Как да засилим фертилитета

Как да засилим фертилитета
от май 23, 2023 0 Коментар

Как да засилим фертилитета

Създаването на семейство е мечта за почти всяка двойка, но в последните години плодовитостта се превръща в проблем за много от тях. И ако родителството само по себе си е предизвикателство, то предизвикателството да станете родители, може да се окаже още по-голямо. Истината е, че трудността за забременяване е по-често срещана, отколкото много от нас предполагат, а причините не винаги може да са медицински. Безплодието се дължи на редица фактори като лошо хранене, емоционален стрес, полово предавани болести, нарушения на щитовидната жлеза, кандида, медицински състояния, хранителни разстройства, прекомерни упражнения, затлъстяване и хормонални проблеми .

Това означава, че с промяна в начина на живот, създаването на някои здравословни навици, прием на хранителни добавки и естествени средства, пътят към забременяването може да бъде много по-лесен.

Ето кои са най-добрите естествени решения за фертилитет, които могат да помогнат на двойките да видят мечтаните две чертички.

1. Храненето е важно

Една от най-важните промени, които могат да се окажат важни за лечение на безплодието, както при повечето заболявания, е правилното и здравословно хранене.

Кои храните, които е препоръчително да включите?

Органични храни:  Пестицидите могат да повлияят на естрогена и други хормони; следователно е важно да избирате само органични продукти, доколкото е възможно. Процесът на биологично земеделие гарантира, че всички пестициди, използвани върху културите, са направени от естествени съставки и не съдържат конвенционални или синтетични пестициди.

Риба:  Омега-3 могат да помогнат за регулиране на овулацията, да подобрят качеството на яйцеклетката и дори да забавят стареенето на яйчниците. Ако не ядете редовно риба, взимайте добавка с Омега 3.

Храни, богати на витамин Е -критичен за много хормони и правилното функциониране на ендокринната система.

Храни, богати на витамин С - помага за овулация при жените и може да увеличи спермата при мъжете.

Храни, богати на фолат - фолатът или фолиевата киселина е витамин В, който помага на тялото да изгражда нови клетки и предотвратява вродени дефекти. Експертите препоръчват увеличаване на приема на фолат преди забременяване, за да се гарантира здравословна бременност.

Броколи, зеле и брюкселско зеле - тези кръстоцветни зеленчуци съдържат индол-3-карбинол, който помага на черния дроб да метаболизира естрогена. Най-добре е кръстоцветните зеленчуци да се приготвят на пара, като се избягват гойтрогените, присъстващи в сурово състояние.

Тиквени семки - За мъжете тези семена осигуряват цинк, основен хранителен елемент за възпроизводството.

Намалете приема на обработени меса с високо съдържание на мазнини, рафинирана захар, алкохол, кофеин.

2. Вземайте добавки за насърчаване на плодовитостта

За жените е препоръчително да взимат масло от вечерна иглика. Тя съдържа високи нива на гама-линоленова киселина (GLA), есенциална мастна киселина, която може да повиши усилията за плодовитост чрез увеличаване на цервикалната слуз и укрепване на функцията на матката.

Препоръчваме: Форевър Янг за Хормонален Баланс

Витекс - помага за балансиране на съотношенията естроген и прогестерон и стимулира яйчниците. Приемайте 160-240 милиграма дневно.

Витамин С - С може да помогне за предотвратяване на аглутинацията на спермата при мъжете. Приемайте по 500 милиграма два пъти дневно.

Препоръчваме: АЦЕРОЛА Натурален Витамин C

Витамини и минерали – всеки един е жизненоважен както за здравето на майката, така и за плода.

Препоръчваме – All day Fit

CoQ10 за подобряване на естествената плодовитост

Известен също като убихинон или убидекаренон, това е друга добавка, често използвана за повишаване на изоставащата плодовитост. Той подобрява производството на енергия от митохондриите (мощната централа на нашите клетки), за да обработва и рециклира енергията по-ефективно. Това е особено важно за яйчниците, тъй като се смята, че ниската енергия е една от причините „старите яйцеклетки” да не работят толкова добре, колкото младите яйцеклетки. CoQ10 може да намали стареенето на яйчниците и да подобри здравето на яйцеклетката чрез подобряване на митохондриалната сила. Развитието на яйцата може да отнеме до 90 дни, затова, ако вашият лекар препоръча допълнителен прием на CoQ10, важно е да го взимате поне 3 месеца, за да започне да действа.

За мъжете също е добре да приемат Коензим Q 10, в комбинация със зелен чай и All day Fit. Комбинацията на трите добавки осигурява всички необходими витамини, минерали и антиоксиданти, отговорни за здравето на сперматозоидите.

3. Намалете стреса

Днес живеем под силен стрес и непрекъснато подценяваме въздействието му върху нашето здраве. Изследванията показват, че стресът има пряко влияние върху риска от безплодие при жената. Едно проучване измерва нивата на ензим, свързан със стреса, в слюнката на жени, които се опитват да забременеят в продължение на една година. Ензимът е алфа-амилаза, ензим, който помага на тялото да смила въглехидратите, който също е свързан с отговора на стреса „бий се или бягай“. Изследователите установили, че от около 400 двойки, завършили проучването, 87 процента от жените са успели да забременеят. Това е идеалният момент да разгледате приоритетите си, да определите какво ви причинява най-голям стрес и да го премахнете от живота си, ако изобщо е възможно. Ако не можете да го премахнете, трябва да намерите здравословни начини да се справите със стреса и да го намалите.

4. Спете повече

В допълнение към поддържането на ниски нива на стрес, пълноценният сън е жизнено важен за подобряване на плодовитостта. Според проучване жените на възраст от 30 до 60 години, спят само шест часа, което е крайно недостатъчно. Изследванията показват, че липсата на достатъчно часове сън всяка нощ може да повлияе негативно на способността ви да заченете.

5. Етерични масла

Хормоналният дисбаланс често се оказва основна причина за безплодието или трудното забременяване. За щастие има различни етерични масла, които могат да регулират хормоналните нива и да повлияят на фертилитета.

Експерти по ароматерапия препоръчват здравец, градински чай, мащерка (или Крем Мащерка на Вивасан), иланг-иланг.

 Как да използвате?

Масаж

Масажът с етерични масла помага маслото да проникне в кожата и да се абсорбира.

Вдишване

Вдишването е чудесен начин за извличане на максимални ползи от етеричните масла. Пуснете в дифузер, може да поставите няколко капки върху аромамедальон или да помиришете от бутилката, или просто да сложите няколко капки на ръцете си и да подушите. Успокояващият и повдигащ ефект на различни етерични масла създават чудеса за подобряване на плодовитостта

Във вана

Няколко капки етерично масло във ваната за 15 - 20 минути, са чудесен начин да се отпуснете, но и да се възползвате от предимствата на етеричните масла.

Оставете коментар