е медицинска техника, която помага на човек да разпознае промените в тялото си. Въз основа на това те могат да разработят начини за реагиране, които могат да сведат до минимум шанса от получаване на припадък.

Например, ако човек почувства аура на припадък - която може да се появи точно преди припадък - той може да седне или да отиде на безопасно място. Ако имат гърчове, предизвикани от светлина, може да са в състояние да отместят поглед навреме, за да предотвратят появата на гърч.

5. Релаксация

За хората с епилепсия стресът и безпокойството могат да увеличават риска от припадък.

Стратегиите за релаксация могат да помогнат на хората да се почувстват спокойни, да отпуснат мускулите и да подобрят съня. Някои техники за релаксация, които могат да помогнат, са масаж на цяло или частично тяло, шиацу, което включва оказване на натиск върху акупунктурните точки, рефлексология, която се фокусира върху точките на натиск в ръцете и краката.

Дълбокото дишане и медитацията също могат да помогнат, но могат да повлияят на електрическите сигнали към мозъка. Хората с епилепсия трябва да намерят квалифициран лекар, който може да ги обучи по подходящ начин.

6. Гинко Билоба

Гинко Билоба от години е познат като растение, което подпомага мозъчната активност и кръвооросяването. "Гинколин" съдържа Гинко билоба (флавоноиди, по-специално аментофлавон и гинкетин, флавонови гликозиди - гингозиди, дитерпенови лактони и алкалоиди). Има ноотропен, антихипоксичен, антиагрегационен, ангиопротективен и антиедематозен ефект. Подобрява мозъчното кръвообращение. Намалява капилярната пропускливост, намалява количеството на свободните радикали. Подобрява метаболизма в органите и тъканите, повишава съдържанието на макроерги в клетките, усвояването на кислород и глюкоза. Нормализира медиаторните процеси в централната нервна система, има антиоксидантен ефект, засилва енергийния метаболизъм в мозъка, повишава чувствителността на m-холинергичните рецептори към ацетилхолин, отслабва активирането на NMDA рецепторите, намалява мозъчния оток и подобрява реологичните свойства на кръв.

 

7. Избягване на причините

Някои гърчове могат да бъдат при дисбаланс в нивата на невротрансмитерите. Някои събития и дейности могат да предизвикат такава промяна. Познаването на техните тригери може да помогне на хората да намалят риска от получаване на припадък. Някои често срещани тригери включват липса на сън, стрес, излагане на мигащи светлини, 3D филми или виртуална реалност за хора с фоточувствителна епилепсия, употребата на алкохол или наркотици, включително лекарства.

Някои гърчове могат да се появят без видимо задействане.

8. Етерични масла

Някои от съставките в етеричните масла могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, което означава, че могат да бъдат или полезни при епилепсия.

Масла, които могат да помогнат са лавандулата – тя може да помогне на хората да се отпуснат, безопасна е за употреба от хора с епилепсия и може също да има антиконвулсивни свойства.

Лавандулата обаче не е заместител на антиепилептичните лекарства и са необходими повече проучвания, за да се потвърди, че е безопасна и ефективна.

Масла, които трябва да се избягват

Учени отбелязват, че камфорът и евкалиптът могат да предизвикат гърчове при хора с епилепсия. Поради тази причина те предупреждават да не се използват тези масла.

Не винаги е възможно да се знае кои точно съставки съдържа даден продукт с етерично масло. Дори едно чисто масло може да съдържа набор от химикали, не всички от които може да са полезни. Затова е от съществено значение да потърсите съвет от квалифициран лекар, който знае за взаимодействието между етеричните масла и епилепсията, преди да използвате такъв продукт, и да научите за най-подходящия начин за използване на маслата.

Оставете коментар