Как да облекчите симптомите на скарлатина

Как да облекчите симптомите на скарлатина
от август 01, 2023 0 Коментар

Как да облекчите симптомите на скарлатина

Някога смятана за много тежка детска болест, днес скарлатината е не само по-лесна за лечение, но и възстановяването е по-бързо.

Физическите признаци на скарлатина включват силно зачервено възпалено гърло и червен обрив в областта на врата, под мишниците или слабините, който бързо се разпространява по останалата част от тялото, температура. Въпреки че се среща предимно при деца на възраст 5–15 години, възрастните не са имунизирани.

Причината за скарлатина е стрептококова бактерия. Заболяването е силно заразно и се разпространява бързо от човек на човек, особено когато е в общо помещение с други. Ето защо е наложително заразените да избягват контакти с други хора.

При скарлатина лекарите обикновено предписват перорални антибиотици, за да ускорят оздравяването и да намалят продължителността на заболяването. Наред с антибиотиците обаче, има и естествени средства, с които може да се справите.

Гаргара с розова хималайска сол

От поколения болното гърло се лекува с гаргара с топла солена вода за облекчаване на болката и възпалението. Тя измива токсините и облекчава болката.

Розовата хималайска сол е богата на калий, магнезий и калций. Тази древна сол, по-специално, повишава pH баланса, което я прави по-ефективна срещу бактериите.

Масло от чаено дърво

Експертите препоръчват за лечение на обрив от скарлатина, да се смеси една чаена лъжичка кокосово масло с пет капки масло от чаено дърво. Нанася се на областите, засегнати от обрива от скарлатина. Тъй като маслото от чаено дърво е силно и при някои хора може да предизвика дразнене, винаги го разреждайте с базово масло в съотношение поне 1:1.

Етерично масло от Чаено дърво, манука и канука на Vivasan e уникална комбинация от натурални етерични масла от чаено дърво, канука и манука. Те са истински натурален антибиотик от природата и са ефикасно средство при кожни проблеми, възпаления на половата система, простудни, бактериални и вирусни инфекции.

Освен с чаено дърво, може да правите гаргара с екстракт от грейпфрут или да впръсквате Спрей за Нос и Гърло с етерични масла, известен със своите антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства за ефективна защита срещу различни вируси и бактерии в гърлото и носа.

 

Мед от манука

Богат на аминокиселини, витамини от група В и основни минерали, ползите от меда от манука са безброй. Доказано е, че поддържа здрава храносмилателна система, помага за лечението на екзема и акне, бори се с кариес и лошия дъх, спира растежа на стрептококови бактерии.

Тъй като медът от манука е по-труднодостъпен у нас, една чудесна алтернатива е течната добавка Имунфит с мед от манука. Тя съдържа още ехинацея, ацерола и черен бъз и помага за поддържане защитните сили на организма, подпомага възстановяването на имунитета.

Витамин С

За да се борим ефективно с бактериите и вирусите, нашата имунна система трябва да е силна. Затова експерти препоръчват болният да увеличи консумацията на храни, богати на витамин С, включително портокали, червени чушки, къдраво зеле, брюкселско зеле, броколи. Ако не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци, взимайте по таблетка Ацерола.


Тропическата вишна (череша), ацерола е най-богатият по съдържание на витамин С от всички плодове в света – от 30 до 80 пъти повече, отколкото в лимоните и портокалите. Освен, че е антиоксидант и предпазва клетката от вредните въздействия на свободните радикали, ацерола благоприятства повишаването на устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на външната среда, допринася за укрепване на имунитета - участва в синтеза на имунни комплекси – антитела.

Витамин D

Досега всички са чували, че дефицитът на витамин D е достигнал нива на пандемия, но това, което много хора не осъзнават, са дългосрочните последици за здравето от дефицита му. Проучване, публикувано в International Journal of Infectious Diseases, посочва, че има пряка връзка между дефицита на витамин D и повтарящи се стрептококови инфекции от група А — включително стрептокок в гърлото.

Най-добрият начин да повишите нивата на витамин D в тялото си е да прекарвате повече време на открито на слънце без слънцезащитни продукти за 15-30 минути всеки ден. За тези, които не могат да излязат навън по средата на деня, когато слънцето е точно над главата им, жизненоважно е да консумирате повече храни, богати на витамин D.

След лечение

Ако все пак се наложи лечение с антибиотик, е важно да приемате пробиотици, за да нормализирате чревната микрофлора. Известен факт е, че антибиотиците предизвикват дискбактериоза, която може да доведе до редица усложнения - чревни, общовъзпалителни, автоимунни.

Приемът на Флорамакс – пробиотик с витамини помага за възстановяване нормалната флора на стомашно-чревния тракт, произвежда млечна киселина и препятства растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др.).

За съжаление голяма част от хората подценяват възможните странични действия на лекарствата и като цяло информираността в това отношение е доста слаба. Един от най-засегнатите в това отношение органи е черният дроб. Понякога дори приемането на няколко таблетки може да има неблагоприятни последици за черния дроб. Затова след лечение с антибиотик е добре да се направи тримесечен курс с прием на Артишок в течна форма. Натуралната хранителна добавка въздейства благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система и допринася за нормалната функция на черния дроб и жлъчката.

Оставете коментар