Ацерола и още храни - шампиони по витамин С

Ацерола и още храни - шампиони по витамин С
от октомври 07, 2023 0 Коментар

Ацерола и още храни - шампиони по витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който оказва влияние върху цялостното благосъстояние на човек, включително имунитет, когнитивно здраве, здравето на кожата и здравето на сърдечно-съдовата система . Тъй като е водоразтворим витамин, тялото ви няма да го съхранява за дълги периоди от време, което означава, че е важно да приемате добавки като Имун фит с мед от манука или да включвате повече храни с витамин С в диетата си.

И така, колко витамин С ви трябва? Според Националния здравен институт, препоръчителната дневна доза за витамин С е 90 mg за възрастни мъже и 75 mg за възрастни жени. Бременните жени трябва да се стремят към 85 mg, докато кърмещите жени трябва да получават 120 mg. Пушачите трябва да консумират поне 35 mg повече от непушачите.

Повечето хора се сещат за портокалите, когато става въпрос за витамин С, но има много други чудесни плодове и зеленчуци, които съдържат подобни количества или дори повече. Ето кои са топ храните с богато съдържание на витамин С.

Ацерола богата на витамин С

1 чаша ацерола: 1644 mg

Числата не лъжат – черешите ацерола са най-добрият хранителен източник на витамин С. Можете да си набавите този вкусен плод под формата на сок и прах, когато не е сезонът.

 

Гуава богата на витамин С

1 чаша гуава: 377 mg

Гуава съдържа също калий , манган, фолиева киселина и фибри.

Чушки, богати на витамин С

1 чаша: 190 mg – 341 mg

Чушките подхранват тялото ви с витамин С, както и с бета-каротин, антиоксидант, известен със своите свойства за здраве на зрението. Насладете се на зелени, червени, жълти или оранжеви чушки като здравословна закуска с авокадо или извара или ги добавете към любимата си рецепта.

 

Киви, богато на витамин С

1 чаша киви: 167 мг

Кивито е страхотна добавка към смутита или купички с кисело мляко, и има защо. Те доставят повече от два пъти повече витамин С от дневната препоръка. Кивито също съдържа флавоноиди и калий за допълнителни ползи.

 

Портокали, богати на витамин С

1 чаша портокал: 96 мг

Дори и да не са най-добрият вариант, портокалите все пак имат много витамин С. Насладете се на чаша портокалов сок или купа портокалови резени и ще получите много витамин С за деня.

Ягоди, богати на витамин С

1 чаша ягоди: 89 мг

Ягодите са едни от най-полезните за вашето здраве плодове. Заедно с витамин С, те доставят други ключови антиоксиданти и са добър източник на фибри.

Папая богата на витамин С

1 чаша: 88 мг

Папаята е чудесен източник както на витамин С, така и на витамин А. Те също така съдържат полезни ензими като папаин. Добавете едно към кисело мляко, смутита, овесени ядки или извара за допълнителен вкус.

Кейл, богат на витамин С

1 чаша: 87 мг

Всички тъмни листни зеленчуци съдържат големи количества витамин С, но кейлът е най-добрият вариант. Използването му като основа в салати или смутита ще ви даде дневната доза витамин С, както и други ключови хранителни вещества като витамин А.

Броколи, богати на витамин С

1 чаша: 81 мг

Децата може и да не са фенове, но зеленчукът е пълен с основни хранителни вещества като витамини C и K. Добавете го към месото за гарнитура.

Ананас, богат на витамин С

1 чаша ананас: 79 mg

Подобно на папаята, ананасът е вкусен тропически плод, който доставя добро количество витамин С. Той също така съдържа бромелаин, който е известен с поддържането на здравето на храносмилането. Добавете ананас към вашето смути или го изпийте като сок.

 

Брюкселско зеле богато на витамин С

1 чаша брюкселско зеле: 75 мг

Независимо дали искате да ги използвате като основа за салата или да ги приготвите като гарнитура, брюкселското зеле е пълно с основни хранителни вещества. Заедно с витамин С, то съдържат витамини К и А, фолат, калий, манган и фибри.

Оставете коментар