Съвети за поддържане на блясъка на кожата отвътре навън

Съвети за поддържане на блясъка на кожата отвътре навън
от юли 29, 2023 0 Коментар

Съвети за поддържане на блясъка на кожата отвътре навън

Не можем да отречем, че всички искаме здрава, чиста, блестяща кожа. За повечето хора това означава качествена козметика, редовно почистване, масаж, процедури. Но не само. За да се радвате на сияеща кожа, трябва да се погрижите за нея не и отвътре. Или казано по друг начин – здравата кожа е въпрос на начин на живот, храна, навици и дори на отношението ви към околните и света.

Готови ли сте да започнете промяната към едно ваше по-добро и красиво АЗ? Споделяме с вас няколко съвета за грижа за кожата, които ще ви помогнат да постигнете красив и блестящ вид.

Направете промяна в начина си на живот

Здравата кожа започва с вас. Отделете минута, за да оцените начина си на живот. Спортувате ли често? Как се храните? Имате ли стрес? Спите ли достатъчно? Всички тези фактори играят важна роля в подпомагането на кожата ви да блести ярко. Може би си мислите, че това са маловажни фактори, но не е така. Всеки един детайл може да бъде потенциална причина кожата да изглежда суха и безжизнена, вместо свежа и блестяща.

 

 Храната

Всички знаем поговорката „Ти си това, което ядеш“. Но толкова малко от нас наистина отделят време, за да разберат и оценят как храната, която даваме на телата си, влияе върху цялостното ни здраве, енергия и външен вид.

Най-добрият начин наистина да накарате кожата си да сияе отвътре навън е като се уверите, че ядете различни суперхрани. Витамин С е мощна суперхрана и антиоксидант. Той е необходим за поддържане на силна имунна система и е ключова съставка за постигане на здрава, сияйна кожа.

За щастие, не е трудно да го намерите в много плодове и зеленчуци! Освен портокали, можете да си набавите добри количества витамин С от боровинки,  ягоди, шипка, червени чушки и дори сладки картофи!

Храни с високо съдържание на здравословни мазнини, като авокадо, ядки и семена, също могат да осигурят множество ползи — освен това ви държат сити за по-дълго. За да помогнете на кожата си да остане стегната и еластична, следвайте диета, богата на здравословни мазнини като ядки, семена, авокадо и риба.

Вашето тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини, които са вид полиненаситени мазнини, но можете да ги въведете в диетата си с риба, ленено семе, тиква семена, семена от чиа и орехи. За да сте сигурни, че давате на тялото си необходимото количество, взимайте добавка с Омега 3.

 

Чували ли сте за израза красиви с протеини. Когато ядем протеин, той се разгражда на градивни елементи, наречени аминокиселини. Тези аминокиселини се използват за производството на други протеини, като колаген и кератин, които помагат за формирането на структурата на кожата. Някои аминокиселини също са антиоксиданти и следователно предпазват кожата от увреждане на свободните радикали и ултравиолетовите лъчи.

Добрите източници на протеин включват постно пиле или пуйка, яйца, извара, кисело мляко.

Витамините А, С и Е са най-силните в света на витамините, що се отнася до кожата. Витамин А е антиоксидант и следователно може да осигури известна защита срещу слънчевите лъчи и се смята, че предотвратява известно увреждане от слънцето.

И разбира се, не забравяйте, че винаги е добре да се излагате на слънце за витамин D.

Витамин С помага на колагена да поддържа формата си и също така е мощен антиоксидант, като по този начин предпазва от свободните радикали.

И не на последно място, витамин Е е за енергия. Този противовъзпалителен и антиоксидантен витамин помага да се абсорбира енергията от ултравиолетовите лъчи, като по този начин действа като бариера за предотвратяване на отпускането и бръчките на кожата.

Селенът е фантастичен минерал, който помага да се предпази кожата от увреждане на свободните радикали и действа като бариера срещу UV увреждане, възпаление и пигментация.

Друг важен микроелемент е цинкът, тъй като регулира хормоналния баланс и следователно спомага за насърчаване на чиста кожа. Намира се в яйчни жълтъци, ленени семена, тиквени семки.

Бъдете хидратирани

Не е изненада, че питейната вода е полезна за кожата ни; особено през лятото, когато има вероятност да загубим влага чрез изпотяване. Дехидратацията може да увеличи вероятността от акне, да влоши видимостта на бръчките и тъмните кръгове и да причини зачервяване и възпаление.

От друга страна, добре хидратираната кожа помага за поддържането на външната кожна бариера, тъй като се справя с външни дразнители, замърсители, микроби и UV радиация.

Проучванията показват, че поддържането на хидратация повлиява положително на нормалната физиология на кожата и разликата е най-ясна, когато тези, които обикновено са свикнали да пият по-малки количества вода, увеличат приема й.

Антиоксиданти

UV радиацията от слънцето може да стимулира свободните радикали: силно реактивни и нестабилни молекули, които телата ни произвеждат естествено и могат да бъдат насърчени от външни източници.

Свободните радикали съществуват в тялото само за момент, но през това време могат да причинят „оксидативен стрес“. За кожата това означава влошаване на видимите признаци на стареене и увреждане на ДНК, което на свой ред увеличава риска от рак.

За да се преборим с ефектите на свободните радикали, можем да консумираме храни с антиоксидантни свойства и да добавите Зелен чай със селен и Масло от семена на Нар.

 

Хормонален баланс

Всяка жена знае, че и най-малкият дисбаланс в хормоните, по време на месечен цикъл, при стрес, по време на бременност, менопауза, веднага се проявява на кожата.

Ето защо е важно дамите да взимат вечерна иглика. Комплексът Forever Young на Vivasan е базиран на масло от вечерна иглика, източник на гама-линоленова киселина. Дефицитът на тази мастна киселина се отразява негативно на имунната система. С възрастта, поради промени в хормоналния фон, тялото ни губи някои естествени способности, което причинява сухота на лигавиците на тялото, което се отразява на цялостния вид на кожата, очите. Незаменимото масло от вечерна иглика помага да се отървете от тези проблеми. Полиненаситените мастни киселини във Forever Young участват в регулирането на метаболитните процеси, синтеза на хормоноподобни вещества простагландини, в изграждането на клетъчните мембрани, намаляват нивото на холестерола и триглицеридите, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, предотвратяват развитието на атеросклероза, нормализират работата на ендокринните жлези, регулират менструалния цикъл, помагат при менопауза, имат противовъзпалителен ефект, понижават кръвното налягане.

Маслото от вечерна иглика е идеално, когато се приема заедно с масло от сьомга, за да балансира съотношението на Омега 3 към Омега 6 мастни киселини.

Ако сте над 40 години, експертите препоръчват Фито 40 – хранителна добавка  със соеви изофлавони, ленено масло - източник на калций, магнезий, витамини С+Е. Основният ефект на Fito 40 се дължи на наличието на соеви изофлавони, получени от генетично НЕМОДИФИЦИРАНИ соеви зърна.

Соята съдържа значително количество фитоестрогени. Поради сходството на структурата, фитоестрогените, според много изследователи, могат да взаимодействат със същите клетъчни рецептори в човешкото тяло като естрогените - естрол, естрадиол и др. Това обяснява способността на фитоестрогените да изпълняват редица функции на половите хормони, което открива големи възможности за тяхното използване в хормонозаместителната терапия при различни дисфункции на женската репродуктивна система.

 

Не забравяйте за слънцезащитен крем

Излагането на слънчева радиация е основен фактор, допринасящ за увреждането, което кожата ни може да понесе с напредването на възрастта. Слънчевият загар е хубав, но ако няма защитен крем, резултатът е бръчки, загуба на еластичност и дори увреждане на ДНК в по-дълбоките нива на кожата.

UV лъчите могат да отслабят връзките между клетките в най-горния слой на кожата, като разрушат протеините, които помагат на клетките да се прилепят една към друга.

Това влошава структурната цялост на кожата, което е и причина слънчевото изгаряне да води до белене.

На колкото повече ултравиолетови лъчи сте изложени, толкова по-лош става този ефект, увеличавайки риска не само от рак на кожата, но и от инфекции и други проблеми.

Ето защо е толкова важно да носите слънцезащитен крем, да нанасяте отново редовно и да избирате сенчести места, когато е слънцето е много силно.

Оставете коментар