Синдром на поликистозните яйчници – диагноза, която не е присъда

Синдром  на поликистозните яйчници – диагноза, която не е присъда
от септември 20, 2023 0 Коментар

Синдром на поликистозните яйчници – диагноза, която не е присъда

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е най-разпространеното ендокринно заболяване сред жените в репродуктивна възраст. Симптомите обикновено включват кисти на яйчниците, нередовен цикъл, акне, косопад, наддаване на тегло без конкретна причина.

Причините за СПКЯ са сложни, но ключови фактори са инсулиновата резистентност и регулирането на хормоните.

За щастие тези фактори могат да бъдат облекчени чрез промени в начина на живот и хранителни добавки, но няма универсален подход за лечение.

На първо място трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате каквото и да е алтернативно лечение, за да обсъдите възможните дозировки, странични ефекти и взаимодействия.

Ето какви подходи може да предприемете, за да облекчите симптомите на СПКЯ.

Промени в диетата

Храненето с подходящи храни и избягването на определени съставки може да помогне да се справите със симптомите. Важно е да консумирате храни, които помагат за регулиране на хормоните и менструалния цикъл, да избягвате преработени, консервирани храни, които могат да допринесе за възпаления и инсулинова резистентност.

Избирайте храни, които са възможно най-близо до естественото си, непреработено състояние. Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите растения са пълноценни храни, които можете да добавите към диетата си. Така ендокринната система може по-добре да регулира кръвната захар.

Въглехидратите и протеините оказват влияние върху енергията и нивата на хормоните. Консумацията на протеини стимулира тялото да произвежда инсулин. Непреработените храни с високо съдържание на въглехидрати могат да подобрят инсулиновата чувствителност. Вместо да се опитвате да спазвате нисковъглехидратна диета, съсредоточете се върху набавянето на достатъчно здравословни протеини. Изберете растителните източници на белтъчини, като ядки, бобови растения и пълнозърнести храни.

Тъй като СПКЯ се счита за хронично възпаление на ниско ниво, добавянето на противовъзпалителни храни към диетата може да помогне за облекчаване на симптомите. Добър вариант е да включите средиземноморската диета. Зехтинът, доматите, зеленолистните зеленчуци, мазните риби като скумрия и риба тон, както и ядките се борят с възпалението.

Наред с това е добре да увеличите приема на желязо, който да помогне в случай на по-силно кървене по време на цикъл. Добър вариант в този случай е да включите и Черна Боровинка Витал на Vivasan – течна хранитена добавка с много висока биоусвояемост. Приемайте седмица преди цикъл, както и по време на самия цикъл, за да избегнете риска от анемия. Заедно с това може да добавите към диетата си богати на желязо храни като спанак, яйца и броколи.

При жени, страдащи от СПКЯ е важно да увеличат приема на магнезий. Такъв има в бадемите, кашуто, спанакът и бананите, но количествата, които трябва да ядете, за  да си набавите необходимата доза е много голямо. В този случай добър вариант е да включите Магнезий на прах. Той се разтваря в чаша течност и се усвоява много бързо от организма.

Сред препоръките, които експертите дават за жени със СПКЯ е да увеличат приема на фибри, за да подпомогнат храносмилането, както и да изключат кафето. Доказано е, че консумацията на кофеин може да бъде свързана с промени в нивата на естрогена и поведението на хормоните. Ако не можете без кафе, изберете безкофеинова алтернатива, например билков или зелен чай. Пробиотичните свойства на комбуча също могат да бъдат полезни.

За зеления чай е доказано, че подобрява инсулиновата резистентност. Той може също така да помогне за регулиране на теглото при жени със СПКЯ. Ако не харесвате вкуса на зеления чай или просто не пиете чай, изберете Зелен чай със селен. Това е хранителна добавка под формата на вкусни таблетки за смучене, които ви зареждат с голяма доза антиоксиданти и дават свойствата от консумацията на няколко чаши зелен чай.

Добавки

Както вече казахме, здравословният начин на живот, осъзнатите промени и малките стъпки, които правим за здравето си всеки ден са изключително важни, за да се справим с всеки здравословен проблем, включително и СПКЯ. Хранителните добавки са още един важен елемент, който си заслужава да включим. Когато добавката е качествена, правилно подбрана и съобразена с конкретното състояние, тя носи само и единствено ползи. 

Фито 40 е хранителна добавка със соеви изофлавони и ленено масло. Източник e на изофлавони, Омега-3 мастни киселини, лигнани, калций, магнезий, витамини С, Е и фолиева киселина.

Основното му действие се дължи на наличието на изофлавони, получени от генетично немодифицирани соеви зърна, които имат фитоестрогенен ефект. В медицината соевите изофлавони се използват като средство за понижаване на кръвното налягане, укрепване на сърдечно-съдовата и нервната системи, намаляване на "приливите" по време на менопаузата. Соевите изофлавони нормализират хормоналния фон и по този начин предотвратяват процесите, водещи до неконтролиран клетъчен растеж (хиперпластични процеси) в човешкото тяло, което предотвратява появата на злокачествени новообразувания.

 Вечерната иглика отдавна се познава като женската билка, която помага при множество проблеми, а СПКЯ не прави изключение. Една от най-добрите добавки, които може да намерите на пазара е Форевър Янг на Вивасан. Тя е под формата на капсули за по-лесен прием и по-добра бионаличност. Маслото от вечерна иглика в капсулите Forever Young са източник на гама-линоленова киселина (GLK). Дефицитът на тази мастна киселина се отразява негативно на имунната система. Според многобройни проучвания нивото на GLK в тялото на жените, които страдат от ПМС, обикновено е значително намалено. С възрастта, поради промени в хормоналния фон, тялото ни губи някои естествени способности, което причинява сухота на лигавиците на тялото, а сухотата в очите е често срещано явление дори сред по-младите хора. 

Гама-линоленовата киселина, за разлика от другите ненаситени мастни киселини, улеснява нашето тяло да произвежда простагландини, които са много важни за нормалното функциониране на много органи. Досега не е известно нито едно растение, което да съдържа гама-линоленова киселина в толкова голямо количество (10%).

Масло от семената от нар не е познато много на пазара у  нас, но имат изключително полезни качества и носят много ползи за женското здраве. Маслото от нар дължи много от качествата си на наличието на фитоестрогени в него, които са подобни на естествените естрогени, произвеждани в човешкото тяло. Може би затова много жени смятат, че използването на масло от нар облекчава протичането на менопаузата и ПМС и може да ревитализира и възстанови зрялата кожа. Експерти препоръчват прием на Форевър Янг в комбинация със семена от Нар.

 

Инозитол

Инозитолът е витамин от група В, който може да помогне за подобряване на инсулиновата резистентност. Установено е също, че помага за плодовитостта в някои случаи на СПКЯ.

Хром

Хромовите добавки могат да подобрят индекса на телесната маса, което може да помогне при СПКЯ. Те могат също така да стабилизират инсулиновата резистентност, като помагат на организма да метаболизира захарта.

Канела

Канелата идва от кората на канелените дървета. Доказано е, че екстрактът от канела има положителен ефект върху инсулиновата резистентност. Канелата също така може да регулира менструацията при жени със СПКЯ.

Куркума

Активната съставка в куркумата се нарича куркумин. Куркумата е не само мощно противовъзпалително средство, но е доказано, че помага и за намаляване на инсулиновата резистентност. За да се възползвате от безценните качества на куркумата обаче, трябва да я комбинирате с пиперин и олеурепин – две състваки, които ще намерите в един уникален за българския пазар продукт –КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН в микрокапсули.

Цинк

Цинкът е микроелемент, който може да повиши плодовитостта и имунната ви система. Прекомерният или нежелан растеж на косата и алопецията могат да се подобрят с цинкови добавки.

Можете също така да консумирате червено месо, боб, дървесни ядки и морски дарове, за да получите повече цинк в диетата си.

СПКЯ не трябва да бъде приеман като опасна неизличима диагноза. Когато се вземат навременни мерки, когато се предприемат малки, но целенасочени стъпки, резултат винаги ще има.

Оставете коментар