Витамини за очите

Витамини за очите
от септември 01, 2023 0 Коментар

Витамини за очите

Нашите очи са сложни органи, които, подобно на всяка част от тялото, се нуждаят от различни витамини и хранителни вещества, за да функционират правилно.

Очите могат да бъдат засегнати от различни състояния като диабетна ретинопатия , свързана с възрастта макулна дегенерация, глаукома и катаракта. Наред с това фактори като ултравиолетова светлина от слънцето, тютюнопушене или диети, излага клетките на оксидативен стрес и оказва влияние върху здравето на очите.

След определена възраст е необходимо да включите и хранителни добавки за здравето на очите, но наред с това има и няколко ключови витамина за здраве на очите, които да от съществено значение.

Препоръчваме: Специалната комбинация от микроелементи в хранителната добавка "ГРИЖА за ОЧИТЕ" е особено ефективна за превенция срещу появата и развитието на очни заболявания като катаракта или макулна дегенерация. Благодарение на уникалната технология на базираният в Швейцария производител "Gelpell" AG, се гарантира висока бионаличност и биоусвояемост. Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, които допринасят за нормалното протичане на всички метаболитни процеси в организма. Те имат силно антиоксидантно действие и ни предпазват от вредното въздействие, което свободните радикали могат да окажат върху нашия организъм. Ползи от приемa на хранителната добавка на VIVASAN "ГРИЖА за ОЧИТЕ":  спомага за увеличаване на плътността на макулния пигмент, което може да повлияе положително при възрастово свързана макулна дегенерация; антиоксидантно действие срещу проникващите лъчи, които могат да доведат до образуване на свободни радикали; защита срещу вредната синя светлина излъчвана от екраните на всички съвременни устройства; защита на клетките от увреждане.

Суперзвездите на храненето за очите са антиоксиданти, борещи се с болестите, като витамини за очи, които намаляват вредното окисление и предпазват очите. Растителните пигменти като бета каротин и лутеин също се смятат за важни. За да запазите зрението си остро, е добре да включите в менюто си тъмни плодове и зеленчуци—спанак, зеле, къпините. Яжте храни, които хрускат и колкото по-тъмни са, толкова по-добри са те за вас. 

Вижте няколко топ витамина за здравето на очите и най-добрите начини да си ги набавите.

 1. Витамини за здраве на очите - Витамин А

Витамин А играе решаваща роля за зрението, като поддържа чиста роговица , която е външната обвивка на окото ви.

Този витамин също е компонент на родопсин, протеин в очите, който позволява да виждате в условия на слаба светлина.

Дефицитът на витамин А е рядък в развитите страни, но ако не се обърне внимание, може да доведе до сериозно състояние, наречено ксерофталмия - прогресивно очно заболяване, което започва с нощна слепота. Ако дефицитът на витамин А продължи, слъзните канали и очите ви могат да изсъхнат. В крайна сметка роговицата омеква, което води до необратима слепота.

Витамин А може също да помогне за предпазване от други очни заболявания. Проучвания показват, че диети с високо съдържание на витамин А могат да бъдат свързани с намален риск от катаракта и AMD.

2. Витамини за здраве на очите - Витамин Е

Смята се, че много заболявания на очите са свързани с оксидативен стрес , който е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали в тялото.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките – включително очните– от увреждане от свободните радикали, които са вредни, нестабилни молекули.

Седемгодишно проучване при 3640 души с катаракта показа, че приемането на 400 IU витамин Е и ключови хранителни вещества, намалява риска от прогресиране до напреднал стадий с 25 %.

 

Богати на витамин Е храни са ядки, семена и олио за готвене. Сьомгата , авокадото и зеленолистните зеленчуци също са добри източници.

3. Витамини за здраве на очите - Витамин С

Витамин С е вид водоразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода и не се съхранява в тялото, както мастноразтворимите витамини. Витамин С помага за поддържане на добро здраве на очите, тъй като може да помогне за предотвратяване или забавяне на прогресията на катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Тъй като витамин С не се съхранява добре в тялото, това означава, че трябва да приемате този витамин редовно чрез храни или чрез добавки. Витамин С може да се намери в плодове като киви и портокали, както и в ягоди и зеленчуци, включително броколи и картофи. Ползите от витамин С са, че той помага за функцията на имунната система и помага на тялото да абсорбира желязото. Според Medical News Today витамин С е добър витамин за здравето на очите, тъй като помага да се предпази окото от оксидативно увреждане, което допринася за образуването на очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

4. Витамини B6, B9 и B12

B витамините се отнасят до група водоразтворими витамини, които подпомагат функцията на метаболизма и могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD). Тъй като витамините от група В са водоразтворими, това означава, че те не се съхраняват в тялото и трябва да се консумират като част от здравословна и балансирана диета. В6 (пиридоксин) е вид витамин В, който играе роля в поддържането на здрава имунна система и здравето на сърцето. B6 може да се намери в храни като нахут, сьомга, риба тон и листни зеленчуци. B9 (фолиева киселина) е вид витамин B, който помага при образуването на ДНК и РНК и други функции, като растежа на тъканите. В12 (цианокобаламин) е вид витамин В, който помага при различни функции, включително образуването на ДНК и червени кръвни клетки. Той може да се намери в храни като риба, яйца и червено месо. B6, B9 и B12 имат индивидуални ползи за здравето на тялото, но също и когато се консумират заедно като част от здравословна и балансирана диета. Ползите от витамините В включват начините, по които те допринасят за поддържане на здравето на очите. Витамините от група B като B5 и B6 могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), отчасти тъй като помагат за намаляване на нивата на хомоцистеин

 

5. Витамини за здраве на очите - рибофлавин

Ниацинът или В3, подобно на други витамини от група В, са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява и хората трябва вместо това да консумират витамина като част от здравословна диета. Ниамин или витамин B3 може да се намери в храни като домашни птици, риба и кафяв ориз. Основната цел на ниацина в тялото е да помогне за превръщането на храната в енергия. Витамините за очи - ниацинът или витамин B3 могат да помогнат за предпазване на окото от слепота, предизвикана от глаукома, като помагат за предотвратяване на увреждане на клетки на ретината.

7. Витамини за очите - лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са част от семейството на каротеноидите , група от полезни съединения, синтезирани от растенията.

И двата каротеноида могат да бъдат открити в макулата и ретината на очите, където помагат за филтрирането на потенциално вредната синя светлина , предпазвайки очите ви от увреждане

Няколко проучвания показват, че тези растителни съединения могат да предотвратят катаракта и да предотвратят или забавят прогресията на макулна дегенрация.

8. Витамин за очи - Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини. Клетъчните мембрани на вашата ретина съдържат висока концентрация на докозахексаенова киселина (DHA) , особен вид омега-3.

Освен че помагат за образуването на клетките на окото ви, омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства, които могат да играят роля в превенцията на диабетна ретинопатия.

Диети с високо съдържание на мазна риба - като традиционната средиземноморска диета - могат да предпазят от диабетна ретинопатия. Въпреки че тези открития трябва да бъдат потвърдени с повече изследвания, те предполагат, че мастните киселини може да са отговорни за здравето на очите.

Омега-3 мазнините също могат да бъдат от полза за хора със заболяване на сухото око, като им помагат да произвеждат повече сълзи. При това състояние липсата на сълзи причинява сухота , дискомфорт и понякога замъглено зрение.

За да увеличите омега-3 мастните киселини в диетата си, включете богати източници като риба, ленено семе , семена от чиа , соя и ядки. Омега-3 могат да бъдат открити и в масла за готвене като рапица и зехтин, но ако не си набавяте, взимайте добавки.

 

9. Витамини за очи - тиамин

Тиаминът или витамин B1 играе роля в правилната функция на клетките и превръщането на храната в енергия. Той се смята за ефективен за намаляване на риска от катаракта , а наред с това е предложен като потенциално лечение на ранните стадии на диабетна ретинопатия.

Хранителните източници на тиамин включват пълнозърнести храни , месо и риба. В допълнение, тиаминът често се добавя към храни като зърнени закуски, хляб и тестени изделия.

Оставете коментар