Здравето на сърцето – въпрос на профилактика

Здравето на сърцето – въпрос на профилактика
от октомври 18, 2023 0 Коментар

Здравето на сърцето – въпрос на профилактика

Живеем в свят, в който сме засипвани от информация откъде ли не. Понякога съветите как да решим даден проблем, как да си помогнем са толкова много, толкова разнообразни и объркващи, че в крайна сметка не намираме еднозначен отговор. Когато говорим за здравето на сърцето обаче няма вариант, в който да действаме на принципа „проба-грешка“, дори за неща като хранителните добавки.

Ето защо днес решихме да ви покажем няколко доказани и ефективни добавки, които може да включите като превенция за здравето на сърцето. Може би не е необходимо да казвам, че всяка една, колкото и безобидна да е, трябва да бъде консултирана с лекуващия ви лекар. Наред с това ще ви дадем и няколко съвета за цялостния начин на живот. И дори да се радвате на здраво сърце, да имате достатъчно енергия и сила, не забравяйте  - превенцията е ключова за дълголетието.

Хранителните добавки не лекуват. Те може да бъдат витамини, минерали, билки или други растения, аминокиселини (индивидуалните градивни елементи на протеина) или части от тези вещества. Могат да бъдат под формата на хапчета, капсули, таблетки или течна форма и допълват (обогатяват), но не трябва да се считат за заместител на храната.

Преди това, нека да видим кои са най-честите причини, които водят до проблеми със  сърдечно-съдовата система. ако се припознаете в няколко от тях, в добре да вземете мерки.

Това са:
хроничен стрес, остър стрес
нарушения на липидния метаболизъм (генетично определени от 8-70%),
естроген-зависими прояви на атеросклероза,
ранна менопауза
хиперурикемия (нарушаване на метаболитните процеси, което води до повишаване на съдържанието на пикочна киселина в кръвта),
затлъстяване и наднормено тегло
диабет тип 2,
хронични болести,
лоши навици,
небалансирана диета
недостатъчна физическа активност,
генетични заболявания,
хронични заболявания (диабет, затлъстяване, бъбречни заболявания и др.).

Ето кои добавки е добре да включите като профилактика за здравето на сърцето:

1. Мултивитамини и минерали

Витамините и минералите, приемани в подходящи дози, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Пълноценните храни трябва да бъдат основният източник на хранителни вещества и изследванията показват, че много хора не спазват препоръчителните дози.

Една добавка не може да компенсира нездравословните хранителни навици, но понякога дори такива, които имат здравословни хранителни навици, се затрудняват да си набавят всички плодове, зеленчуци и други здравословни храни, от които се нуждаят. Набор от витамини и минерали, които да запълват дефицитите е всичко, от което се нуждаете, за да  сте сигурни, че сте правите нещо за здравето на сърцето.

Нашият избор: Мултивитамини Аll day Fit

2. Коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10) е вещество, подобно на витамин. Намира се във всяка клетка на тялото. Вашето тяло произвежда CoQ10 и клетките ви го използват, за да произвеждат енергия, от която тялото ви се нуждае за растеж и поддържане на клетките. Освен това функционира като  антиоксидант , който предпазва тялото от увреждане, причинено от вредни молекули. CoQ10 естествено присъства в малки количества в голямо разнообразие от храни, но нивата са особено високи в органични меса като сърце, черен дроб и бъбреци, както и говеждо, соево масло, сардини, скумрия и фъстъци.

Коензимите помагат  на ензимите  да работят за защита на сърцето и скелетните мускули.

Смята се също, че CoQ10 помага при сърдечна недостатъчност, както и повишава енергията и ускорява възстановяването от упражнения. Някои хора го приемат, за да помогнат за намаляване на ефектите, които някои лекарства могат да имат върху сърцето, мускулите и други органи.

3. Viva PYH Vivasan - водноразтворим доматен концентрат II

Toва е незаменим помощник на вашето сърце, кръвоносни съдове и цялата кръвоносна система. Tова е уникална за пазара добавка, разработена от Vivasan. За добавката компанията използва иновативната технология за микрокапсулиране Gelpells, която насърчава висока бионаличност на активното вещество (абсорбция).

Доказано е, че ежедневният прием на биологично активна хранителна добавка VIVA PYH помага на организма да подобри кръвообращението, подпомага работата на сърцето и мозъка, предотвратява някои заболявания, свързани с възрастта, и да удължите вашата активна младост!

Viva PYH е създаден на базата на натурален водоразтворим доматен концентрат (по патентована формула) WSTC.

Основно предимство е, че това е напълно натурален билков препарат, с висока бионаличност на активните компоненти, не пречи на процесите на кръвосъсирване и агрегация на тромбоцитите при различни съдови увреждания, не предизвиква заплаха от кървене, язви, не предизвиква алергични реакции, съвместим е с други лекарства.

4. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 полиненаситени мастни киселини се намират в масла от определени видове риба, зеленчуци и други растителни източници. Тези мастни киселини не се произвеждат от тялото и трябва да се консумират с храната или чрез добавки, често „рибено масло“.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини действат като намаляват производството на триглицериди в организма. Високите нива на триглицериди могат да доведат до коронарна артериална болест , сърдечни заболявания и инсулт. Омега-3 полиненаситените мастни киселини, използвани заедно с диета и упражнения, помагат за понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта.

В проучване, пациенти с хронична сърдечна недостатъчност, които приемат добавка с рибено масло са довели до малко, но статистически значимо намаление в броя на пациентите, които са починали или са били хоспитализирани по сърдечно-съдови причини. В друго двойно-сляпо проучване добавките подобряват сърдечната функция и намаляват броя на хоспитализациите при някои пациенти.

Нашият избор – Омега Форте с Крил/ Омега плюс.

5. Магнезий

Ниските нива на магнезий могат да бъдат предсказател за сърдечни заболявания, разкриват изследвания . Ниският магнезий се свързва със сърдечно-съдови рискови фактори като: високо кръвно налягане , натрупване на артериална плака, калцификация на меките тъкани, холестерол и втвърдяване на артериите.

Пациентите с бъбречно заболяване трябва да бъдат внимателни с магнезия, и да разговарят с лекуващия си лекар.

6. L-карнитин

L-карнитинът е  аминокиселина  , необходима за транспортиране на мазнините в митохондриите (мястото в клетката, където мазнините се превръщат в енергия). Адекватното производство на енергия е от съществено значение за нормалната сърдечна функция.

Няколко проучвания, използващи L-карнитин, показват подобряване на сърдечната функция и намаляване на симптомите на стенокардия.

Хората със застойна сърдечна недостатъчност имат недостатъчна оксигенация на сърцето, което може да увреди сърдечния мускул. Такова увреждане може да бъде намалено чрез приемане на добавки с L-карнитин.

Приемът на L-карнитин може също да помогне за намаляване на щетите и усложненията след инфаркт.

7. Зелен чай

Зеленият чай се приема от векове и се използва като вероятно ефективно средство за лечение на висок холестерол. Доказано е, че зеленият чай понижава нивата на общия холестерол и LDL холестерола според няколко предварителни и контролирани проучвания.

В проучване сред 40 530 възрастни японци е установено, че тези, които пият най-много зелен чай - 5 или повече чаши на ден са по – здрави и защитени от редица заболявания като сърдечни заболявания, инсулт и други.

Сега, след като знаете всички безценни ефекти от зеления чай, може би искате да го включите в ежедневието си. Истината е, че не всеки може да пие по 5-6 чаши от напитката, което е средното количество, за да се възползвате от предимствата му. Ето защо VIVASAN създаде един уникален продукт - Зелен чай с мента- суперконцентриран продукт под формата на таблетки.

Това, което отличава този чай от останалите на пазара е, че е получен като екстракт от листата по специален метод на извличане (т.нар. квинтесенция). За най – добър ефект таблетката се смуче. Така активното вещество на лекарството бързо прониква в кръвообращението, като упражнява своя ефект.

Ефективността на една таблетка е равна на няколко чаши зелен чай.

 Зеленият чай от мента на VIVASAN е ефективно оръжие в борбата със свободните радикали, като основна роля в това играе комплексът от антиоксиданти – селен, витамини Е и С, която е в състояние напълно да неутрализира различни видове свободни радикали и да предотврати преждевременното стареене, възпаления и рак.

8. Чесън

Освен че прави храната вкусна за много хора, чесънът, приеман през устата като добавка, се използва като вероятно ефективна помощ при лечение на високо кръвно налягане и коронарна артериална болест.

Чесънът може да повлияе на съсирването на кръвта и може да увеличи риска от кървене. Ако се нуждаете от операция, стоматологична работа или медицинска процедура, спрете приема на чесън поне две седмици по-рано.

Нашият избор: Аглиократ

 

Съвременната сърдечно-съдова профилактика включва определяне на индивидуалните рискове от сърдечно-съдови заболявания и избор на немедикаментозни интервенции и разработване на планирани методи за нормализиране на състоянието.

Балансирайте диетата по отношение на калории и хранителни вещества, 5 порции зеленчуци и плодове на ден (например 1 порция = 1 ябълка или 1 морков)

Пийте вода - 30-40 мл на 1 кг тегло на ден

Премахнете лошите навици - тютюнопушене, пристрастяване към алкохол, кафе, сладкиши, нездравословна храна, наркотици, газирани сладки напитки...

Бъдете физически активни (30-60 минути физическа активност на ден)

Ако е възможно, премахнете стреса от живота си (остър, хроничен) или се научете да минимизирате последствията от него.

 

Оставете коментар