Най-добри естествени средства за сън

Най-добри естествени средства за сън
от август 10, 2023 0 Коментар

Най-добри естествени средства за сън

Безсънието е проблем, с който се сблъскват все повече хора и може да има куп неприятни последствия – от лошо настроение, през депресия, постоянна умора, липса на енергия невъзможност да се концентрирате.

Взимането на лекарства за сън е последното нещо, което трябва да предприемете, за да се справите с проблема. Те могат да бъдат временно решение, но последиците от приема им, са безкрайно много, дори зависимост.

Ето защо ви предлагаме няколко естествени помощни средства за добър нощен сън.

Мелатонин

Мелатонинът е естествено срещащ се хормон. Помага за регулиране на цикъла сън-събуждане в мозъка. Вашето тяло го прави през нощта, когато светлината е слаба.

Изследванията показват, че добавките с мелатонин могат да помогнат при състояния, свързани с ниски нива на мелатонин, като нарушения на съня, свързани с циркадния ритъм; часовата разлика; работа на смени; безсъние при деца с нарушения на неврологичното развитие; нощна хипертония.

Добавките с мелатонин могат да подобрят качеството на съня и сутрешната бдителност при по-възрастни хора с безсъние.

Все пак, имайте предвид, че тези добавки крият и нежелани реакции на мелатонин са дневна сънливост, главоболие, замаяност, гадене, кошмари.

Добавките с мелатонин могат да взаимодействат с някои видове лекарства, така че говорете с лекар преди да ги приемете.

Корен от валериана

Смята се, че коренът на валериана ( Valeriana officinalis ) влияе върху нивата на гама-аминомаслената киселина(GABA) - успокояващ химикал в мозъка. Проучванията, измерващи качеството на съня, не са открили разлика между хората, приемащи валериана, и тези, приемащи плацебо. Въпреки това, някои хора в проучванията съобщават, че качеството на съня им се подобрява с валериана.

Коренът от валериана обикновено се приема един час преди лягане. Страничните ефекти на корена на валериана, ако има такива, обикновено са леки и могат да включват главоболие, замаяност, сърбяща кожа, стомашно-чревен дискомфорт.

Лайка

Смята се, че лайката като ароматерапевтично масло помага за съня. Лайката традиционно се използва за намаляване на мускулното напрежение и тревожност, което на теория може да помогне за предизвикване на сън.

За да се отпуснете през нощта, чаша топъл чай от лайка може да бъде полезен, дори за малки деца.

Триптофан

Триптофане естествено срещаща се аминокиселина, намираща се в определени храни. Той е градивен елемент на серотонина, който се превръща в мелатонин.

Може да хапвате хани, които съдържат триптофан, като мляко, риба, пуешко и пилешко, сирене, фъстъци, слънчогледови и тиквени семки.

Магнезий

Минералът магнезий  е естествено успокоително средство. Някои изследвания показват, че магнезиевите добавки могат да помогнат при безсъние. Друго проучване показва положителна връзка между приема на магнезий (от храна и добавки) и по-добро качество и продължителност на съня.

Включете богати на магнезий храни в диетата си като семена от тиква и чиа, бадеми, кашу и фъстъци, спанак, соево мляко, черен боб и едамаме.

Магнезиевите добавки се предлагат в различни форми, включително магнезиев оксид, цитрат, глицинат и хлорид.

Алтернативни методи:

Светлинната терапия понякога се използва за лечение на съня. Излагането на светлина помага да се каже на тялото кога да заспи и кога да се събуди.

Медитацията може да забави дишането, да намали нивата на хормоните на стреса, да отпусне тялото и да успокои ума.

Йога и Тай Чи. Йога е система за релаксация, дишане, упражнения и лечение. Доказано е, че йога може да облекчи симптомите на безсъние и установи, че управлението на стреса, основано на вниманието, и тай чи (вид упражнение с бавен каданс) също осигуряват ползи за съня.

Акупунктурата може да помогне при безсъние, но е важно да знаете, че човекът, който я прилага е експерт.

Ароматерапия. Анализ на 23 проучвания от 2019 г. заключава, че ароматерапията подобрява качеството на съня и че ароматерапевтичният масаж е по-полезен от вдишването.

Храна и диета. Избягвайте кофеина  и  никотина , защото те могат да причинят безсъние и безпокойство.  Изберете храни, които съдържат триптофани магнезий , защото те могат да помогнат за насърчаване на съня.

Аюрведа е индийска лечебна философия, използвана за балансиране на ума, тялото и духа. Едно аюрведично лечение е нанасянето на топло сусамово масло върху главата и краката за регулиране на дишането и кръвообращението.

Нежна музика. Установено е, че музикалната терапия подобрява качеството на съня. Може също така да намали нощните събуждания, да удължи времето за сън и да увеличи удовлетворението от съня.

Упражнение. Повечето проучвания показват, че упражненията подобряват качеството или продължителността на съня. Но избягвайте да тренирате твърде близо до времето за лягане, защото това може да повиши нивата на адреналина, което води до безсъние.

Оставете коментар