Витамини, които трябва да взимате след 40 годишна възраст

Витамини, които трябва да взимате след 40 годишна възраст
от април 25, 2023 0 Коментар

Витамини, които трябва да взимате след 40 годишна възраст

Витамините, минералите и хранителните добавки са не само необходими за всекидневното здраве и виталитет, но са като армия, която да се бори със заболяванията, свързани с възрастта. Най-добрият начин да изградите тази армия е чрез здравословна, добре балансирана диета, както и чрез някои ежедневни навици и практики.

Разбира се, правилното хранене и движение са критично важни за човек във всеки етап на живота ми, но около 40-годишна възраст, тялото ни започва да се променя, а с това и правилата и критериите за здравословен живот.

Истината е, че вашето тяло не работи по същия начин на 40 г и повече, както на 20 г. Мускулната маса отслабва, качването на килограми е по-лесно и по-бързо, при дамите наближава моментът на менопаузата, а рискът от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет започва да се увеличава. Това означава, че вашият боен план трябва да изглежда малко по-различно.

Един от начините да противодействаме на времето и да съхраним младостта си е да даваме на тялото си правилното количество витамини и хранителни вещества. За съжаление това не винаги (или почти никога) не е възможно чрез здравословно хранене, затова на помощ идват хранителните добавки. Не гледайте на тях като на лекарство обаче. Те са превенция, все повече се превръщат в много важна част от нашето ежедневие, защото покриват куп дефицити, които ние не съзнаваме, че имаме. И това е най-вече, защото качеството на храната не е същото както преди 50 години, например, заради ежедневния стрес, мръсния въздух и дори заради….токсичните хора около нас.

И така, ако сте на прага на 40-те или вече сте ги преминали, ето кои са най-важните витамини и добавки, които да започнете да приемате.

Витамин B12

След като навършите 40 г. (и определено след като навършите 50 г.), витамин B12 трябва да бъде във вашето полезрение. Той е от съществено значение за нормалната функция на кръвта и мозъка. И докато за децата и по-младите възрастни е достатъчно да получат B12, от който се нуждаят, от храната (съдържа се в месото и животинските продукти, включително пилешко, риба, млечни продукти и яйца), за възрастните е по-трудно, защото B12 се усвоява по-трудно с възрастта на тялото, особено около 50-годишна възраст, защото тогава нивата на стомашната киселина намаляват.

Калций

Калцият е важен не само за здравината на костите, за предотвратяване риска от фрактури, но и като превенция от инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания и смърт при жени след менопауза.

Костите ни абсорбират по-голямата част от калция, от който се нуждаят до около 30-годишна възраст, хранителното вещество играе роля и в поддържането на здравето на костите по-късно в живота. Той е необходим и за други основни функции на тялото като мускулна контракция, функциониране на нервите и сърцето и други биохимични реакции – и ако не получавате достатъчно калций от диетата си, тялото краде калций от костите ви (и ги отслабва).

 

Изводът е, че имате нужда от калций на 40 и след това, но последни открития показват, че не трябва да се прекалява с количеството, защото ако не е в баланс, може да бъде вреден за здравето на сърцето. Повечето жени могат да си набавят калция, от който се нуждаят – 1000 mg на ден за жени от 40 до 50 години и 1200 mg за жени над 50 години – ако консумират храни, богати на калций, като млечни продукти, тофу, сардини, броколи, бадеми и спанак.

Какво да взимате: ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби

Витамин D

Витамин D е много важен, особено след 40 – те години, защото помага за предпазване от промените, свързани с възрастта. Недостигът на витамин D е свързан с диабет, сърдечни заболявания, множествена склероза, рак на гърдата и колоректален рак. Освен това D е от съществено значение за усвояването на калций в тялото, казва тя.

Хранителните източници, богато на витамин Д са риба и обогатени млечни продукти, зърнени храни и зърнени храни, но като цяло D, който получавате от храната, се усвоява слабо. Слънцето е най-добрият източник на витамина, но ако не слагате слънцезащитен крем.

При дефицит се препоръчва добавка D3 (D3 е видът витамин D, който е най-близо до това, което бихте получили от слънцето). Трябва да си набавяте най-малко 600 IU на ден (и 800 IU на ден след 50), според текущите препоръки на Националния институт по здравеопазване. Допустимата горна граница (т.е. количеството, което няма да причини вреда) е до 4000 IU на ден.

Магнезий

Основна функция на магнезия е да помага за регулиране на кръвното налягане, което е особено важно за жени над 40 години, които вече са изложени на риск от високо кръвно налягане поради нормалното стареене. Недостигът на магнезий се свързва със сърдечни заболявания, диабет и възпаление. Освен това помага на тялото да абсорбира калций и играе роля в мускулната, нервната и сърдечната функция, както и в контрола на кръвната захар.

Магнезият, от който се нуждаете на ден в 320 mg на ден за жени на 40 + години. Той се намира в тъмните листни зеленчуци, боб, соя, ядки, семена и авокадо. Твърде много магнезий не крие непременно рискове за здравето, но може да причини диария, гадене или спазми.

Калий

Калият играе ключова роля в поддържането на кръвното налягане в норма, независимо от възрастта. При жени в постменопауза изследванията свързват по-високия прием на калий от храната с намален риск от инсулт. Препоръчителната доза е 4,7 g на ден, въпреки че ползите се наблюдават при тези, които приемат само 2 g на ден, сочи изследване на Медицинския колеж Алберт Айнщайн.

Повечето хора могат да си набавят калия, от който се нуждаят, като ядат разнообразна, здравословна диета, която включва банани, сладки картофи, манголд, боб и леща.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са химични съединения, които спират процесите на окисляване в тялото. Те са като малките бойци в тялото, които всекидневно се борят с окислителните молекули – оксидантите. Ето защо се превръщат във важна част от всекидневието и трябва да бъдат включени в режима на дамите, особено след 40 – те години.

Наред с храната, един от най-добрите начини да си набавите ценните антиоксиданти е с добавки. Антиоксидантната сила на маслото от семена на нар е 3 пъти по-силна от тази на зеления чай, което го прави средство, което предотвратява възпалителните процеси и предпазва от вредното въздействие на свободните радикали. Той също така помага за намаляване на нивата на захарта и холестерола. В допълнение, маслото от нар проявява антибактериални и антивирусни свойства.

 

Фитоестрогени

Фитоестрогените са много важни за жените след 40 годишна възраст. Това са съединения в растенията, които не се произвеждат от човешкото тяло. Според много изследователи те могат да взаимодействат със същите клетъчни рецептори в човешкото тяло като естрогените - естрол, естрадиол и др. Това обяснява способността на фитоестрогените да изпълняват редица функции на половите хормони, което открива големи възможности за тяхното използване в хормонозаместителната терапия при различни дисфункции на женската генитална сфера.

Фитоестрогените подкрепят сърдечно-съдовата система, помагат за намаляване симптомите на менопауза, помагат за регулиране на теглото и имат известни ползи и против стареене на кожата. Доказано е, че те подобряват когнитивното здраве и спомагат за контрола на кръвната глюкоза и нивата на инсулин.

Взимайте: Фито 40

Омега-3

Технически не са витамин, но омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето заради безбройните си ползи за здравето и особено защото помагат да се противодейства на някои от негативните промени, които идват със стареенето, като повишени сърдечни заболявания риск и когнитивен спад. Изследванията показват, че омега-3 помагат за понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL ("лошия") холестерол, намаляват риска от сърдечни заболявания и играят роля в поддържането на паметта и мисленето свежи.

Омега-3 може да си набавите от храни като риба, орехи, ленено семе и листни зеленчуци, но приемането на добавки е важно, за да покривате минимумът от 500 mg, ако сте здрави, 800 до 1000 mg, ако имате сърдечно заболяване, и 2000 до 4000 mg, ако имате високи нива на триглицериди.

Взимайте: Омега 3 Форте с Крил

Пробиотици

Пробиотиците също не са технически витамини или минерали, но те са важни основни продукти за жени над 40 г. Фактите сочат, че пробиотиците играят роля в поддържането на червата здрави и намаляването на теглото, и дори в намаляването на риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт - всичко това е особено важно около 40 г, когато мускулната маса започва да намалява, което улеснява натрупването върху теглото и развиват инсулинова резистентност.

Взимайте: Флорамакс – Пробиотик с Витамини

 

Съхраняването на здравето след 40 години изисква специално внимание. Затова, следвайки здравословен начин на живот и хранителен режим, богат на витамини и минерали, можете да помогнете на тялото си да остане здраво и силно.

 

Оставете коментар