Главоболие – какво представлява и как да се справим?

Главоболие – какво представлява и как да се справим?
от март 31, 2023 0 Коментар

Главоболие – какво представлява и как да се справим?

Може би най-често срещаното оплакване сред хората е главоболието. Състояние, което надали има някой, който не е изпитвал през живота си. Има различни видове главоболие, като най-често срещаното е тензионното главоболие. Докато повечето главоболия не са опасни, някои видове могат да бъдат признак на сериозно основно заболяване.

Факторите, които могат да предизвикат първично главоболие, включват консумация на алкохол, консумация на никотин, промени в съня, лоша поза и други.

Какво е главоболие?

Главоболието е болка в главата или лицето, която често се описва като натиск, който е пулсиращ, постоянен, остър или тъп. Главоболието може да се различава значително по отношение на вида на болката, тежестта, местоположението и честотата.

Какви са видовете главоболие?

Има повече от 150 вида главоболие. Те попадат в две основни категории: първично и вторично главоболие.

Първичните главоболия са главоболие от тензионен тип (най-често срещаният тип главоболие), мигренозни главоболия, клъстерни главоболия, фактори или ситуации в начина на живот (алкохол, богато на нитрати храни, никотин, лош сън, глад, дехидратация и други).

Първичните главоболия обикновено не са опасни, но могат да бъдат много болезнени и да нарушат ежедневния ни живот.

Вторични главоболия могат да бъдат признак за определено състояние. Видовете вторични главоболия, които не са непременно опасни и отзвучават след лечение на основното заболяване, включват главоболие от дехидратация, синусови главоболия, прекомерна употреба на лекарства.

Видовете вторични главоболия, които могат да бъдат признак на сериозно състояние, включват спиналното главоболие, гръмотевичното главоболие - изключително болезнено, което се появява внезапно, като гръм, травма на главата, мозъчен кръвоизлив, внезапно, силно повишаване на кръвното налягане.

Каква е основната причина за главоболието?

Главоболието е резултат от сигнали, взаимодействащи между мозъка, кръвоносните съдове и околните нерви. По време на главоболие множество механизми активират специфични нерви, които засягат мускулите и кръвоносните съдове. Тези нерви изпращат сигнали за болка до мозъка, причинявайки главоболие.

 

Наследствени ли са главоболията?

Главоболието, особено мигрената може да бъде семейна обремененост. Децата, които имат мигрена, обикновено имат поне един биологичен родител, който също я изпитва. Всъщност децата, чиито родители имат мигрена, са до четири пъти по-склонни да я развият.

Главоболието може също да бъде предизвикано от фактори на околната среда, както и лоши навици, излагане на алергени, пасивно пушене, силни миризми от домакински химикали или парфюми.

Как се лекува главоболие?

Лечението на главоболието зависи от вида му. Когато разберете причините за него, ще може да противодействате, за да се справите с него. За щастие не е задължително лечението да е свързано с лекарства. Понякога са необходими малко промени в ежедневието, включване на практики, подобряване на диетата…

Ето няколко лесни и бързи начина да се справите с главоболието

Управлявайте стреса

Стресът няма как да се избегне, но някои техниките за релаксация помагат за справяне с него. Дълбоко дишане, медитация, йога, слушане на музика, масаж, разходка сред природата, са само малка част от техниките, за да облекчите напрежението.

Пийте вода

Често главоболието е свързано с НЕпиенето на вода. Ако сте прекалили с кафе, алкохол или солена храна, пиенето на много вода е задължително. Безплатно е и често – много ефикасно.

Яжте бавни въглехидрати

Много хора свързват падането на кръвната захар с главоболие. Решението им често е парче шоколад, но това не е дългосрочно. Затова експерти препоръчват бавни въглехидрати, които се разграждат по-продължително време и се усвояват по-бавно. В организма бавните въглехидрати се абсорбират за около два-два часа и половина и не се образува излишен инсулин, което не провокира резки промени в нивата на кръвната захар.

Раздвижете се

Заседналият начин на живот, седенето в една поза, взирането в екрани е сред най-честите причини за главоболие. Затова, ако усетите напрежение и болка, разтегнете се, излезте навън или просто се откъснете от дейността си в момента.

Ако главоболието ви пречи на ежедневното ви функциониране или влияе на настроението ви, важно е да говорите с вашия лекар. Ако е възможно, опитайте се да запишете кога се случат пристъпите на главоболие, как протичат и как се чувствате, когато изпитвате главоболие. Това може да помогне много, за да идентифицирате причините.

Оставете коментар