Най-важните витамини и добавки за мъже над 50 години

Най-важните витамини и добавки за мъже над 50 години
от май 13, 2023 0 Коментар

Най-важните витамини и добавки за мъже над 50 години

Колкото и да сме здрав, с напредването на възрастта започваме да обръщаме повече внимание на неща като витамини, добавки и други средства за поддържане на здравето. И въпреки, че това е добра практика на всяка възраст, е особено важна за мъжете над 50 години.

Не е новина, че витамините и минералите са от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Те ни помагат да имаме повече енергия, за имунната система и предпазват клетките и тъканите от увреждане. Те също играят ключова роля в развитието и поддържането на ставите, здравето на черния дроб, на репродуктивната система, простата и др.

Когато говорим за витамини, които са от съществено значение за мъжете над 50 години, е важно да кажем, че говорим за здрави мъже, които искат да поддържат тялото, тонуса и енергията си и нямат някакви специфични здравословни проблеми.

Ето кои са някои от най-важните витамини за мъже над 50 години. И ако все още не ги приемате, е изключително важно да обмислите добавянето им към ежедневието си.

Витамин D: Слънчевият витамин

За много хора витамин D е най-известен с ролята си да поддържа здрави костите и зъбите. Но витамин D също играе критична роля за цялостното здраве, особено когато остаряваме. Той е от съществено значение, защото помага на тялото да абсорбира калций от храната. Без достатъчно от този основен минерал сте изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза.

Освен това изследванията показват, че витамин D може да помогне за предотвратяване на неконтролирания растеж на раковите тумори. По-конкретно, помага за намаляване на вероятността ракът на простатата или гърдата да се метастазира (разпространи) в други части на тялото.

Друго предимство на витамин D е, че се бори с инфекциите. Според едно проучване, хората, които имат ниски нива на витамин D, са три пъти по-склонни да се разболеят от настинка или грип в сравнение с тези, чиито нива са били в здравословни граници.

Дефицитът на витамин D може също да увеличи риска от свързани с възрастта състояния като сърдечни заболявания, инсулт и загуба на паметта. Ако сте на 50 или повече години и не получавате достатъчно витамин от излагането на слънчева светлина, или от вашата диета, живеете в северен климат, или избягвате слънцето – помислете дали да не вземете добавка.

 

Калций: Минералът, който държи всичко заедно

Заедно с витамин D, калцият е един от най-важните минерали за цялостното здраве. Калцият помага да се предотврати преждевременната загуба на кости поради остеопороза и също така играе роля в мозъчната функция, функцията на сърдечния мускул, способността за съсирване на кръвта, плодовитостта и др.

Калцият е важен минерал за всички над 50-годишна възраст, защото до тогава телата ни са загубили около една трета от естествения си запас от калций.

Нашият съвет е да заложите на Вива К2 + Д – ефективна хранителна добавка с филохинон (натурален витамин К2) и холекалциферол (витамин D), натурално ленено масло (съдържащо α-Линоленова киселина) за поддържане на нормален костен метаболизъм и костна плътност за здрави кости и еластични артерии. Препоръчителна дневна доза: по 1 капсула дневно.

 

Витамин B12: Енергийният витамин

С напредването на възрастта нашият метаболизъм се забавя. Това може да доведе до спад в нивото на енергия, което имаме през целия ден. Един от начините да се преборите с тази загуба на енергия е като се уверите, че получавате достатъчно витамин B12 – който помага за насърчаване на цялостното клетъчно здраве и нормалната функция на нервите.

B12 е важен, защото помага за създаването на нови червени кръвни клетки и ДНК. Освен това помага да поддържате когнитивното здраве. За съжаление, много хора не получават достатъчно витамин B12 от диетата си или от добавки.

Ако сте на 50 или повече години и не се набавяте достатъчно витамин B12 от диетата, включете витамини, които да ви подсигуряват необходимото дневно количество. ‍

Витамин А: Витаминът за очите

С напредването на възрастта очите ни могат да създават редица проблеми – от синдром на сухото око до макулна дегенерация (състояние, при което централната част на зрението ви се влошава).

И двете състояния са свързани с понижено ниво на витамин А – основно хранително вещество за здравето на очите. Проучванията показват също, че витамин А може да помогне за подобряване на зрението ви, като помага за предотвратяване на слепота от ранна възраст.

Освен това, дефицитът на витамин А може да увеличи риска от други състояния като болестта на Алцхаймер и сърдечни заболявания. Ето защо е важно мъжете над 50 години да се уверят, че получават достатъчно витамин А от диетата или добавките си.

Въпреки че храни като спанак и портокалов сок съдържат значителни количества от това хранително вещество, е добре да обмислите приема на добавка, ако не получавате препоръчителните нива чрез редовния си хранителен прием. ‍

 

Магнезий: жизненоважното хранително вещество за мъже над 50 години

С напредването на възрастта нивата на магнезий могат да намалеят. Магнезият е важен за поддържането на силни кости и зъби, за регулиране на нивата на кръвната захар, смекчава ефектите на стресовите химикали в тялото и подхранва производството на енергия през целия ден. Липсата на достатъчно магнезий може да доведе до редица здравословни проблеми, включително умора, безсъние и влошаване на настроението и когнитивните функции. В допълнение към хранителните източници на магнезий като бобови растения, ядки, семена, млечни продукти и зелени зеленчуци – някои хора също приемат добавки за борба с дефицита.

Всички тези витамини може да намерите в All day Fit – витаминна добавка, която предлага целият набор от витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае само в 1 таблетка на ден.

Какво друго е важно да включите, за да бъдете здрави?

Омега 3

Омега 3 са важни през целия живот, но след определена възраст стават критично важни за здравето ви. Те помагат не само за здравето на сърцето, артериите и за когнитивното здраве, но и за повече енергия и тонус. Омега помага за подобряване на метаболизма, подпомага функциите на имунната система, сърдечно-съдовата система и хомеостазата. Предотвратява свързаните с възрастта промени в човешкото тяло, предотвратява стареенето, елиминира сухата кожа.

 

Масло  от палма Сабал

Възпалението на простатната жлеза е един от основните мъжки проблеми на нашето време. Никой мъж не може да се смята за застрахован от появата на хроничен простатит, според статистиката през последните 20 години заболеваемостта от простатит се е увеличила приблизително два пъти и сега почти половината от мъжкото население на Земята на възраст между 20 и 50 години страда от него

Ето защо е добре мъжете над 50 г да взимат Сабал Форте - фитопрепарат на основата на маслен екстракт от плодовете на сабаловата палма за подпомагане на функционалното състояние на репродуктивната система при мъжете. Маслото от плодовете на сабал има благоприятен ефект върху простатата, предотвратявайки нейните възрастови промени. Намалява риска от развитие на атеросклероза, простатит, инконтиненция на урина.

Добавка за стави

С напредване на годините много мъже, дори и активно спортуващите, се оплакват от болка в ставите. Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат са най-важните градивни елементи на костната тъкан. Когато производството на глюкозамин и хондроитин в тялото намалее, ставите започват да губят междуставна течност и се разрушават. В бъдеще синтезът на тези вещества може напълно да спре. Комбинацията от глюкозамин и хондроитин в концентрирана форма е оптимално хранене за ставите, предотвратяване на свързаното с възрастта разрушаване на хрущяла и износване на ставите, както и помощ при вече съществуваща артроза под формата на значително смекчаване на симптоми на заболяването.

Коензим Q10

Лекарите нарекоха коензим Q10 "подарък за човечеството". Жизненоважно вещество, което се синтезира от тялото ни, но след 30-годишна възраст производството му значително намалява.

Той играе незаменима роля в производството на енергия във всяка от нашите клетки, като удължава живота им. Значителни количества са необходими за всички органи, особено за сърцето, за диабет, при синдром на хроничната умора, умора, затлъстяване.

Фитопрепаратът Viva Q10 Forte има мощни антиоксидантни свойства, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и повишава жизнеността. Снабдява тялото с енергия, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, има положителен ефект върху работата на мозъка и сърцето, спомага за укрепване на имунната система. Повишава ефективността на комплексните програми за отслабване, повишава издръжливостта на спортистите, забавя процеса на стареене на организма.

Оставете коментар