Всичко, което трябва да знаете за чувствителната кожа

Всичко, което трябва да знаете за чувствителната кожа
от април 23, 2023 0 Коментар

Всичко, което трябва да знаете за чувствителната кожа

Когато говорим за чувствителната кожа, съществува огромно количество объркване, до голяма степен поради факта, че кожата на всеки в даден момент е била чувствителна към нещо – от слънчево изгаряне, през обрив или просто някакво зачервяване. Но когато чувствителната кожа е постоянен проблем, може да бъде трудно да изградите надеждна ежедневна рутина за поддръжката й, както и да намерите продуктите, които не само, че няма да й навредят, но и дори ще й помогнат.

Разбира се, е важно да се консултирате с експерт или дерматолог, който да ви даде напътствия и съвети за съставките, които да избягвате, особено при сериозни състояния като контактен дерматит и екзема.

Какво е чувствителна кожа?

Смята се, че чувствителната кожа е тази, която е склонна да реагира на нанасянето на различни продукти – особено такива като гелове на алкохолна основа, ексфолианти, сапуни и парфюмирани формули. Чувствителната кожа е възприятие за това как се чувства тя, а не е медицинска диагноза. Симптоми като парене, изтръпване, смъдене, зачервяване, сухота и лющене могат да бъдат свързани с чувствителност на кожата. Разбира се, когато имате чувствителна кожа, използването на всеки нов продукт е като игра на хазарт.

Чувствителната кожа може да бъде генетично предопределена или да се прояви на по-късен етап в живота. Хората с екзема, акне, розацея или други възпалителни кожни състояния също са предразположени към дразнения.

Всеки тип кожа обаче може да изпита някаква чувствителност, която често се причинява от определена съставка или прекомерна концентрация на такава. Ако кожата ви стане чувствителна в резултат на прилагане на продукта, тогава говорим за иритативен дерматит – той обикновено се появява остро, докато алергичният контактен дерматит може да отнеме известно време, за да се появи. Всеки път, когато използвате продукта, изграждате малко по-силен имунен отговор и в крайна сметка кожата се алергизира.

Нещо повече, има определени фактори на околната среда, които също могат да повишат чувствителността, включително излагане на ултравиолетови лъчи и колебания във външната температура.

Дали продукти, посочени като „хипоалергенни“ са златният стандарт?

Мнозина приемат, че продукт, обозначен като „хипоалергенен“, е идеален за чувствителна кожа, но подобно на много модни думи за красота, този термин може да не означава точно това, което бихте очаквали. Освен това етикетирането на много марки за грижа за кожата е подвеждащо и въпреки че терминът „хипоалергичен“ може да изглежда убедителен, бъдете предпазливи. Няма стандарти или дефиниции, които да контролират използването на този термин и етикетът „хипоалергичен“ не е ясно какво конкретна компания иска да означава.

Как да лекуваме чувствителната кожа?

Когато имате чувствителна кожа, независимо от основната причина, ключовите проблеми са дисфункция на кожната бариера и повишени нива на възпаление. И така, стратегията за справяне с чувствителната кожа трябва да се основават на защитата на вашите бариери, като същевременно хидратира и успокоява кожата.

Истината е, че хората, предразположени към чувствителна кожа, винаги ще бъдат потенциално уязвими, затова намирането на правилната рутина и продукти, които да не водят до реакция – ще помогне да поддържате кожата си постоянно по-спокойна и комфортна.

Готови ли сте да приложите стратегията си? Ето как:

Почиствайте

Когато говорим за грижа за кожата, ключово е да изберете нежен почистващ препарат на основата на крем или гел.

Един хубав почистващ препарат съдържа пребиотици, пробиотици и постбиотици, които възстановяват основния микробиом на кожата, като същевременно намаляват възпалението.

Изберете: Душ гел за измиване на лице и тяло VivaDerm Med 200 ml. Мек и нежен, пенещ се гел за измиване и хигиена на лице и тяло, който внимателно отстранява остатъци от грим и замърсявания от кожата. Този гел е разработен специално за чувствителна, суха, тънка и дехидратирана кожа, не изсушава и не стяга. Не съдържа синтетични съставки, които биха могли да предизвикат нежелани или алергични реакции. 
Обогатен с ексклузивен хипоалергенен комплекс Vivadermmed, който прави гела изключително ефективен в грижата за вашата кожа. 
Особено подходящ за силно чувствителна, алергична и раздразнена кожа.

 

Изберете правилния почистващ продукт

Почистването е съществена част от всяка рутинна грижа за кожата, но за проблемната кожа е още по-критично. Правилният почистващ препарат може да помогне за премахване на излишната мазнина, мръсотия и примеси от кожата, без да отстранява естествените мазнини или да причинява дразнене. Потърсете нежен, некомедогенен почистващ препарат, който е формулиран за вашия тип кожа. Избягвайте агресивни съставки като алкохол, сулфати и аромати, тъй като те могат да раздразнят кожата и да причинят допълнителни пробиви.

Бъдете нежни при миене

Когато миете лицето си, бъдете нежни. Използвайте хладка вода и избягвайте гореща вода, тъй като това може да отстрани естествените масла и да причини сухота. Използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате почистващия препарат върху кожата си, като използвате кръгови движения. Избягвайте да използвате груби четки или кърпи за почистване, тъй като те могат да раздразнят кожата и да причинят допълнителни обриви.

Изберете: Пяна за Душ ВиваДерм - хипоалергенна пяна за душ, специално разработена за свръхчувствителна кожа, подходяща за измиване на тяло и коса. Натуралният състав я прави идеално решение за чувствителна и проблемна кожа, както и за деца и бебета. Особено подходяща за кожни раздразнения и заболявания. Подобрява състоянието на кожата и укрепва епидермалната бариера.

 

Без киселини

Възходът на „домашните пилинги“, включващи алфа-хидрокси киселини (а именно гликолова), несъмнено стои зад много обостряния на чувствителността, но склонната към реакции кожа трябва да избягва изцяло химическото ексфолиране.

Забравете за ароматите

Още един важен фактор в списъка със забрани е да изключите всякакви всички аромати. Много от тях също са синтетични, дори „естествените“ (термин толкова двусмислен, колкото „хипоалергичен“). Много продукти използват етерични масла, които да създадат подобни на спа аромати, които несъмнено са прекрасни, но не са подходящи за чувствителна кожа. Разбира се, не всички етерични масла ще предизвикат раздразнение, но много могат – някои основни виновници са мента и лавандула – така че най-добре е да избягвате напълно.

Овлажнявайте ежедневно

Хидратацията е съществена стъпка във всяка рутинна грижа за кожата, но е особено важно за проблемна кожа. Овлажнителите помагат за хидратиране на кожата, предотвратявайки сухота и раздразнение. Потърсете лек, некомедогенен овлажнител, който е формулиран за вашия тип кожа. Избягвайте тежки, мазни овлажнители, които могат да запушат порите и да причинят обриви.

Изберете: Крем за Лице VivaDerm Med - регенериращ крем за лице, разработен на основата на хипоалергенен комплекс за раздразнителна, чувствителна и свръхчувствителна кожа. След продължителни проучвания и разработки от състава на този гел са изключени 86 както доказани, така и допълнителни потенциални алергени (изключени предварително с превантивна цел). Дерматологично тестван върху чувствителна кожа. Ефективно решение за широк спектър от кожни проблеми.

 

Защита

Друг начин да засилите кожната бариера е чрез укрепващ, хидратиращ серум, нанасян сутрин и вечер. Изберете продукт със съставки като алантоин, пантенол, пентавитин, масло от жожоба, без парабени и парафини.

Изберете: Лосион за Тяло с Липиди VivaDerm Med 150 мл. Хидратиращият хипоалергенен крем с дермамембранна структура е предназначен да се грижи за нормална, суха и чувствителна кожа с ефект на бързо овлажняване и защита.

и

ВиваДерм - Крем Карбамиди (Урея) за Суха Кожа - многофункционален крем за лице и тяло, разработен специално за свръхчувствителна кожа, разработен на основата на урея, пчелен восък, масло от ши, сквален и глицерин. Подходящ за суха, чувствителна и проблемна кожа. Повишава защитните функции на кожата, има противовъзпалително и противоалергично действие.

Специалните компоненти и уреята осигуряват осезаемо повишаване на нивото и дългосрочно запазване на влагата в кожата, поддържат естествените защитни свойства на нейния хидролипиден филм, оставяйки прекрасно усещане за гладкост и мекота.

Винаги носете слънцезащитен крем

Разбира се, използването на добър SPF всеки ден е златното правило за грижа за кожата и е особено важно за хората с чувствителна кожа. Препоръчва се SPF фактор 30 на минерална основа за предпазване на кожата и предотвратяване на по-нататъшно възпаление.

Проблемната кожа може да бъде истинско предизвикателство, но с правилния подход е възможно да постигнете здрава, чиста кожа. Когато става въпрос за грижа за проблемна кожа, важно е да се възприеме нежен подход. Суровите продукти и процедури могат да раздразнят кожата, причинявайки допълнителни обриви и дискомфорт.

 

 

 

Оставете коментар