Как да се справим с вредните последствия от антибиотиците

Как да се справим с вредните последствия от антибиотиците
от август 26, 2023 0 Коментар

Как да се справим с вредните последствия от антибиотиците

Надали има човек, на който, отивайки на лекар за решение на проблем, свързан с бактериална инфекция, да не му е предписан антибиотик.

Какво лекуват антибиотиците?

Два основни вида микроби могат да разболеят човек: бактерии и вируси. Те могат да причинят заболявания с подобни симптоми, но се размножават и разпространяват болестта по различен начин.

Бактериите са живи организми, съществуващи като единични клетки. Те са навсякъде и повечето не причиняват вреда, а в някои случаи са полезни. Но някои бактерии са вредни и причиняват заболяване, като нахлуват в тялото, размножават се и пречат на нормалните процеси. Антибиотиците действат срещу бактериите, защото убиват тези живи организми, като спират растежа и размножаването им.

Вирусите растат и се възпроизвеждат само след като са нахлули в други живи клетки. Имунната система на тялото може да се пребори с някои вируси, преди те да причинят заболяване, но други (като настинки ) трябва просто да преминат по своя път. Именно затова антибиотиците не действат срещу вируси.

Защо антибиотиците се предписват прекалено много?

Лекарите предписват антибиотици по различни причини. За съжаление често го правят и когато не са сигурни дали дадено заболяване е причинено от бактерии или вируси. Например стрептококът в гърлото е бактериална инфекция, но повечето болки в гърлото се дължат на вируси, алергии или други неща, които антибиотиците не могат да лекуват.

Прекаленият прием на антибиотици може да промени бактериите толкова много, че те да не действат срещу тях. Това се нарича бактериална резистентност или антибиотична резистентност. Някои бактерии вече са резистентни дори към най-мощните налични антибиотици.

Те не действат срещу вируси, които причиняват повечето инфекции на горните дихателни пътища, обикновена настинка или грип.

Истината е, че антибиотикът помага, но наред с това има и нежелани реакции. Те се проявяват по различен начин при всеки човек, но най-честите включват:

Храносмилателни проблеми – гадене, лошо храносмилане, повръщане, диария, подуване на корема или усещане за тежест, загуба на апетит, стомашна болка или спазми. 

Гъбична инфекция - антибиотиците са лекарства, които убиват вредните бактерии. Но понякога те убиват и добрите бактерии, които предпазват хората от гъбични инфекции и нарушават естествения баланс на естествената флора на тялото. В резултат на този дисбаланс приемането на антибиотици може да доведе до гъбична (кандида) инфекция на устата, храносмилателния трак. Симптомите са бели петна по гърлото, бузите, небцето или езика, болка по време на хранене или преглъщане, кървене при миене на зъбите.

Фоточувствителност - колкото и да странно, но приемът на някои антибиотици, може да причини фоточувствителност. В тези случаи избягвайте продължителни периоди на излагане на светлина, особено между 10:00 и 16:00 ч. Използвайте слънцезащитен крем със SPF стойност 15 или повече, когато сте на открито, дори в облачни дни, носете защитно облекло като широкополи шапки, ризи с дълги ръкави, панталони и слънчеви очила, за да ограничите излагането на слънце

Алергии – в много редки случаи антибиотиците могат да причинят алергична реакция, която може да включва ускорен сърдечен ритъм, уртикария или червен, сърбящ обрив, чувство на безпокойство и възбуда, изтръпване и световъртеж, подуване на лицето, устата и гърлото, бързо подуване на устните или под кожата, тежко хриптене, кашлица или затруднено дишане, ниско кръвно налягане.

Как да се справим със страничните ефекти, свързани с антибиотиците:

Приемайте пробиотично кисело мляко и мляко

Когато приемате антибиотици, е силно препоръчително да включите в диетата си кисело мляко с „добри бактерии“. Яденето на кисело мляко, което съдържа „живи бактериални култури“, помага на тялото ви да се възстанови от диарията, един от честите странични ефекти на антибиотиците. Тези живи култури са щадящи червата бактерии, които осигуряват защитен слой в червата и спомагат за генерирането на млечна киселина за извеждане на бактериалните токсини от тялото. Когато приемате антибиотици, просто изяжте киселото мляко или направете смути за добър вкус.

Наред с това включете пробиотик като ФЛОРАМАКС Пробиотик с Витамини. Той възстановява нормалната флора на стомашно-чревния тракт, произвежда млечна киселина, спира растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др.).

Floramax е ефективно средство за елиминиране на дисбактериоза и възстановяване на чревната микрофлора, съдържа 3 вида млечнокисели бактерии: Lb. Casei - casei lactobacteria (2000 милиарда на 100 g); Lb.Salivarius-lactobacteria salivarius (1330 милиарда на 100 g); Lb. Acidophilus - ацидофилни лактобактерии (1000 милиарда на 100 g) и витамини от група B: B1-B2-B6.

Той е подходящ за профилактика на чревна дисбактериоза и кандидоза след прием антибиотици, сулфонамиди, цитостатици, лъче - и химиотерапия, за хора с различни храносмилателни нарушения: метеоризъм, киселини, диария, запек, непоносимост към лактоза, ензимен дефицит. Препоръчва се още при колит, гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Добавете чесън към диетата ви

Чесънът е естествен антибиотик, който помага да се убият вредните микроби без страничните ефекти на антибиотичните лекарства. Освен това съдържа важно съединение - алицин, което предпазва бъбреците и черния дроб от потенциалното увреждане на антибиотиците. Добавянето на чесън към вашата диета и приемането на дневна добавка от 500 mg е полезен начин за детоксикация на тялото ви от вредните остатъци от антибиотици.

Добавка, която може да взимате е АГЛИОКРАТ - Червен Глог и Чесън.


Взимайте добавка с Артишок

Съвременните учени и лекари отдавна познават лечебните свойства на артишока. Дълго време като лечебно растение е бил достъпно само за много богати хора и едва през последните години екстрактите от това растение се използват широко в медицината на Франция, Испания, Швейцария и други европейски страни. Този полезен зеленчук предотвратява развитието на атеросклероза, има очистителен и диуретичен ефект.

Уникалният продукт на Vivasan АРТИШОК ЦИНАРИН - хранителна добавка в течна форма, на базата на екстракт от артишок се препоръчва преди всичко при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Лечебно и профилактично действие на напитката от горчив артишок допринася за образуването на жлъчка, смилането на мазнините, почиства черния дроб, който бива засегнат особено при прием на антибиотици, намалява токсичния ефект върху него. Наред с това насърчава храносмилането, нормализира дейността на червата, извежда от организма отпадъчни продукти и соли.

 

Пийте горещ чай от джинджифил

Независимо дали страдате от диария, гадене или повръщане поради предписани антибиотици, джинджифилът е ефективен при справянето с тези странични ефекти. Пресният джинджифил има антибиотичен ефект срещу патогени, пренасяни от храната, както и срещу респираторни и пародонтални инфекции, а също така е известен с това, че облекчава стомашни и стомашно-чревни неразположения. Пийте чай от джинджифил до три пъти на ден, за да се справите със страничните ефекти от антибиотиците.

Яжте меки храни

Някои от най-често съобщаваните странични ефекти на антибиотиците включват диария, гадене и повръщане. За да се противопоставите на тези проблеми, препоръчително е да ядете само мека храна по време и след курс на антибиотици. Тези видове храни включват сухи бисквити, обикновен хляб, бял ориз и т.н. Ако продължавате да се храните с богати на въглехидрати, сладки и пикантни храни, ще се подложите на много повече сесии на диария, гадене и повръщане като вашия стомашно-чревен тракт няма да може да се справи с изискванията.

 Вземете всички предписани антибиотици според указанията

И не на последно място - някои антибиотици трябва да се приемат само с вода. Но много други трябва да се приемат с храна, което може да увеличи усвояването им и да предотврати стомашно разстройство, което е често срещан страничен ефект на антибиотиците. Трябва да завършите целия предписан курс от антибиотици, дори ако симптомите ви се изчистят. Ако спрете да приемате лекарството по средата на курса, инфекцията може да продължи и бактериите да станат резистентни, причинявайки повече проблеми за вашето здраве.

Оставете коментар