Билката, която помага на черния дроб

Билката, която помага на черния дроб
от април 03, 2023 0 Коментар

Билката, която помага на черния дроб

Повече от две хиляди години в практиката на народната медицина се използват лечебните свойства на едно незабележително на вид растение. Обвит в легенди заради изключителните си лечебни свойства, той е наричан "дарът на Дева Мария". Днес това бодливо цвете се нарича трънка. Растението петнист трън (други имена: магарешки бодил, бял трън, бял трън, бодил и др.) принадлежи към семейството на астровите.  Това бодливо растение достига до 2 метра височина, цветята на върха на главата му са ярко лилави. Родината на това растение е Западна и Централна Европа, но се среща в Америка и Азия. Това растение е символ на Шотландия.

Белият трън се използва като лекарство от хиляди години. Исторически документи сочат, че древните гърци са използвали отвара от плодовете на бял трън преди 2000 години. Смята се, че римляните са знаели за неговите полезни свойства и са го използвали при лечението на чернодробни заболявания. В Индия се използва в хомеопатичната и народната медицина. В Европа екстрактът от бял трън отдавна се препоръчва при чернодробни заболявания като хепатит и цироза, а гръцкият билкар Диоскорид препоръчва бял трън за редица заболявания.

Едва през 1968 г. биохимичният състав на белия трън е дешифриран в Мюнхенския институт по фармация. Основният му компонент е рядкото биологично активно вещество - силимарин . В допълнение идват и такива микроелементи като цинк, мед, селен, цялата група мастноразтворими витамини, кверцетин, полиненаситени мастни киселини, някои аминокиселини, флаволигнани - общо около 200 биохимични компонента.

Активното вещество на белия трън е силимарин (комплекс от флавонолигнани - силибинин и др.), който има изразен протективен (защитен) ефект и възстановява чернодробните клетки, има антиоксидантно, детоксикиращо (неутрализира токсините и отровите) действие. Силимаринът предотвратява проникването на отровни вещества в чернодробните клетки и разгражда други отрови, преди да започнат да оказват своето вредно действие. Това е единственото известно до момента естествено съединение, което защитава клетките на черния дроб и възстановява неговите функции.

Свойствата на флавоноида силимарин се изследват интензивно. Експериментални и клинични изследвания показват, че силимаринът подпомага възстановяването на увредените мембрани на чернодробните клетки и предотвратява увреждането им от различни токсини; насърчава раждането на млади чернодробни клетки, тоест възстановява клетъчната му структура. Неслучайно на работниците във вредните химически производства се препоръчва профилактичен прием на силимарин веднъж дневно.

Какво може да направи за черния дроб?

Функцията на черния дроб в нашето тяло е много важна и незаменима. Той преработва всичко, което ядем и пием, той разгражда всички вещества, които тялото ни усвоява. В същото време елиминира метаболитните отпадъци, премахвайки от тялото отрови и други чужди вещества, които влизат в тялото с храна, алкохол и лекарства.

В състава на билковия препарат Лебершутц на Вивасан за защита на черния дроб наред с екстракт от бял трън, има и лецитин, който подобрява метаболизма на мазнините.

Соевото масло подобрява функционирането на червата, като мощен антихолестеролен фактор, предотвратява развитието на атеросклероза.

Капсулите от билковия препарат Лебершутц са на базата на бял трън, лецитин и соево масло са предназначени за надеждна защита на чернодробните клетки от различни видове увреждания и тяхната регенерация.

Белият трън е растение за лечение преди всичко на черния дроб, стомаха и червата, въпреки че се е доказал добре при кожни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, уши, гърло и нос. Редица гинекологични проблеми могат да бъдат решени с помощта на бял трън. Използва се и при лечение на хемороиди. Белият трън е обичан от лечителите заради абсолютната си безвредност, което го отличава от другите билки.

Белият трън се използва широко при хранителни отравяния, хронични интоксикации, включително: алкохолни, наркотични, химически, токсикоза на бременни жени, при придобити имунодефицити и СПИН, диабет, затлъстяване, при намалено зрение, за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и др.

Използва се за прочистване на черния дроб, кръвта и целия организъм от токсини, радиация, след курс на химиотерапия или лъчетерапия.

Лецитинът подобрява метаболизма на мазнините, предотвратява мастната инфилтрация на чернодробната тъкан, предотвратява развитието на цироза и дори злокачествена трансформация на чернодробните клетки, подобрява метаболизма на холестерола.

Соево масло съдържа ценни ненаситени мастни киселини и има най-високо съдържание на арахидонова и линолова мастни киселини в сравнение с други масла. Спира растежа на раковите клетки, благодарение на витамин Е има антиоксидантно действие. Полезен при заболявания на бъбреците и нервната система, повишава имунитета, подобрява работата на червата, като мощен антихолестеролен фактор предотвратява развитието на атеросклероза.

Кокосовото масло съдържа витамин Е и има антиоксидантни свойства. Подобрява храносмилането, намалява риска от атеросклероза, сърдечни и ракови заболявания. Подпомага функциите на имунната система.

Има ли странични ефекти?

Като цяло е безопасно да приемате бял трън в препоръчителните дози. Това е много нежно растение и нежелани реакции при клинични и лабораторни изследвания, почти няма. Белият трън може спокойно да се употребява от широк кръг пациенти, включително и от бременни жени и кърмачки.

Оставете коментар