За етеричното масло от канука и в кои продукти може да го откриете

За етеричното масло от канука и в кои продукти може да го откриете
от август 04, 2021 0 Коментар

За етеричното масло от канука и в кои продукти може да го откриете

Знаете ли какво е канука? Ако досега не сте чували за това чудно растение, време е да разберете. И с основателна причина. Канука е една от съставките в етеричното масло от чаено да дърво на VIVASAN, което го прави уникално и му придава неповторими качества.

Родом от Нова Зеландия, канука е диво растящо растение, високо ценено от маорите (местно население) в помощ на храносмилането и като противовъзпалително средство при рани. Те варят листата и ги пият като чай, за да намалят треската, както и при проблеми с уринирането. Освен това, дъвчат млади издънки за лечение на дизентерия и диария. Кората се вари, а  получената течност се употребява за лечение при запек, за насърчаване на добър нощен сън лечение на леки порязвания и изгаряния.

Укрепващите здравето свойства на Канука все още се използват в съвременната ароматерапия, а една от най-популярните му употреби е в ревитализиращи смеси за подпомагане на тялото след боледуване. Смята се също, че лекият, освежаващ аромат на растението изчиства ума и пречиства духа, облекчава стреса. Eтеричното масло от канука традиционно се използва при болка, възпаление, при кожни проблеми, лечение на микробни инфекции и като парфюм.

Етеричното масло от канука се получава след парна дестилация на листата, клонките и клоните на Kunzea ericoides. Полученото масло е бледожълто на цвят и има мек, свеж, тревист аромат с флорални и цитрусови нотки. То е прекрасна алтернатива на маслото от чаено дърво, може да се похвали с много подобни ползи за здравето, но има по -деликатен аромат.

Етеричното масло от канука е от семейство Мирта, което включва също чаено дърво (Melaleuca alternifolia), евкалипт, карамфил и манука. Канука е мощно етерично масло, наричано още „бяло чаено дърво“ и подобно на своите „събратя“ манука и чаено дърво, притежава много сходни ползи за здравето. Въпреки че канука не е толкова известно, то е не по-малко мощно.

Известно е, че етеричното масло от канука има противогъбични, противовъзпалителни, антибактериални, аналгетични и антисептични свойства. То  се отличава и с висок процент А-пинен, известен със способността си да прочиства синусите, да увеличава притока на кислород към белите дробове.

Как да използваме етерично масло от канука

Етеричното масло от канука може да се използва както локално, така и ароматно. Ето и още ползи, които носи то:

Намалява пърхота

Това доста неприятно не само от естетична гледна точка състояние може да стане причина дори за инфекции, но за щастие, етеричното масло от канука може да помогне. Просто добавете капка или две от това масло към шампоана си и измийте както обикновено. Можете също така да добавите няколко капки от маслото към чаша топла вода и да изплакнете скалпа.

Какво да използвате: Шампоан от Чаено дърво с манука и канука, 200мл.

При акне

Често причина за акнето са бактерии. И тъй като маслото от канука има мощни антибактериални качества, може да намали пъпките и да изчисти кожата. Смесете няколко капки етерично масло от канука с базово масло (например жожоба) и нанесете директно върху акнето с памучен тампон. Можете също така да добавите няколко капки към овлажнител без аромат, ежедневното си почистващо средство или да смесите с вода и да използвате за изплакване.

Какво да използвате: Тоник с Чаено Дърво, Манука и Розалина

Предотвратява инфекции при леки рани

Леки наранявания, изгаряне, ухапване, протриване…те са често част от ежедневието, а етеричното масло от канука може да бъде верен помощник, защото намалява шансовете за развитие на инфекция и ускорява времето за заздравяване. Мощните антисептични, противогъбични и антибактериални свойства се борят с вредните патогени и поддържат раната чиста. Аналгетичните свойства на етеричното масло от канука помагат за облекчаване на болката.

За лечение на леки рани, смесете няколко капки етерично масло от канука с базово масло и нанесете върху засегнатите области.

Какво да използвате: Крем Чаено Дърво

За лечение на кожни състояния

Противогъбичните и антибактериални свойства на етеричното масло от канука помагат в борбата с трихофития, микоза, обриви и други кожни заболявания. Противовъзпалителните свойства също помагат за лечение на псориазис и екзема. Просто смесете няколко капки масло от канука с база и нанесете върху засегнатите области. Ако имате проблем, който обхваща по -голяма площ от тялото ви, можете също да добавите няколко капки масло във ваната и да се потопите за 15-20 минути.

Какво да използвате: Крем Чаено Дърво

При мускулни и ставни болки

Етеричното масло от канука може да помогне за облекчаване на мускулни и ставни болки. За да облекчите възпалените мускули, смесете няколко капки с базово масло и внимателно масажирайте върху възпалените области. Друга възможност е да добавите няколко капки в релаксираща вана.

 

Подобрява дихателната функция

Ако страдате от кашлица, настинка, алергии или други дихателни заболявания, етеричното масло от канука може да помогне. Най-добрият начин да се възползвате от качествата на маслото от канука е да дифузирате. При по – сериозни състояния, сложете няколко капки към купа с вряла вода и покрийте главата с кърпа и вдишайте парите за около пет минути.

Какво да използвате: Етеричното масло от чаеното дърво с канука и манука на VIVASAN

Облекчава стреса и тревожността

А-пиненът играе голяма роля в „горското къпане“. Това е концепция, възникнала в Япония, според която, ако отделяме малко време за свързване с природата в горска среда може да подобри настроението и общото благосъстояние.

Доказано е, че „горското къпане“ може да помогне за понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане, да подобри настроението и да засили функцията на имунната система.

Вдишването на масло от канука може да се разглежда като ходене през гората, благодарение на ефекта на А-пинен. Всеки път, когато се чувствате стресирани или претоварени през целия ден, пуснете дифузер с това масло в дома си или нанесете малко количество зад ушите и на китките си.

Какво да използвате: Етеричното масло от чаеното дърво с канука и манука на VIVASAN

Намалява миризмата

Миризмата на тялото се причинява от бактерии, а етеричното масло от канука има мощни антибактериални свойства. За да се радвате на свежо и чисто ухание, добавете етерично масло от канука в домашно приготвени сапуни и дезодоранти. Антибактериалните свойства са в помощ за справяне с миризмата, като добавят възхитително свеж, цветен, тревист аромат. Можете също така да използвате това етерично масло като естествен парфюм или да добавите 10-15 капки в бутилка със спрей, пълна с вода и да използвате като естествен освежител за помещения.

Какво да използвате: Душ гел с масла от Чаено дърво, Манука и Канука, 200мл.

Насърчава съня

Успокояващите ефекти на етеричното масло от канука могат да помогнат за подобряване на съня за тези, които страдат от безсъние или неспокоен сън. Просто пуснете дифузер с етерично масло от канука в стаята около 20 минути преди лягане. Можете също така да добавите няколко капки към спрей бутилка, пълна с вода, и внимателно да напръскате калъфките и чаршафите.

 

Как да използвате етерично масло от канука?

Етеричното масло от канука се комбинира добре с етерични масла от кедрово дърво, лимон, лавандула, лимонова мирта и сандалово дърво.

Можете да го използвате самостоятелно или да създадете смес от масла, за да подобрите допълнително лечебните му свойства. Може да се използва в дифузер, като естествен парфюм или да се добави към домашно приготвени сапуни, шампоани, почистващи препарати, овлажнители, масажни масла и дезодоранти.

Етеричното масло от канука е невероятно универсално и има различни начини да се възползвате от неговите лечебни свойства, а един от най-добрите е като част от етеричното масло от чаено дърво на VIVASAN.

 

Оставете коментар