Здравето на очите – въпрос на превенция ли е само?

Здравето на очите – въпрос на превенция ли е само?
от август 19, 2023 0 Коментар

Здравето на очите – въпрос на превенция ли е само?

Пренапрягане, алергени, прекалено много време пред екраните, контактни лещи….Това са само малка част от причините, които водят до болка и дискомфорт в очите.

Проблемите с очите са все по-често срещани, а много хора изпитват симптомите ако не постоянно, то през чести интервали от време. Истината е, че ако не се вземат мерки навреме и не обърнем внимание на здравето на очите, проблемите могат да станат сериозни.

При лек дискомфорт първото нещо, което повечето хора правят, е да потърсят капки за очи без рецепта. Те могат да бъдат временно решение, но не помагат дългосрочно. За да бъдат очите ни здрави, да се радваме на добро зрение и да избегнем всички неприятни състояния на дискомфорт – сърбеж, парене, зачервяване, болка в главата или тила, трябва да мислим за премахване на причините това да се случва. Когато обаче не можем да избегнем причините - работа, време пред екраните, алергия, е добре да погледнем към природните методи за решение.

Могат ли природните лекове да подобрят здравето на очите и зрението?

Да, могат! И не говорим за това да ядете моркови, за да имате добро зрение (въпреки, че и те допринасят), a да се доверите на натурални билки и добавки, които да включите, за да подобрите здравето на очите си.

Ето най-добрите добавки, които да включите в ежедневието си:

Лутеин и зеаксантин

Съвременните плоски екрани имат високи пропорции на синя светлина (видима светлина с висока енергия).

Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, които допринасят за нормалните функции на всички метаболитни процеси в организма. Те имат антиоксидантно действие и ни предпазват от потенциално вредното въздействие на свободните радикали върху тялото ни.

Проучванията показват, че лутеинът намалява риска от катаракта и свързания с възрастта макулна дегенерация. Освен това като цяло той има положителен ефект върху зрението. Лутеинът се натрупва в макулата, а там филтрира потенциално фототоксичната радиация на синия и ултравиолетовата светлина. Наред с това той е ефективен антиоксидант, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи.

Капсулите на Vivasan Eye Care са с високо съдържание на тези два натиоксиданта и съчетават ценни суровини на растителна основа, полезни за здравето на очите ни. Само по една капсула на ден е достатъчна за здравето на очите и като профилактика при дискомфорт.

 

Гинко билоба

Глаукомата е една от водещите причини за слепота. Доказано е, че гинко билоба може да помогне за лечение на глаукома, тъй като е доказано, че подобрява притока на кръв, има антиоксидантни свойства, може да отпусне гладката мускулатура и може да предпази невроните от увреждане.

Препоръчваме Гинколин Форте.

 

Зелен чай

Факт е, че очите са най-чувствителният орган в тялото, податливи са на оксидативен стрес. Затова и антиоксидантите са много полезни за очите, а зленият чай е „супер-антиоксидант. Според проучвания, съединенията, отговорни за много от ползите за здравето на зеления чай, са способни да проникнат в тъканите на очите и да упражняват антиоксидантна активност там. Ползите за здравето от зеления чай до голяма степен се приписват на полифенолите, които са химикали със силни антиоксидантни свойства и имат по-големи антиоксидантни свойства от витамин С.

Препоръчваме: Зелен Чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене

Куркума

Според проучване, публикувано в списание Scientific Reports, куркумата може да лекува куп очни заболявания, които увреждат зрителните нерви, причинявайки загуба на зрение. Най-новите научни изследвания потвърждават, че куркуминът е полезен и за здравето на очите поради защитната му роля за ретината , особено ако ретината е изложена на високи концентрации на глюкоза, както в случая на диабетна ретинопатия, много често усложнение при диабетици.

Препоръчваме: КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН в микрокапсули

 


Черна Боровинка

Препоръчваме: Течна хранителна добавка Черна Боровинка ВИТАЛ


Включете витамини за здравето на очите

Дефицитът на витамин може да увеличи риска от някои очни заболявания като катаракта или глаукома. За да защитите здравето на очите си, трябва да се опитате да включите достатъчно количество от следните витамини в диетата си.

Витамин А (сладък картоф, морков, тиква, тиква)

Витамин Е (бадеми, слънчогледови семки, фъстъци)

Витамин С (портокали и портокалов сок, броколи, брюкселско зеле)

Витамин B-1 (боб, леща, свинско месо)

Витамин B-2 (овес, кисело мляко, мляко)

Витамин B-3 (говеждо, пилешко, сьомга)

Други начини за насърчаване на здравето на очите

Освен билки и витамини, има и други начини за насърчаване на здравето на очите.

Солена вода

Физиологичният разтвор или солената вода е изпитано във времето домашно средство за лечение на проблеми с очите. Алкалната вода помага да се изтеглят мръсотията, секретът от очите, който често блокира слъзните канали, което води до проблеми с очите. Солената вода има и антимикробно свойство. Всичко, което трябва да направите, е да смесите 1 чаена лъжичка сол в половин литър охладена преварена вода, да потопите памучен тампон или чиста кърпа и да избършете очите си. Повтаряйте това няколко пъти дневно за най-добри резултати.

Пакетчета зелен чай

Не само пиенето на зелен чай е полезно за вашето здраве, но и охладените пакетчета чай. Зеленият чай има мощни противовъзпалителни и успокояващи свойства. Поставянето на охладените пакетчета чай върху очите може да успокои възпалението и да намали отока на очите. Това може да помогне и за преодоляване на стреса и релаксация.

Топъл или студен компрес

Компресът е най-лесният и безотказен начин да се отървете от всякакъв вид дискомфорт и болка, свързани с очите. Той помага особено в случай на очни инфекции, като конюнктивит, блефарит или уртикария.

Използвайте овлажнител

Сухият въздух около вас е друга основна причина за болка и дразнене на очите. За облекчение можете да използвате овлажнител. Овлажнителят увеличава съдържанието на влага във въздуха, което от своя страна помага на очите да останат влажни, намалява сухотата, дискомфорта и болката. Ако често се събуждате сутрин с подути очи или чувствате дискомфорт особено сутрин, сложете овлажнител в стаята.

Розова вода

Розовата вода е често срещано домашно средство за лечение на проблеми, свързани с очите. Противовъзпалителните свойства на розовата вода могат да ви помогнат да се отървете от розовите очи, конюнктивита и възпалението. Можете да потопите парче чист памук в розова вода и след това внимателно да разтриете памука върху клепачите.

Алое вера

Противовъзпалителните и антибактериалните свойства на гела от алое вера могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението на очите. Смесете 1 чаена лъжичка пресен гел от алое вера (от листата на алое вера) в 2 супени лъжици студена вода. Вземете памучен тампон и поставете напоените памучни кръгове върху затворените си очи за 10 минути. Избягвайте да поставяте гел от алое вера директно в очите си.

Хидратация

70% от тялото ни е съставено от вода и за да го поддържаме здраво, е важно да пием много течности на ден. Водата помага и за поддържане на очите. Опитайте се да пиете по 2-3 литра вода всеки ден. Ако ви е трудно да пиете обикновена вода, можете да пиете овкусена вода или да ядете хидратиращи плодове като краставица и диня.

Изплаквайте клепачите си

Нежно масажирайте клепачите си с топла вода, за да отпушите слъзните канали. Почиствайте както горните, така и долните си клепачи, а също и миглите си, за да получите облекчение и да се отървете от сухите очи.

Избягвайте замърсители

Опитайте се да стоите далеч от цигарен дим, дим от огън и други видове замърсители. В случай на излагане на вредни въздействия, свързани с работата, носете защитни очила, които могат да помогнат за задържане на влагата в очите, да предотвратят очна инфекция и да намалят дискомфорта. Продуктите за грим, които използвате, също могат да причинят дразнене на очите. Ако страдате от дискомфорт, свързан с очите, избягвайте да използвате грим в продължение на няколко дни. Като цяло не поставяйте грим, докато окото не оздравее.

Защита от слънцето

Директното гледане към слънцето или излагането на всякакъв вид ярка светлина също може да влоши симптомите ви и да направи очите ви сухи. Винаги, когато излизате навън, особено през лятото, носете слънчеви очила. Ако по цял ден гледате телевизия или работите на компютър, правете почивка на всеки час.

Оставете коментар