Шампоани от природата

Шампоани от природата
от август 24, 2023 0 Коментар

Шампоани от природата

Как купувате шампоан за вашата коса? Кое определя избора? Повечето хора го правят по марка, в зависимост от типа коса, дали има някакъв проблем…. При толкова голямо разнообразие от шампоани на пазара обаче, всичко може да бъде доста объркващо.

Всъщност няма нищо сложно. Ако следвате нашето кратко ръководство за избор на правилния шампоан за вашата коса, ще знаете кой е най-добрият за вас.

Разберете вашия тип коса

Ако усещате косата си безжизнена и изтощена, една от причините може да е неправилен продукт, който може да увреди косъма, да направи косата слаба и безжизнена. Освен това не забравяйте, че всеки има различен тип коса и текстура и не всеки шампоан е подходящ за вашия тип коса. Нека да разгледаме какви шампоани трябва да изберете за различните типове коса:

1. Суха коса

Ако имате суха коса, основният ви фокус трябва да бъде върху овлажняването й. Сухата коса се управлява трудно. Това също е признак за увреждане на косата. Тя може да бъде крехка и податлива на цепене, не абсорбира влагата, за да запази текстурата си. Сухата и груба коса се заплита лесно и изисква нежни и подхранващи шампоани на всяка стъпка от грижата за косата.

Винаги помнете, че трябва да изберете хидратиращи и кремообразни шампоани за суха коса. Този тип коса е предразположена към къдрене и изборът на шампоани с овлажняващи съставки помага за поддържане на косата и намаляване на къдренето. Шампоаните за суха коса работят най-добре, когато са последвани от балсам. Подхранващ балсам с изглаждащи свойства на косата помага за задържане на влагата след измиване и контролира накъдрянето.

Препоръчваме: Шампоан от Календула (Невен)

Действие: шампоанът от невен нежно почиства косата, благодарение на меките почистващи вещества. Овлажнява роговия слой на епидермиса, като предпазва косата от изсушаване, ексфолира сухи и увредени кожни клетки. Екстрактът от невен в комбинация с хиалуронова киселина с високо молекулно тегло придава на косата подхранен и здрав вид. Има стягащ и успокояващ ефект, засилва бариерната функция на кожата. Това е най-подходящият шампоан за суха коса и стресиран скалп. Продуктът е с висока бионаличност, заради висококачествени суровини, влизащи в състава му и гарантира добра поносимост.

2. Мазна коса

Излишният себум може да направи косата ви мазна и мръсна. Мазната коса трябва да се мие много често, за да придобие хубав блясък и да се намали омазняването й. Ако вашият шампоан е твърде агресивен, може да увреди косата. Затова е добре да избягвате хидратиращи, овлажняващи и кремообразни формули, които могат да добавят повече влага и мазнина към скалпа. Трябва да търсите балансиращи и укрепващи формули в шампоаните.

Препоръчваме: Шампоан от Чаено дърво с манука и канука

Благодарение на специалните си съставки шампоанът от масла от Чаено дърво, Манука и Канука поддържа скалпа свеж, а косата здрава и блестяща за дълго време. Богат на естествени почистващи агенти, той е особено ефективен за мазна коса и е идеален за ежедневна грижа. Маслото от Чаено дърво е един от най-ефективните природни антисептици, омекотява и успокоява кожата с различни видове увреждания, има свойства за заздравяване на рани, както и изразен противовъзпалителен и антивирусен ефект. Висококачествените суровини гарантират добра поносимост на продукта с висока бионаличност.

 

3. Боядисана коса

Боядисаната коса се нуждае от специални грижи, тъй като е подложена на химическо третиране. Не всички обикновени шампоани действат добре на боядисана коса. Тя се нуждае от допълнителна хидратация и трябва да изберете шампоан, който е специално създаден за нея. Боядисаната коса трябва да се мие на всеки няколко дни. В противен случай може бързо да се обезцвети.

Винаги търсете шампоани с формули без сулфати за вашата боядисана коса. Сулфатите могат да избледнеят цвета на косата ви по-бързо. Безопасните за боядисване шампоани имат по-нисък pH баланс , така че не могат лесно да отворят кутикулата на косъма. Някои шампоани за боядисана коса имат SPF в тях, който помага за защита на косата от излагане на слънце и избледняване на цвета. Също така потърсете шампоани със съставки като аминокиселини и соеви екстракти, които помагат за запазване на цвета на косата.

4. Фина/ тънка коса

Фината коса има естествено копринена текстура и изисква по-малко време за сушене. Но има по-малко обем за стилизиране и по-голяма склонност към омазняване. Ако имате фина коса, трябва да избягвате използването на кремообразни шампоани и да започнете да използвате такива за обем.

Шампоаните за обем са най-леките, могат да изградят тяло в косата ви и да повдигнат кутикулите на косата. Те съдържат съставки като хидролизиран пшеничен протеин, който помага за увеличаване на диаметъра на косъма, което от своя страна прави косата ви обемна. Освен това избирайте шампоани без силикони, тъй като те могат да утежнят фините кичури.

Препоръчваме: Шампоан Viva Active със соли от мъртво море

Комбинацията от соли на Мъртво море с екстракт от кора на върба и хиалуронова киселина с високо молекулно тегло успокоява скалпа, възстановявайки естествения баланс между косата и кожата. Има лечебен и хармонизиращ ефект върху кожата. Намалява  образуването на свободни радикали върху кожата. Овлажнява роговия слой на епидермиса. Предпазва кожата от агресивните влияния на околната среда. Висококачествените суровини гарантират добра поносимост на продукти с висока бионаличност, запазвайки естествения баланс между косата и кожата.


5. Къдрава коса

Ако имате естествено къдрава коса или се къдрите, не можете да третирате косата си по същия начин като всички останали! Затова се уверете, че сте избрали шампоан с високо съдържание на протеини или е специално създаден за третиране на вашия тип коса. Къдравата коса е по-суха поради текстурата си и се влошава при висока влажност. Ако вашите къдрици са хвърчащи, трябва да изберете ултра-хидратиращ шампоан, който помага за намаляване на къдриците и сухотата, без да утежнява косата ви.

Шампоаните могат не само да почистят скалпа и косата, но и да и придадат блясък.

Препоръчваме: Шампоан с мароканска Аргана    

Естествените съставки шампоан "Аргана",проникват дълбоко , хидратира и омекотява кожата на главата на косата. Шампоанът осигурява дългосрочни грижи, подхранване на косата, която оживява и изглежда свежа и еластична.

Шампоанът нежно почиства и ефективно подкрепя здравето на косата, което се дължи на високото съдържание на аргановото масло. Косата получава защита от вредното въздействие на околната среда. Това е оптимална грижа за кожата на главата и възстановяване на структурата на косата от вътрешната страна.

Шампоанът НЕ съдържа натриев лаурил сулфат.

 

Съставки, които трябва да се избягват

Когато избирате правилния шампоан за вашата коса, трябва да имате предвид неговите съставки. Няколко съставки в шампоаните могат да доведат до загуба на коса. Някои от тях могат да бъдат дразнители и да причинят възпаление на скалпа, правейки косата тънка и чуплива. Съставките, които трябва да избягвате в шампоана, са:

Алкохол: Високият процент алкохол в шампоана може да дехидратира косата. Алкохолът силно изсушава и може да отстрани естествените мазнини от косата ви.

Минерално масло: Съставки като минерално масло и вазелин, които се използват като лубриканти, могат да утежнят косата ви.

Сулфати: Натриевият лаурил сулфат (SLS) и амониевият лаурил сулфат (ALS) са двата най-често срещани сулфата, използвани в шампоаните. Те са силни почистващи препарати, които имат добри почистващи и пенообразуващи свойства, които създават богата пяна. Но техният недостатък е, че те могат да направят косата хвърчаща, безжизнена и склонна към заплитане.

Натриев хлорид: Натриевият хлорид, известен също като готварска сол, се използва като сгъстител в шампоани. Може да изсуши косата и скалпа и да причини дразнене на очите и сърбящ скалп. Високите концентрации на натриев хлорид също могат да причинят косопад.

Формалдехид: Формалдехидът е антибиотик, който помага да запазите шампоана си безопасен и стабилен при съхранение. Но високите концентрации на формалдехид могат да причинят контактна алергия и обриви.  .

Пропилен гликол: Пропилен гликолът действа като овлажнител и помага на хранителните вещества да проникнат в скалпа ви. Въпреки това, той може да раздразни скалпа.

Изкуствени аромати и оцветители: Ако имате чувствителна кожа или коса, избягвайте изкуствените аромати и оцветители в шампоаните си. Преминете към шампоани без аромати, за да избегнете дразнене на скалпа.

Какво да изберете?

Много шампоани на пазара имат високи твърдения за чудесата, които могат да направят за вашата коса. Не всички обаче са ефективни. Затова е най-добре да научите малко за съставките в шампоаните и как действат, за да можете да направите информиран избор.

Нашият съвет е да заложите на шампоани с естествени съставки, с натурален състав и качество, гарантирано от производителя.

Сериите шампоани на Vivasan са се доказали със своето действие, чистота и са се наложили като продукти, които са аналог на швейцарско качество. Всички шампоани са хипоалергенни, не съдържат спирт, силикони, парабени, синтетични багрила.

Оставете коментар