Добавките, с които ще победите възпалението

Добавките, с които ще победите възпалението
от септември 04, 2023 0 Коментар

Добавките, с които ще победите възпалението

Възпалението е състояние, което се корени в почти всяко здравословно състояние, с което се сблъскваме днес. От резистентността към загуба на тегло до автоимунно заболяване, то е навсякъде.

Понякога възпалението е отговор на имунната система към нещо, което тялото смята за опасно, като вирус или нараняване. Когато имате хронично възпаление, следствие на здравен проблем, експерти препоръчват да потърсите начини за облекчаването му.

Но как да разберете дали имате или нямате хронично възпаление? Тъй като възпалението може да се прояви в множество области на тялото, симптомите са различни при всеки човек. Някои от най-честите симптоми са:

  • Мозъчна мъгла
  • Хронична болка
  • Храносмилателни проблеми (запек, подуване на корема, газове, диария)
  • Умора
  • Раздразнителност
  • Кожни проблеми (обрив, екзема, псориазис, акне)
  • Загуба на тегло


Хранителните добавки са сред най-ефикасните средства, от които може да се възползвате, ако се борите с хронично възпаление. Днес има много противовъзпалителни витамини и добавки, от които можете да избирате, но предвид разнообразието на пазара е важно да знаете как да изберете най-качествените и ефективни. Когато търсите хранителни добавки срещу възпаление, избирайте такива с висока бионаличност, от доказан производител и със сертификат за качество. Предлагаме ви някои от най-добрите добавки за намаляване на възпалението в тялото и които са се доказали като най-ефективни сред много експерти.

Куркумин

Това безспорно е добавка No 1  в борбата с възпалението. Куркуминът е активното съединение в куркумата, което предлага куп мощни противовъзпалителни свойства. Множество изследвания показват, че куркуминът е полезен за облекчаване на много здравословни проблеми, свързани с възпаление, включително ревматоиден артрит, автоимунни състояния, мозъчни проблеми като деменция .

За да бъде ефективен обаче куркуминът и да действа при възпаление, трябва да се комбинира с пиперин от черен пипер, точно както е в безценната добавка КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН в микрокапсули на Вивасан. Тук освен куркумин и пиперин, има и олеурепин. Това помага да се увеличи бионаличността на куркумина с 2000 процента. В допълнение, усвояването на куркумата се подпомага от технологията Gelpell (микрокапсули).

Куркуминът с олеуропеин подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Той е мощен антиоксидант, доказано силно противовъзпалително и антиалергично средство. От своя страна антиоксидантите предотвратяват окислителните реакции и предпазват клетките от увреждане. Забавя процесите на стареене, предотвратява развитието на сенилна деменция и болестта на Алцхаймер.


Ресвератрол

Този антиоксидант се съдържа в плодове като грозде и боровинки, както и в червено вино и черен шоколад. Ресвератролът е свързан със способността му да понижава провъзпалителните цитокини (5) като TNF-a и CRP. За да се възползвате по най-добрия начин от пълните ползи на ресвератрола, е да го приемате под формата на добавка.

Омега 3

Рибеното масло съдържа две основни омега-3 мастни киселини – докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) – които имат силни противовъзпалителни свойства когато се приемат заедно. Доказано е не само, че тези мастни киселини инхибират провъзпалителния Nf-kb път и могат да подобрят противовъзпалителните медиатори, известни като резолвини в тялото.

Повечето хора не получават достатъчно от тези мастни киселини в диетата си, така че добавките са необходими за намаляване на възпалението. Но много добавки нямат добра бионаличност. Ето защо Vivasan разработи Омега 3 Форте с крил. Продукт с много високо качество, с правилния баланс на Омега, минимална обработка, богат на астаксантин (500 mcg) и витамин D3 (1000 IU).

Съставът както на крила, така и на рибеното масло включва еднакво EPA и DHA. Има обаче една съществена разлика: маслото от крил съдържа фосфатидилхолин (PC). Добавянето на фосфатна група към веригата на мастните киселини опростява храносмилането в тънките черва, като осигурява по-бързо усвояване на веществата от тъканите на мозъка, белите дробове и черния дроб.

Джинджифил

Като една от най-старите противовъзпалителни добавки, коренът от джинджифил се използва от хиляди години заради многобройните си лечебни свойства, включително успокояващо гадене и лошо храносмилане. Също така е с високо съдържание на антиоксидантни съединения, които се борят срещу увреждането на клетките от свободните радикали, което води до хронично възпаление. Поради своите противовъзпалителни свойства, джинджифилът се смята като потенциално средство за превенция на рака.

Друго проучване установи, че добавяне на джинджифил в ежедневието може да намали провъзпалителните цитокини IL-6 и CRP при жени с хронично възпаление, дължащо се на рак на гърдата. Можете да намерите джинджифил под формата на добавка или да купите пресен корен от джинджифил, за да добавите към рецепти или да накиснете в гореща вода за чай.

Витамин С

Редица проучвания свързват ниския витамин С с възпалителни състояния. Имайки предвид, че възпалението е част от имунния отговор на тялото и че витамин С играе толкова голяма роля за здравата имунна система, има смисъл, да включим добавка с ежедневната диета.

Това, което го прави един от най-добрите витамини за възпаление, са неговите мощни антиоксидантни способности, които намаляват възпалението чрез неутрализиране на свободните радикали, за да спрат клетъчните увреждания.

Витамин D

Витамин D е пренебрегван, но има способността да потиска възпалителните процеси. Ниските нива са свързани с възпалително-автоимунни състояния като Множествена склероза, болест на Паркинсон, диабет тип 1 , възпалителни заболявания на червата , болест на Грейв и ревматоиден артрит.

За съжаление, витамин D е един от най-често срещаните хранителни дефицити. Въпреки че е възможно да си набавим витамин D чрез храната и слънцето, много от нас не прекарват достатъчно време на открито или не ядат достатъчно храни, богати на витамин D.

Тъй като витамин D е мастноразтворим, е добре да го комбинирате със здравословни мазнини в диетата или други мастноразтворими витамини за облекчаване на възпалението. Много добър избор като противовъзпалителна добавка е D3 с витамин K2 - друг популярен дефицит на хранителни вещества - за да се възползвам от синергията на витамините, тъй като те подобряват усвояването един на друг.

Екстракт от зелен чай

Дори да не обичате зелен чай, няма причина да не се възползвате от безценните качества на напитката, но под формата на…таблетки. Той е полезен поради високото съдържание на епигалокатехин-3-галат (EGCG). EGCG е антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства поради способността му да се бори с увреждането на вашите клетки от свободните радикали и способността му да активира противовъзпалителния път на Nrf-2. Доказано е също, че зеленият чай активира рецептори, които могат да помогнат за подобряване на възпалителни състояния като МС.

Зелен Чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене е универсален антиоксидант, съдържащ екстракт от зелен чай и мента, селенови дрожди, витамини С+Е, бета-каротин, фруктоза. Укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, повишава защитните сили и имунитета на организма, понижава нивото на вредните липиди. Влияе благоприятно на ендокринната система, черния дроб, кожата, предотвратява преждевременното стареене.

 

Черен кимион

Черният кимион е невероятно растение! В продължение на много векове черният кимион (Nigella sativa) под формата на семена (на прах) и масло е бил широко използван от милиони хора по света, особено в Азия, Африка и Близкия изток.

Маслото от черен кимион, което е част от Нигенол, съдържа голямо количество витамин Е, омега 3 и омега 6 мастни киселини, които предпазват клетките на тялото от разрушаване от свободните радикали.

Съвременни изследвания показват, че черният кимион разширява бронхиалните пътища, унищожава микробите, регулира кръвното налягане и предизвиква обилна жлъчна секреция. Нигенол възстановява и поддържа имунната и хормоналната система, има противовъзпалителен ефект на локално ниво, премахва симптомите на настинка (хрема, кашлица, слабост), има положителен ефект при всяка форма на атопичен дерматит, идиосинкразия, възстановява кожата имунитет, има мощен антиоксидантен ефект, намалява риска от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, премахва застояли кожни процеси.

Преминете към противовъзпалителна диета

Първата стъпка към борбата с възпалението чрез диета е премахването на нездравословните храни, които са пълни с преработена захар и други противовъзпалителни добавки, и замяната им с чисти, цели храни като растителни здравословни мазнини, уловена риба и зеленчуци. Това обаче не спира само дотук.

Много здравословни храни могат да предизвикват възпаление при хора с хранителна непоносимост и чувствителност. Когато разберете кои храни предизвикват възпаление, можете да спечелите битката срещу възпалението. Тъй като няма една правилна диета за всички хора, препоръчително е да направите елиминационна диета - златният стандарт, за да разберете кои храни не са добри за вас.

Управлявайте нивата на стрес

За съжаление стресът често може да е причината за възпалително-автоимунни състояния на много хора. Може да ядете всички правилни неща и да приемате правилните добавки за възпаление, но ако храните тялото си с част от стреса всеки ден, това няма да има голяма разлика.

Включването на ежедневна практика за успокоение, като дишане, медитация или водене на дневник, може да ви помогне да се върнете към настоящия момент, когато стресът започне да ви връхлита. Също така е важно да оцените взаимоотношенията си в работата и личния живот, за да поставите здравословни граници, ако е необходимо.

 

Оставете коментар