Да намалим естествено холестерола

Да намалим естествено холестерола
от юли 28, 2021 0 Коментар

Да намалим естествено холестерола

Всички сме чували, че нивото на холестерол прогнозира риска от инфаркт и инсулт. Затова, когато се правят кръвни изследвания, стойностите на холестерола се разглеждат с особено внимание.

В последните  години обаче митът за високия холестерол започва да избледнява и все повече лекари се обединяват около твърдението, че високите нива не означават непременно риск за пациента. Разбира се, с известни условности – възраст, общо физическо състояние, начин на живот и хранене, наследствена обремененост и др.

Всъщност холестеролът е вид мазнина, която се съдържа във всички клетки и е структурен елемент в състава на някои важни хормони като тестостерон, кортизол, алдостерон, DHEA, естроген и др. Холестеролът е необходим и за синтеза на витамин D и жлъчния сок.

Лош срещу добър холестерол

Зад сложното обяснение на това, кой е добрия и кой е лошия холестерол, най-лесното обяснение е: (LDL) – наричан "лош холестерол", заедно с триглицеридите, води до образуването на плаки в кръвоносните съдове.

Добрият холестерол (HDL) минава през кръвта, премахвайки вредния холестерол от артериите, за да помогне за подобряване на здравето на сърцето.

Нива на холестерола се определят от два основни фактора. Първият е консумацията на мазнини, които променят нивата на метаболизма на холестерола: главно наситени и транс-наситени мазнини (съдържат се главно в животински храни като тлъсто месо, масло, и сирене, маргарин). Другият основен фактор за нивото на холестерола на човек е генетиката. Реално нивото на холестерола е само един компонент от цялостната риск от развитие на плака в артериите на пациента, известен също като атеросклероза. Факт е, че има хора, които водят здравословен начин на живот, спортуват и консумират малки количества животински продукти, но са с висок холестерол, докато други, без никакви хранителни навици, поддържат ниски нива.

И така, как можете да намалите нивата на LDL холестерола, като същевременно увеличите HDL холестерола, за да поддържате сърцето здраво?

Хранене  

Няма нужда да спазвате диета с нисък холестерол, за да поддържате границите на здравословния LDL холестерол. Просто включете на няколко порции храни, които понижават холестерола. Такива са зехтин, зеленчуци, сурови ядки и семена, сьомга, куркума, чесън,  бобови растения, сладки картофи, зелен чай, авокадо, пълнозърнести храни без глутен.

За да намалите нивата на LDL няма причина да премахвате изцяло хранителните продукти с висок холестерол, каквито са яйцата, червеното месо, млечните продукти и други храни, които могат да бъдат включени умерено като част от здравословната диета.

Вместо това избягвайте захар и рафинирани въглехидрати, алкохол, кофеин, транс мазнини.

Взимайте качествени хранителни добавки

Докато смяната на една диета често е ефективен метод за намаляване на нивата на холестерола, с приемането на различни добавки може да увеличи ефекта още повече. Ето какво може да включите:

1. Рибено масло (1000-2000 милиграма дневно)

Заредено със здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини, рибеното масло е особено полезно, ако рибата не присъства ежеседмично във вашата вечеря. Рибеното масло е ефективно при повишаване нивата на добър HDL холестерол в кръвта, за да изчисти LDL холестерола от артериите.

2. CoQ10 (200-300 милиграма дневно)

Коензим Q10 е коензим, за който е доказано, че е полезен за понижаване на нивата на холестерола. Той действа като премахва излишния холестерол и предотвратява атеросклерозата, за да поддържа артериите чисти.

3. Ниацин (1500 милиграма дневно)

Ниацинът , известен също като витамин В3, често се използва при лечението на висок холестерол. В действителност е доказано, че ниацинът намалява триглицеридите и понижава нивата на LDL холестерол, като същевременно повишава и полезните нива на HDL холестерол.

4. Червен дрожден ориз

Произведен от бял ориз, който е претърпял ферментация, анализ от 13 проучвания показва, че червеният дрожден ориз е ефективен при намаляване както на триглицеридите, така и на LDL холестерола.

Богат на такъв е КОЛЕСТИНА - Холестерол в Норми. Това е хранителна добавка под формата на капсули, която регулира синтеза на холестерол; регулира нивото на триглицеридите; оказва пряко съдоразширяващо действие на съдовете на сърцето; понижава периферното съпротивление, противодейства на спазмите на  артериалните съдовете; увеличава броя на стволовите клетки във вътрешната обвивка на  съдовете; понижава риска от образуването на тромби, способства за разтварянето на тромбите, намалява риска от тромбоза на дълбоките вени; намалява нивото на свободните радикали, намалява податливостта на костите към фрактури.

5. Артишок

Артишокът е богат на баластни вещества, калий, калций, фосфор, мед, магнезий, желязо, натрий; витамин А, В1, В2, С, К; белтъчини, мазнини, въглехидрати, ниацин, фибри. Този вкусен зеленчук е уникален с наличието на цинарин – мощен антиоксидант, който не може да се открие в нито един друг плод или зеленчук.

Цинаринът оказва благотворно действие върху черния дроб, като стимулира отделянето на отпадъчни продукти, оказва пикочогонно действие, ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности, соли и други вредни вещества.

Един от най-добрите начини да се възползвате от качествата му е с прием на АРТИШОК ЦИНАРИН - хранителна добавка в течна форма. Сиропът съдържа екстракти от листа на артишок, лютива мента, тинтява, фенхел; фруктоза и въздейства благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система. Допринася за нормалната функция на черния дроб, жлъчката и храносмилателната система.

 

Етерични масла

Някои етерични масла също могат да окажат влияние върху нивата на холестерола. За най-добри резултати може да дифузирате или да втривате с базово масло в областта на черния дроб.

1. Лавандула - лавандуловото масло намалява стреса и нивата на кортизол, което може да бъде особено полезно за здравето на сърцето.

2. Кипарис - подобно на лавандуловото масло, етеричното масло от кипарис също е доказано, че намалява стреса, за да подобри здравето на сърцето. Също така често се използва за насърчаване на кръвообращението и също помага за понижаване на нивата на холестерола.

3. Розмарин - благодарение на своите антиоксидантни свойства, маслото от розмарин може да намали нивата на липидите в кръвта и да помогне за стабилизиране на кръвната захар.

 

Наред с това заложете на повече физическа активност като аеробни упражнения или кардио тренировките , както и силови тренировки за устойчивост - тежести и упражнения с телесно тегло като клекове, напади са примери за тренировки, които можете да включите към рутината си.

 

Когато говорим за това, как да намалим холестерола, комбинацията от диета и промени в начина на живот са най-ефективният начин. Не е нужно да правите всичко от днес за утре, започнете с малки стъпки и постепенно добавяйте нови и нови здравословни навици.

Оставете коментар