Най-добрите диети за 2023 г., според експерти

Най-добрите диети за 2023 г., според експерти
от май 31, 2023 0 Коментар

Най-добрите диети за 2023 г., според експерти

Подлагането на диета включва внимателно планиране и много изследвания предварително. Все пак всеки човек се стреми не към някаква диета, а към правилната диета. И ако загубата на тегло е вашата цел, диетата не трябва да тежи, а да също се вписва в начина ви на живот.

Как да изберем нова диета

Вземането на решение за нова диета може да бъде труден избор, но човек трябва да знае, че здравословното отслабване е ангажимент, който отнема време. Изберете диета, която включва всички храни, а не такава, която премахва храни, особено тези, които обичате.

Задайте си няколко въпроса, преди да започнете определена диета.

● Устойчива ли е тази диета за вас, ще ви бъде ли трудно да я спазвате седем дни в седмицата, завинаги? Защото ако не, в момента, в който спрете да го правите, шансовете са, че ще си върнете теглото.

● Прекалено ограничителна ли е тази диета? Ако ще се чувствате лишени, ще бъде трудно да се придържате към определена диета.

● Ще можете ли да следвате ритъма на живота си, докато сте на диета? Ако обичате да хапвате навън с приятели, да си вземете сладолед от време на време, доколко ашата диета позволява това.

● Ще се храните ли адекватно? Не се подлагайте на прекалено ограничаващи диети, защото това няма да доведе до някакви резултати.

Според експерти Най-добрата диета е тази, която не се чувства като диета. Планът включва всички групи храни, учи ви за размера на порциите, предоставя съвети за здравословно готвене, включва стратегии за хранене навън, предлага редовна физическа активност и достатъчно сън. Най-добрата диета всъщност не е диета, а начин на живот.

И така, кои са диетите, които посред диетолози са най-добрите?

Средиземноморска диета

Тази диета постоянно е на първо място и има няколко причини за това. Тя е с високо съдържание на фибри, което е чудесно за подобряване на храносмилането, полезна е за здравето на сърцето и намаляването на риска от рак. Средиземноморската диета е богата на здравословни мазнини и с ниско съдържание на ненаситени мазнини, което помага да посягате към богати на хранителни вещества храни и за сметка на нездравословните опции.

Въз основа на здравословния начин на живот на Гърция, Италия, Испания и Португалия, диетите в средиземноморски стил включват здравословни мазнини като авокадо, зехтин, ядки и риба поне два пъти седмично, много боб, плодове, листни зеленчуци, и пълнозърнести храни и дори ежедневна чаша червено вино. Можете да ядете сирене в умерени количества, но ограничете червеното месо до веднъж или два пъти седмично.

 

Диета DASH

Диетата с ниско съдържание на натрий за спиране на хипертонията (DASH) е създадена като начин да помогне на хората да контролират кръвното си налягане без да използват лекарства, въпреки че няколко книги я използват като основа за диета за отслабване. DASH набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени или обезмаслени млечни продукти и ограничава наситените мазнини и хранителния холестерол.

Веганска диета

Отивайки крачка по-далеч от традиционната вегетарианска диета, веганите избягват всички животински продукти, включително млечни продукти, яйца и мед. Докато мнозина избират този начин на живот по етични или екологични причини, някои хора гледат на веганската диета и за отслабване. А с новата ера на месото на растителна основа ставането на веган е по-лесно от всякога.

 

Флекситарианска диета

Докато веганската диета отива една крачка отвъд вегетарианството, флекситарианската диета го връща една крачка назад,. Това е много про-растителна диета, но ви дава гъвкавостта да хапнете хот-дог на стадиона или да малко месо на някой празник.

Периодично гладуване

Има няколко различни начина за изпълнение на плана за периодично гладуване: Някои хора ядат каквото искат 5 дни в седмицата, след което консумират много нискокалорична диета (обикновено около 500 калории) през останалите 2 дни; други ограничават храненето си до 8-часов прозорец всеки ден. Да речем, ядене на неограничени количества храна между 8 сутринта и 16 часа и гладуване през останалите 16 часа.

Волюметрична диета

Постоянно оценявана като една от най-добрите диети от US News & World Report, тя е създадена от д-р Барбара Ролс, професор по хранене в Penn State University. Стратегията тук е проста: хапвайте храни, които осигуряват най-много хранителни вещества за най-малко количество калории. Храните са разделени в четири категории, от най-малко енергийно (плодове, зеленчуци без скорбяла, супи на базата на бульон) до най-енергийно (крекери, бисквити, шоколад, ядки и масло); диетите планират храненията си така, че да включват възможно най-много храни с по-ниска плътност.

 

Диета на растителна основа

Подобно на флекситарианската диета, растителната диета няма супер строги правила: Вие просто се фокусирате върху яденето на цели храни, получени от растения през повечето време, с възможност за парче пиле или бъркано яйце. Идеята е вместо стандартно голямо парче месо с малко зеленчук, да превърнете зеленчука в царя на чинията.

Пескатарска диета

Пескатарската диета е предимно растителна диета, която все още позволява място за риба и други морски дарове. Това е предимно вегетарианска диета, но с малко риба. Акцентът е върху яденето на цели, непреработени храни, заедно с печени или запържени морски дарове за цялостна здравословна диета.

TLC диета

Диетата с терапевтични промени в начина на живот (TLC) първоначално е предназначена да помогне за понижаване на холестерола и е създадена от Националния институт по здравеопазване (NIH). Последователите се насърчават да консумират плодове и зеленчуци, постно месо и пълнозърнести тестени изделия, хляб и зърнени храни. Тя също така препоръчва ограничаване на наситените мазнини, трансмазнините и холестерола.

 

Оставете коментар